Gedulo ir vilties dieną – masinė iniciatyva suvienijo visą Lietuvą | Kas vyksta Kaune

Gedulo ir vilties dieną – masinė iniciatyva suvienijo visą Lietuvą

D. Beržinio nuotr.

Birželio 14 dieną, minėdama 78-ąsias trėmimų pradžios metines Gedulo ir vilties dieną visa šalis pradėjo Visuotine tylos minute – 11 val. 59 min. visas gyvenimas Lietuvoje minutei sustojo. Taip pat šiai dienai paminėti skirta akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“ buvo įgyvendinta ir Kaune.

Skaičiuojama, jog sovietų vykdytų represijų metu nukentėjo daugiau nei 300 000 Lietuvos gyventojų, kurie patyrė tremtį ir kalinimus – būtent todėl projektas „Misija Sibiras“ trečius metus iš eilės inicijavo Visuotinę tylos minutę, kuri spėjo tapti masine ir vienijančia tautiečius visame pasaulyje iniciatyva.

Minutei muziką vakar išjungė „M-1“, „Radiocentro“, LRT radijo stotys, taip pat visos Lietuvoje esančios parduotuvės „Maxima“, „Ermitažas“, „Eurovaistinė“ bei prekybos centrai „Akropolis“. Prie Visuotinės tylos minutės prisijungia šimtai organizacijų, įmonių, bendruomenių.

„Kasdienio nuolatinio lėkimo kontekste, Visuotinė tylos minutė yra nuostabi ir labai reta iniciatyva, sujungianti lietuvius bendram tikslui. Vienai, tačiau be galo prasmingai minutei, kurios metu nors trumpam atidedami visi, net ir svarbiausi darbai, sustojama ir mintimis pabūnama su tais, kurie už mūsų laisvę sumokėjo didžiausią kainą. Gedulo ir vilties dieną pagerbkime tuos, kuriems viltis gyventi, viltis kada nors grįžti į tėvynę buvo vienintelis stiprybės šaltinis. Manau, kad visi verslai turėtų prisidėti prie šios iniciatyvos, o mes tik rodome pavyzdį ir stengiamės, kad kuo daugiau mūsų darbuotojų, klientų, mūsų prekybos vietose, bent trumpam prisimintų šį tragišką ir skaudų istorijos faktą bei pagerbtų tremtinius ir jų artimuosius“, – teigia „Vilniaus prekybos“ direktorius Mantas Kuncaitis.

Iš karto po Visuotinės tylos minutės „Misija Sibiras“ organizatoriai visą Lietuvą kvietė susivienyti ketvirtus metus organizuojamoje, milžiniško visuomenės įsitraukimo sulaukusioje tremtinių ir politinių kalinių vardų, pavardžių ir likimų skaitymų akcijoje „Ištark, išgirsk, išsaugok“.

Šiemet per parą laiką pavyko perskaityti 120 000 tremties vardų ir likimų, o akcija persikėlė net už Atlanto – vardai pirmą kartą buvo tariami ir Vašingtone. Prie šios akcijos prisijungė Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Alytus, Kėdainiai, Raseiniai, Telšiai, Šakiai, Prienai, Ignalina.

„Misija Sibiras“ vadovė Aistė Eidukaitytė pastebi, kad trėmimai nėra tik dideli skaičiai, o Gedulo ir vilties diena taip pat nėra tik tų skaičių paminėjimas ir išėjusiųjų pagerbimas.

„Mūsų karta yra būtent ta, kuri kuria ateitį istorijai, todėl metas tai daryti formomis, kurios vienija ir įtraukią kiekvieną – nesvarbu, ar tai senjoras, kuris pats patyrė tremtį, ar moksleivis, kuris vos pasiekia skaitymų tribūną“, – pastebi projekto vadovė ir kviečia visus prisijungti prie minėtųjų renginių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA