Karštas diskusinis klausimas – gimdymas sulaukus 45-erių: už ar prieš? | Kas vyksta Kaune

Karštas diskusinis klausimas – gimdymas sulaukus 45-erių: už ar prieš?

delfi.lt 2019/06/24 11:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Gimdyti būnant 45 ar ne? Tokioje diskusijoje dalyvavusios moterys skilo į dvi dalis – vienos stojo mūru už gimdymą, kitos teigė, kad per daug pavojinga. O ką apie tai mano specialistai?

Griežto atsakymo – taip arba ne – specialistai nepateikia, tačiau įspėja apie galimas grėsmes gimdant tokiame amžiuje. Tiesa, ginekologai akušeriai taip pat teigia, kad tikimybė pastoti natūraliu būdu sulaukus 45-erių yra vos keli procentai.

Apie rizikas laidoje DELFI diena kalbėjusi Kauno klinikų Vaisiaus medicinos centro vadovė doc. dr. Eglė Machtejevienė įvardijo, kad svarbu atsižvelgti ne tik į motinos, bet ir į tėvo amžių. „Didelės rizikos nėštumas gali prasidėti dar iki pastojimo. Jeigu pacientė yra vyresnio amžiaus, jeigu jai yra 35 metai ir daugiau, jeigu vaiko tėtis yra 42 metų ir daugiau, tuomet mes kalbame apie genetinius tyrimus, kurių reikės vaisiui, – teigė E. Machtejevienė. – Kartais netgi porai būna sunku pastoti, didelė rizika prasideda jau tada, kai prireikia pagalbinio apvaisinimo metodo.“

Jos teigimu, problemų gali atsirasti iki pat paskutiniojo etapo – gimdymo. „Jeigu moteris jau pastojo, yra ir kitas didžiulis etapas nėštumo metu. Nėštumo metu gali vaisius vystytis, o ultragarsu galime nustatyti, kad kažkas blogai. Kartais gali būti problema, susijusi su moterimi, hipertenzijos problemos, neišnešiotumo problemos. Paskutinis etapas, kuris yra laimingas arba ne, tai yra gimdymas“, – kalbėjo E. Machtejevienė.

„Tik ant sveikos obels užauga sveikas obuolys“

Gydytojas akušeris ginekologas Heraldas Stankevičius teigia, kad vieno atsakymo į klausimą apie gimdymo po 45 nėra.

„Vienareikšmiškai pasakyti sunku, reiktų įvertinti kiekvieną situaciją individualiai. Jei moteris neturi vaikų, kartais gali būti ir kita santuoka, o vyras gali būti bevaikis, tada būtų pilnai suprantamas noras pastoti ir pagimdyti. Dažniausiai 45-55 metais įvyksta menopauzė, moterims baigiasi menstruacijos, išsenka folikulų atsargos, todėl remiantis moters fiziologija, galima teigti, kad gimdymas po 45 m. neturėtų būti rekomenduojamas.“, – teigė ginekologas akušeris.

H. Stankevičiaus teigimu, jei tokiame amžiuje moteriai dar nebūna įvykusi menopauzė, vyksta kiti procesai – fioziologinis kiaušialąstės senėjimas. „Tai reiškia, kad kiaušialąstė sunkiau apvaisinama, zigota sunkiau implantuojasi, o implantavus daugiau šansų, kad gali įvykti persileidimas. Taip pat ženkliai padidėja apsigimimų rizika“, – kalbėjo gydytojas.

Moters senėjimas, anot mediko, yra tas veiksnys, kuris lemia didesnę kompilkacijų riziką tiek nėštumo metu, tiek gimdant.

O ar įmanoma pastojus tokiame amžiuje kūdikio susilaukti be jokių komplikacijų? „Visko būna, bet tai daugiau išimtis iš taisyklės, – tvirtino H. Stankevičius ir pridūrė, kad pastojus vyresniame amžiuje būtina ir specializuota medikų priežiūra, ir specialūs prenataliniai tyrimai, siekiant sumažinti galimų komplikacijų riziką. – Būtina perinatalinė patikra dėl galimų apsigimimų. Na, o nusprendus gimdyti, reikia bandyti išnešioti vaisių žinant, kad yra daug didesnė rizika visų galimų nėštumo ir gimdymo komplikacijų. Niekas negali pacientei vienareikšmiškai pasakyti, kaip jai elgtis, Suteikus informaciją, galima tik rekomenduoti, o moteris turi nuspręsti pati.“

Vis dėlto, jo teigimu, ne visos moterys vienodame amžiuje jaučiasi vienodai. „Ne visada sutampa chronologinis ir biologinis amžius. Viena 45-erių metų moteris gali būti pasiligojusi ir išsekusi, o kita dar visai sveika ir jaustis jauna. Kita vertus, svarbus genetinis paveldas. Vienoms moterims 45-erių baigiasi menstruacijos, kitoms – 55-erių. Labai svarbi ir gyvensena, ir visa kita“, – kalbėjo ginekologas akušeris.

O iki kokio amžiaus gimdyti patariama? „Siūlyčiau pagimdyti kuo jaunesniame amžiuje, bent jau iki 40 metų, nes nuo 35-erių vaisingumas pradeda mažėti, didėja apsigimimų rizika, – tikino pašnekovas. – Bet negalima vienareikšmiškai visoms pasakyti.“

Baigdamas kalbėti ginekologas akušeris pridūrė: „Visada reikia prisiminti, kad tik ant sveikos obels užauga sveikas obuolys“.

Gimdyvių amžius Lietuvoje didėja

Ginekologė akušerė Diana Ramašauskaitė DELFI teigė, kad gimdyvių amžius Lietuvoje vis didėja, tačiau pridūrė, kad kuo vyresnė moteris – tuo sunkiau ne tik pastoti, bet ir išnešioti bei pagimdyti sveiką naujagimį.

„2016 metais gimdžiusių moterų amžiaus vidurkis buvo 29,1 metai, 2017 metais – 29,4 metai. 2017 metais 30–34 metų moterys sudarė 32 proc., 35 metų amžiaus ir vyresnių moterų – 16,2 proc., iš jų 40 metų ir vyresnės moterys sudarė 3,1 proc.“, – vardijo D. Ramašauskaitė.

Kuo vyresnė moteris, anot ginekologės akušerės, tuo didesnė tikimybė nėštumo ir gimdymo metu sulaukti komplikacijų ir sunkumų. „Esant vyresniam gimdyvės amžiui didėja hipertenzinių būklių, gestacinio diabeto, daugiavaisio nėštumo, placentos pirmeigos ir atšokos, priešlaikinio gimdymo, gimdymo distocijos, operacinių gimdymo užbaigimo būdų, perinatalinio mirtingumo, net ir gimdyvės sudėtingų komplikacijų ir mirties tikimybė. Reikia nepamiršti, kad kuo vyresnė moteris – tuo sudėtingiau yra pastoti“, – teigė ginekologė akušerė pridurdama, kad vyresniame amžiuje daug dažniau įvyksta persileidimai, tampa sunku pagimdyti laiku, todėl dėl nėštumo komplikacijų reikia nėštumą užbaigti prieš laiką.

Specialistė pabrėžė, kad natūraliai pastoti sulaukus 45 metų yra sunku, tikimybė siekia vos kelis procentus, todėl moterys, nusprendusios lauktis tokiame amžiuje, dažnai kreipiasi į specialistus.

„Mūsų šalyje kompensuojamos pagalbinio apvaisinimo procedūros, kai moteris yra iki 42 metų. Dažnai vyresnėms nei 45 metai moterims reikia donorinės kiaušialąstės pagalbinio apvasinimo procedūrai, – kalbėjo ginekologė ir pridūrė. – Visos šalyse diskutuojama etiniais šios situacijos klausimais. Ar padedant tokiu būdu šeimai ir kartais rizikuojant moters sveikata ir gyvybe – etiška taikyti tokį gydymą.“

Vis dėlto, į klausimą, ar gimdyti sulaukus 45-erių metų, ar ne, atsakė ne konkrečiai. „Kiekviena situacija yra individuali ir kiekvienos moters bei šeimos sprendimas – kokį kelią pasirinkti. Gydytojai akušeriai ginekologai visada tokio amžiaus moteriai išaiškins galimas komplikacijas, įvertins moters galimybes pastoti, patars prieš nėštumą pasikonsultuoti su kitais specialistais, jeigu moteris turi lėtinių ligų, – kalbėjo ginekologė akušerė. – Mes visada gerbiame pacientų pasirinkimą ir visada prižiūrėsime, teiksime pagalbą bet kuriuo pasirinktu atveju. Svarbiausia, kad moteris ir šeima žinotų apie galimas komplikacijas ir jų laukiančius išbandymus, pasikliautų gydytojais, kai iškyla šių komplikacijų grėsmė ar jos nutinka.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA