Kauno klinikose duris atvėrė pirmas toks medicinos centras regione | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikose duris atvėrė pirmas toks medicinos centras regione

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje atidarytas pirmasis Kauno regione Reprodukcinės medicinos centras. Kaip nurodoma Kauno klinikų pranešime spaudai, centre bus teikiamos pagalbinio apvaisinimo paslaugos šeimoms, susiduriančioms su reprodukcinėmis problemomis.

Taip pat bus teikiamos vaisingumo išsaugojimo paslaugos onkologinėmis ar vaisingumą mažinančiomis ligomis sergantiems žmonėms.
Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos tvirtinimu, Reprodukcinės medicinos centro įsteigimas ne tik padės šeimoms išspręsti nevaisingumo problemą, bet ir turės teigiamos įtakos mūsų šalies demografijai.

„Lietuvoje natūraliu būdu susilaukti vaikų negali kas septinta šeima. Tiek vyrų, tiek moterų nevaisingumo rodikliai auga ne vienetais, o kartais, ir tai yra ne tik tų šeimų, bet ir valstybės rūpestis. Tikiuosi, kad šis centras ir jame dirbsiančių specialistų profesionalumas suteiks laimės ne vienai šeimai“, – sako ministras A. Veryga.

„Kauno klinikos yra specializuota medicinos įstaiga, kurioje teikiama aukščiausio lygio medicinos pagalba. Akušerijos ir ginekologijos klinikos specialistai yra vieni iš lyderių, nebijantys naujovių ir jas sėkmingai taikantys savo praktikoje, – atidarymo metu kalbėjo Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.

– Džiaugiamės, kad ši klinika ir jos darbuotojai atitinka aukščiausius Europinius standartus, o su naujojo centro atidarymu paslaugų spektras tik dar prasiplėtė. Kauno klinikų Reprodukcinis medicinos centras ir jame dirbantys profesionalūs darbuotojai sieks suteikti kokybišką pagalbinio apvaisinimo paslaugą visoms Lietuvos šeimoms, negalinčioms susilaukti vaikų.“

Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Jolanta Nadišauskienė pabrėžė, kad centre dirbantys specialistai sieks tapti ne tik geros klinikinės praktikos, bet ir mokslo bei šiuolaikinės specialistų edukacijos vėliavnešiais reprodukcinės medicinos srityje.

Pasak Reprodukcinės medicinos centro vadovės doc. Eglės Drejerienės, turinčios virš 15 metų patirties konsultuojant su nevaisingumu susiduriančias poras, asistuojamosios reprodukcijos technologijų įdiegimas neabejotinai išplečia modernių Kauno klinikų pacientams taikomų medicinos paslaugų spektrą bei pagerina jų prieinamumą.

„Priėmus pagalbinio apvaisinimo įstatymą ir pradėjus šių modernių gydymo būdų kompensavimą, atsirado galimybė sukurti Europos standartus atitinkančią pagalbinio apvaisinimo laboratoriją bei šiuolaikišką lytinių ląstelių bei reprodukcinių audinių banką“, – sakė E. Drejerienė.

Pagalbinis apvaisinimas arba asistuojamosios reprodukcijos technologijos, informuojama Kauno klinikų pranešime, yra vienas iš nevaisingumo gydymo būdų. Metodas taikomas tais atvejais, kai kiti konservatyvūs gydymo būdai, tokie kaip gydymas vaistais ar anatominius pokyčius koreguojančios operacijos, yra neefektyvūs arba juos taikant nėra realios sėkmės tikimybės.

Šiuo metu pagal galiojančias teisines nuostatas susituokusiai ar registruotoje partnerystėje gyvenančiai porai, kai moteris ne vyresnė nei 42 metai, kompensuojami du apvaisinimo mėgintuvėlyje ciklai ir beveik visi gydymo ciklo metu naudojami medikamentai. Taip pat kompensuojamos gydytojų specialistų konsultacijos, prieš pagalbinį apvaisinimą atliekami tyrimai.

Pasaulyje gyvena daugiau nei 7 mln. žmonių, gimusių po pagalbinio apvaisinimo. Reprodukcinės medicinos centras Kauno klinikose įsteigtas iš ligoninės lėšų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA