Kova su sausra: siūlo uždrausti laistymo žarnas | Kas vyksta Kaune

Kova su sausra: siūlo uždrausti laistymo žarnas

Parengė Vilius Stankevičius 2019/06/15 12:41
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaunas ir likusi Lietuva nėra vienintelis Europos regionas, kur dėl rekordiškai karštų orų yra jaučiamas vandens trūkumas. Pietryčių Anglijoje esančios upės artėja prie katastrofinio lygio, todėl grupė aktyvistų siūlo uždrausti laistymo žarnas, rašoma portale „Independent“. Kaune vandens trūkumo problema taip pat iš dalies susiformavo dėl besaikio laistymo.

Aktyvistų grupės teigia, jog žemas vandens lygis sukeltas vasaros sausros kelia pavojų gamtai. Iniciatyvą organizuojančios grupės ragina aplinkos apsaugos organizacijos vadovą paskelbti laikinus apribojamas ar netgi visiškai uždrausti laistymą žarnomis ir nelaukti kol žalos padariniai dar labiau išaugs.

Aktyvistai, kuriuos sudaro 12 įvairių gamtosaugos grupių teigia, jog upės pietryčių Anglijoje yra žemiau normalaus lygio, kaip pavyzdžius pateikdami Cam upę Kembridže bei Beane upę Hartfordšyre.

Vienas iš kompanijos dalyvių – „Angling Trust“ įspėjo, jog dėl žemo vandens lygio, upėtakiai, kuojos ir šapalai yra pavojuje, o ateityje panašioje situacijoje gali atsidurti ir kitos žuvų rūšys. Nesiimant skubių veiksmų vandens vartojimui sumažinti, daugelis upių išdžius ir išnyks, teigia aktyvistų grupės lyderis Martin Salter.

Aplinkos apsaugos agentūra skelbia, jog toks draudimas nėra pakankamai apgalvotas, nes problema dar nėra kritiniame lygyje, tačiau teigiama, kad jeigu susi orai tęsis, tokia iniciatyva gali būti svarstoma. Agentūros atstovas teigia, jog vandens yra pakankamai ir vandens kompanijomis yra pasiryžusios palaikyti patikimą vandens tiekimą vartotojams.

Jau praeitą vasarą šiaurės rytų Anglijoje buvo svarstomas draudimas naudoti laistymo žarnas, tačiau dėl gausaus lietaus rugpjūtį, vietinės vandens tiekimo kompanijos susilaikė nuo ribojimų įvedimų.

Naujausias susirūpinimas kilo po to, kaip kompanijos teikiančios vandenį paskelbė, kad joms gali tekti iš upių ir rezervuarų išgauti daugiau vandens nei įprastai.

Su šia problema susidūrė ir Kauno gyventojai – „Kas vyksta Kaune“ skelbė, kad „Kauno vandenų“ Centrinės dispečerinės duomenimis, kai kuriose vietovėse vandens suvartojimas šoktelėjo nuo vidutinio 80 kub. m. iki 300 kub. m per valandą. Vandens slėgio kritimo problema paaštrėja nuo 20 iki 23 val., kai gyventojai, grįžę po darbų, masiškai ima ne tik naudoti vandenį buityje, bet ir laistyti želdynus.

Bendrovės „Kauno vandenys“ specialistai kaitros metu gyventojų prašė būti supratingais ir geriamąjį vandenį želdinių laistymui naudoti atsakingai – masiškai laistant želdynus, sudėtinga tiekti reikiamą kiekį vandens bei užtikrinti jo tinkamą slėgį ir kokybę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA