Susitikimas su „Google“ atstovais dėl „Linkomanijos“ norimų vaisių nedavė | Kas vyksta Kaune

Susitikimas su „Google“ atstovais dėl „Linkomanijos“ norimų vaisių nedavė

BNS 2019/06/22 11:07
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininkas Mantas Martišius sako, kad interneto technologijų kompanija „Google“ nemato techninių galimybių riboti Lietuvoje draudžiamų tinklalapių, tarp jų – linkomanija.net pasiekimo. Tokią poziciją „Google“ atstovai iš Jungtinių Valstijų pristatė gegužę vykusiame susitikime su LRTK Vilniuje.

Komisijos ir interneto kompanijos atstovai tuomet aptarė klausimą dėl galimybės apriboti informacijos pasiekimą per „Google“ DNS serverį, kad LRTK sprendimai dėl interneto svetainių blokavimo būtų sunkiau apeinami ir efektyviau įgyvendinami.

„Susitikimo metu „Google“ atstovas paaiškino, kad dėl užblokuotų interneto svetainių pašalinimo yra galimybė kreiptis į „Google“ užpildant specialią formą internete, tačiau informacijos pasiekimo apribojimo per „Google“ DNS serverį galimybė yra sunkiai įgyvendinama“, – kompanijos poziciją pateikė LRTK.

M. Martišius sako, kad be šios priemonės, leidžiančios apeiti Lietuvos interneto tiekėjų taikomą svetainių ribojimą, yra ir kitų. Viena jų, – galimybė pašalinti nelegalias svetaines iš „Google“ paieškos sistemos Lietuvoje – aptarta su bendrovės atstovais.

„Dėl autorių teisių blokuojame tam tikras svetaines, kurias sankcionuos teismas. Klausėme, ar „Google“ sutiktų taikant geolokacijos principą pašalinti svetaines iš paieškos sistemos. Tad, tarkime, negalėtų veikti užklausa „Marijonas Mikutavičius, parsisiųsti dainas“. „Google“ sakė nematantys problemų, nes kitose šalyse dėl autorių teisių pažeidimų jie tai jau daro“, – sakė jis.

LRTK nuo gegužės pradžios yra blokavusi bent dešimt svetainių, kuriose buvo neteisėtai transliuojamas audiovizualinis turinys. Vis dėlto, anot M. Martišiaus, „Google“ atstovai nurodė „neturintys techninių galimybių“ blokuoti patekimo į nelegalias svetaines per savo DNS serverį.

„Jie pasakė, kad atviras DNS serveris yra atviras ir viskas. Kalbėkime paprastai – nepaisant parduotuvėse esančių apsaugos kamerų, salės darbuotojų, kažkiek prekių išnešama. Profesionalūs vagys išneša daugiau. Todėl mes tikimės, kad paieškos sistemos indeksavimas, blokavimai padarys didelį žingsnį į priekį. O jei tu esi profesionalus hakeris, tu visada turėsi tas galimybes“, – teigė M. Martišius.

Teismas dar sausį įpareigojo šalies interneto tiekėjus blokuoti klientų prieigą prie populiarios nelegalios failų dalijimosi principu paremtos svetainės linkomanija.net, tačiau daliai vartotojų, pasikeitusių interneto protokolo parametrus, ji ir toliau pasiekiama. Adresas linkomanija.net registruotas Indijos vandenyne esančiose Seišelių salose, sveikatingumo įranga Jungtinėse Valstijose prekiaujančios įmonės „Vitality INT“ ir asmens – Areviko Arakelyano vardu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA