Atsako advokatė: ką daryti norint priimti palikimą nepilnamečio vardu? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ką daryti norint priimti palikimą nepilnamečio vardu?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja, kuriai netekus sutuoktinio iškilo keblumų norint priimti palikimą mažamečio vaiko vardu – notarė iškėlė papildomas sąlygas.

„Neseniai mirė mano sutuoktinis. Noriu priimti palikimą mažamečio vaiko vardu, tačiau notarė atsisako priimti pareiškimą dėl palikimo priėmimo ir reikalauja iš manęs teismo leidimo. Ar galėtumėte plačiau pakomentuoti, kas tai yra“, – situaciją plačiau nupasakoja skaitytoja.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Iš tiesų norėdami nepilnamečio vaiko vardu priimti palikimą ar palikimo atsisakyti, visų pirma turite kreiptis į teismą dėl leidimo priimti arba atsisakyti priimti palikimą nepilnamečio vaiko vardu išdavimo, kadangi teismo leidimas yra išankstinė nepilnamečio vaiko teisės paveldėti sąlyga.

Tai viena iš nepilnamečio vaiko paveldėjimo teisės įgyvendinimo teisminės kontrolės formų.

Teismas, nagrinėdamas bylą dėl teismo leidimo išdavimo įvertina, ar leidimas priimti palikimą ar atsisakyti priimti palikimą nepažeis nepilnamečio vaiko interesų. Kadangi nepilnamečiai vaikai negali savarankiškai sudarinėti sandorių ir disponuoti paveldėtu turtu, teismo leidimas yra papildoma nepilnamečio vaiko turtinių interesų apsaugos garantija, kad vaikams priklausantis turtas būtų tvarkomas ir naudojamas tik vaikų interesais.

Toks teisinis reglamentavimas yra kilęs iš pamatinio vaiko teisių ir interesų viršenybės principo, įtvirtinto tarptautinėje ir nacionalinėje teisėje, kuris numato, jog visur ir visada pirmiausia turi būti atsižvelgiama į vaiko interesus.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Atitinkamai įstatymai ir jų taikymas visais atvejais turi apsaugoti nepilnamečius vaikus nuo netinkamos kitų šeimos narių bei kitų asmenų ir kitokių veiksmų įtakos.

Šiame kontekste minėtina ir tai, kad teismų praktikoje pripažįstama, jog nepilnamečių paveldėtojų atstovai turėtų rinktis palikimo priėmimo būdą – priimti palikimą pagal turto apyrašą. Pagal bendrą taisyklę įpėdinis, kuris priėmė palikimą turto valdymo perėmimu arba padavęs pareiškimą notarui, už palikėjo skolas atsako visu savo turtu.

Tuo tarpu įpėdinis, priėmęs palikimą pagal antstolio sudarytą turto apyrašą, už palikėjo skolas atsako tik paveldėtu turtu. Taigi, palikimo priėmimas pagal turto apyrašą užtikrina, kad kreditorių reikalavimai, nepriklausomai nuo jų dydžio, galės būti patenkinami tik ta apimtimi, kiek yra paveldėto turto, į kitą įpėdinio turtą reikalavimai nebus nukreipiami.

Neabejotina, jog palikimo priėmimas pagal turto apyrašą geriausiai apsaugo nepilnamečių vaikų interesus. Todėl prieš kreipiantis į teismą dėl teismo leidimo priimti palikimą nepilnamečio vaiko vardu išdavimo, pirmiausiai siūlome kreiptis į antstolį, kuris sudarytų paveldimo turto apyrašą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu: kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA