„Kauno vandenys“ skelbia apie priemones kritinei situacijai suvaldyti | Kas vyksta Kaune

„Kauno vandenys“ skelbia apie priemones kritinei situacijai suvaldyti

R. Tenio, skaitytojų nuotr, „Kas vyksta Kaune“ montažas

Antradienį paaiškėjus, kad dalis kauniečių dienų dienas gyvena su vos lašančiais kranais, o vakare vandens tiekimo sutrikimams pasiekus kritinį tašką, bendrovė „Kauno vandenys“ praneša apie priemones, kurių griebiasi, kad situacija būtų normalizuota. Pristabdomi kai kurie vamzdynų rekonstrukcijos darbai, visiškai „sausiems“ namų ūkiams vanduo bus tiekiamas talpose.

„Tik sužinoję apie vandens tiekimo sutrikimus, sušaukėme skubų pasitarimą su bendrovės „Kauno vandenys“ vadovais, kurie pristatė artimiausių veiksmų planą. Įmonė privalo padaryti viską, kad vandens tiekimas visiems kauniečiams būtų atstatytas kaip įmanoma greičiau“, – įvykių eigą savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus specialistų lūpomis nusakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kaip Kauno miesto savivaldybės pateiktame komentare dėsto „Kauno vandenų“ laikinasis generalinis direktorius Ramūnas Šulskus, ekstremalų vandens suvartojimą lėmė Lietuvą užgulę ekstremalūs karščiai, o dėl to kilo vandens tiekimo sutrikimai. Su jais šiomis dienomis, R. Šulskaus teigimu, susiduria iki 1 tūkst. kauniečių.

„Visi miesto gręžiniai ir siurblinės dirba pilnu pajėgumu. Vandens tiekimo problemos fiksuojamos vakarinėje miesto dalyje, daugiausiai Aleksote ir Vilijampolėje. Tuo tarpu rytinėje miesto dalyje esančiuose gręžiniuose, iš kurių išgaunama didžioji dalis miestui tiekimo vandens, dar yra nemažai rezervų, – aiškino laikinasis bendrovės vadovas.

– Šiuo metu bendrovės „Kauno vandenys“ specialistai ieško sprendimų, kaip iš rytinės miesto dalies didesnius vandens kiekius „permesti“ į vakarinę pusę. Tai turėtų padėti išspręsti problemą.“

R. Šulskus informavo, kad vyraujant karščiams pristabdyti vamzdynų rekonstrukcijos darbai Tunelio gatvėje ir Karaliaus Mindaugo prospekte. Taip pat po užbaigtų rekonstrukcijos darbų bus užpildytas vandens rezervuaras, esantis Aukštaičių gatvėje, iš kurio į mikrorajonus papildomai bus teikiamas vanduo.

„Kauniečius, kurie visiškai neturi vandens, mūsų įmonės specialistai aprūpins į plastikines talpas įpilto geriamojo vandens atsargomis. Miestiečiai, susiduriantys su vandens tiekimo problemomis, kviečiami skambinti į kauniečių aptarnavimo centrą „Mano Kaunas“ nemokamu telefonu 8 800 20 000“, – sakė laikinasis „Kauno vandenų“ vadovas.

Bendrovė atstovai vyraujant stichiškai karštiems orams taip pat prašo nelaistyti vejų bent nuo 18 iki 23 val., o matant, jog taip elgiasi kaimynas, įspėti jį.

„Nuo 18 iki 23 val. mieste ženkliai išauga vandens vartojimas, o tai prisideda prie vandens tiekimo problemų. Tikimės kauniečių supratingumo ir solidarumo tvyrant rekordiniam karščiui“, – savivaldybės pateiktame komentare kalba R. Šulskus.

Reikia pažymėti, LRT Radijo laidoje „Lietuvos diena“ trečiadienio popietę vandens suvartojimą per karščius aptarinėję geologijos specialistai nurodė, kad aukšta kaitra požeminiams šaltiniams ir geriamojo vandens kokybei gręžiniuose įtakos neturi. Tiekimo sutrikimai esą susiję tik su technologiniais vandenviečių trūkumais.

Kaip diskutuota toje pačioje laidoje, sostinėje vandens tiekimo problema dėl karščių nėra tokia opi. „Vilniaus vandenys“ skelbė, kad Vilniuje visi gyventojai aprūpinami geriamuoju vandeniu, bet yra vietų, kur dėl išaugusio vandens suvartojimo sumažėjęs jo slėgis. Šiomis dienomis Vilniuje vandens suvartojimas vidutiniškai išaugo ketvirtadaliu, o Kalnėnų rajone – tris kartus.

„Kauno vandenų“ Centrinės dispečerinės duomenimis, kai kuriose vietovėse mieste vandens suvartojimas šoktelėjo nuo vidutinio 140 kub. m iki 340 kub. m per valandą. Vandens slėgio kritimo problema paaštrėja nuo 18 iki 23 val., kai kauniečiai, grįžę po darbų, masiškai ima ne tik naudoti vandenį buityje, bet ir laistyti želdynus.

Dabar gyventojai vandenį vartoja jau ir naktimis – per valandą sunaudojama nuo 30 kub. m iki 50 kub. m, iki tol naktimis kai kuriuose rajonuose vandens suvartojimas siekė nuo 10 kub. m iki 25 kub. m per valandą. Iš viso Kauno mieste yra 123 gręžiniai, šiuo metu visi jie veikia pilnu pajėgumu.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad vakar redakciją pasiekė daugybė pranešimų apie sutrikusį vandens tiekimą Vilijampolėje, Žaliakalnyje, Aleksote, Centre, taip pat Vaišvydavoje ir Kumpiuose. Kauniečiai apie juodą vandenį vos išspaudžiančiais ar visai sausais kranais skundžiasi ir šiandien, sudėtingiausia situacija, anot gyventojų, Vilijampolėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA