Dramatišku tonu skambėjo Karo muziejaus kiemelis – paminėta Gedulo ir vilties diena (foto) | Kas vyksta Kaune

Dramatišku tonu skambėjo Karo muziejaus kiemelis – paminėta Gedulo ir vilties diena (foto)

D. Beržinio nuotr.

Penktadienį, Gedulo ir vilties dieną, projektas „Misija Sibiras“ Kaune tradiciškai įgyvendina atminties akciją „Ištark, išgirsk, išsaugok“, kurios metu visoje Lietuvoje siekiama išsaugoti daugiau nei 100 000 tremtinių bei politinių kalinių vardų bei likimų.

Skaičiuojama, jog sovietų vykdytų represijų laikotarpiu Lietuvoje nukentėjo daugiau nei 300 000 žmonių, kurie buvo pasiųsti į kalėjimus ar tremties vietas, išsibarsčiusias po visą Sovietų Sąjungą. Jeigu būtų norima įgarsinti kiekvieną ištremtų ar įkalintų tautiečių vardą, pavardę ar likimą, tai užtruktų 15 parų, rašoma pranešime spaudai.

„Suvokti tremties skaičius yra labai sudėtinga, dažnai tai mūsų galvose nugula kaip įprastas faktas. Jau ketvirtus metus siekiama, kad tremtis visuomenei asocijuotųsi ne su milžiniškais skaičiais, bet su atskiromis žmonių gyvenimo istorijomis bei likimais. Mūsų karta yra būtent ta, kuri kuria ateitį istorijai, todėl metas tai daryti formomis, kurios vienija ir įtraukią kiekvieną – nesvarbu, ar tai senjoras, kuris pats patyrė tremtį, ar moksleivis, kuris vos pasiekia skaitymų tribūną“, – teigia projekto „Misija Sibiras“ vadovė Aistė Eidukaitytė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmoji ištarė penkis vardus, tiesa, ji tai darė Vilniuje,  šalia Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus, – Marijos Šuišelienės, Janinos Suchodolskajos, Eustacho Ilcevičiaus, Antano Simenausko ir Rožės Karlienės.

„Beveik prieš 80 metų šalis ir mūsų žmonės išgyveno didžiulę tragediją, bet būtent todėl Lietuva žino, kas yra kentėti, Lietuva žino, kas yra gedėti, Lietuva žino, kad yra atminti, bet taip pat Lietuva žino, ką reiškia laisvė, ką reiškia tikėti, išgyventi ir kurti“, – sakė šalies vadovė.

Atminties akcija visuose miestuose sulaukia didelio žiniasklaidos, visuomenės, sprendimų priėmėjų dėmesio.

Akcija Kaune jau trečią kartą vyksta Vytauto Didžiojo karo muziejaus kiemelyje (K. Donelaičio g. 64, Kaunas), kur per parą laiko bus siekiama perskaityti 20 000 tremtinių bei politinių kalinių vardų bei likimų. Čia žodį tarė ir miesto meras Visvaldas Matijošaitis. Prie skaitymų prisidėti kviečiami visi norintys, kurie gali stoti į gyvąją skaitymų eilę.

Taip pat šią Gedulo ir vilties dieną 11 val. 59 min. jau trečius metus Lietuvoje buvo skelbta Visuotinė tylos minutė. Iniciatyvos metu įstaigos, įmonės, mokyklos, bendruomenės buvo skatinamos minutei sustoti ir pagerbti nuo tremties bei kalinimų nukentėjusius tautiečius.

Visi, norintys prisidėti prie projekto „Misija Sibiras“ savo indėliu ir taip sukurti ateitį istorijai kviečiami tai padaryti aukojimo platformoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA