Kaune atidarytas centras į krizines situacijas patekusiems žmonėms | Kas vyksta Kaune

Kaune atidarytas centras į krizines situacijas patekusiems žmonėms

BNS 2019/06/14 12:18
R. Tenio nuotr.

Penktadienį Kaune atidarytas Šeimos krizių centras, jame laikinai apsigyventi galės nuo smurto kenčiantys, nelaimių ištikti ar kitas gyvenimo krizes kenčiantys kauniečiai.

Pasak darbuotojų, nors centre daugiausiai apsistoja moterys su vaikais, jis atviras visiems: tiek senyvo amžiaus žmonėms, tiek pavieniams vyrams ir moterims, patekusiems į situacijas, kai skubiai reikalinga pagalba.

„Mes neskirstome: tai nėra tik moterų krizių centras, šeimų, tačiau daugiausiai čia apsistoja moterys“, – BNS sakė Kauno miesto socialinių paslaugų centro direktorė Diana Šatienė.

Vienas korpusas Panemunėje įsikūrusiame centre veikia jau nuo vasario, tačiau dabar atidaryti visi keturi korpusai. Kiekviename jų – nedidelė virtuvėlė ir bendra erdvė, keli kambarėliai, pritaikyti šeimoms ir įvairiausio amžiaus vaikams. Iki šiol čia gyveno trylika šeimų bei keli senjorai.

„Kai kurios šeimos buvo tik vieną parą ar tris paras, bet kai kurios buvo ir po kelis mėnesius ir iki šiol gyvena. Tačiau jos keičiasi“, – sakė D. Šatienė.

Čia apsistojusių žmonių istorijos – pačios įvairiausios:laikinai apgyvendinti keli vyresnio amžiaus žmonės, evakuoti iš griūti pradėjusio namo, įtariamoji, kuri neturėjo, kur apsistoti, vyrai ir moterys su vaikais, skyrybų metu problemas dėl būsto sprendžiantys žmonės.

Vis dėlto daugiausia atvejų, susijusių su smurtu. „Daugiausiai tai smurto artimoje aplinkoje atvejai. (…) Jiems reikia išeiti čia ir dabar. Aišku, dažniausiai patraukia smurtautoją, bet būna ir tokių situacijų, kad ir kita pusė, auka, turi pasitraukti“, – sakė Socialinių paslaugų centro vadovė.

Panemunėje, buvusiose Kauno vaikų globos namų patalpose, įsikūręs centras skirtas suteikti kompleksinę pagalbą žmonėms, pavyzdžiui, patyrusiems smurtą šeimoje arba skyrybų atvejais. Čia žmonės taip pat galės prisiglausti ištikus ekstremaliai situacijai, tarkime, dėl gaisro ar kitų nelaimių netekus būsto.

Šeimos krizių centre laikiną pastogę ras tie, kurie neturi problemų dėl socialinių įgūdžių ar priklausomybių, bet jiems skubiai reikalinga laikina pastogė.

Atidaryme dalyvavę teisėsaugos pareigūnai teigė, jog šis centras bus didžiulė pagalba jiems, padedant spręsti staigias kritines situacijas. „Buvo atvejis su Ukrainos piliete. Ji skrido namo, padarė nusikalstamą veiką, policija jai skyrė kardomąją priemonę – 48 valandas negali išvykti iš Kauno. Finansų apsigyventi neturi, Kauno palikti negali, kas žmogui daryti?“ – apie ūmius atvejus, kuriuos spręsti padeda šis centras, pasakojo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Evaldas Lašinskas.

Šiuo metu centre dirba socialinė darbuotoja ir dvi socialinės darbuotojos padėjėjos, ateityje darbuotojų skaičius plėsis iki penkių, čia įsidarbins dar vienas socialinis darbuotojas bei psichologas.

Čia dirbantys socialinės srities darbuotojai pasirengę padėti rasti ir palydėti asmenis, kad jiems būtų suteikta psichologo ar psichoterapeuto pagalba, teisinės konsultacijos ir kitos susijusios paslaugos bei padės pasirūpinti vaikais.

Nuo 17 valandos krizių centre budi apsauga: jie rūpinasi, kad smurto aukos jaustųsi saugiai. Pasak Socialinių paslaugų centro vadovės, patekimas į patalpas yra apribotas visą parą, yra stebima, kas ateina į centro teritoriją.

Vis dėlto nukentėjusiesiems centro durys bus atviros visą parą: žmonės, kuriems reikalinga pagalba, dėl laikino apgyvendinimo gali kreiptis į seniūniją arba atvykti tiesiai į centrą.

Žmonės čia gali apsistoti nuo kelių parų iki kelių mėnesių, maksimalus numatytas terminas – vieneri metai. Per tą laiką stengiamasi padėti išspręsti problemas, kad gyventojai galėtų kuo greičiau tęsti savarankišką gyvenimą.

Kol kas sunku pasakyti, koks bus poreikis, tačiau manoma, kad jis gali būti didelis. „Su prokurorais bendraujame, jie mus patikimo, kad tikrai bus ir policija tą patį sako, kad patikėkite, tų atvejų yra“, – sakė D. Šatienė.

Pasak savivaldybės, iki šiol mieste buvo keletas vadinamųjų „krizių kambarėlių“ viename Partizanų gatvės bendrabučių, tačiau nuspręsta, jog tai nėra tinkama aplinka panašių bėdų ištiktoms šeimoms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA