Meteorologai įspėja: Kaune reikalingos ypatingos priemonės | Kas vyksta Kaune

Meteorologai įspėja: Kaune reikalingos ypatingos priemonės

delfi.lt 2019/06/12 15:23
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Meteorologai įspėja, kad trečiadienį pietvakarių-pietų Lietuvoje, Kaune ir Lazdijuose, ypač aukštas ultravioletinės saulės spinduliuotės indeksas, siekiantis 8.

Šis rodiklis (ir 8-10) įvardijamas kaip labai aukštas, todėl reikalinga ypatinga apsauga, informuoja meteorologai. Vidurdienį geriau likti patalpoje, nebūti atviroje saulėje, dėvėti marškinėlius, skrybėlę ir saulės akinius su UVA ir UVB filtru, rašoma meteo.lt.

Likusioje Lietuvos dalyje vyrauja 7 UVI. Tai aukšta rodiklis, todėl apsauga reikalinga. Vidurdienį geriau būti šešėlyje, dėvėti marškinėlius, skrybėlę ir saulės akinius su UVA ir UVB filtru.

Ketvirtadienį didžiausias UVI prognozuojamas Vilniuje – 8. Šiaurės Lietuvoje – Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje numatomas 6 UVI. Klaipėdoje, Kaune, Lazdijuose, Varėnoje – 7 UVI.

Gydytoja dermatologė Asta Dumbliauskienė sako, kad UVI rodikliui didėjant nuo 5, rizika žmogaus sveikatai didėja. UVI rodikliui esant nuo 6, signalizuoja, kad saulė ypač agresyvi.

„Labai reikėtų saugotis, nes iškyla pavojus sveikatai, – sakė A. Dumbliauskienė. – Tokiu atveju nebekalbame, kad saulėje reikėtų būti saugiai, tepti kremais. Jau kalbame ne tik apie nudegimą, estetiką, bet apskritai apie saulės, šilumos smūgius. Kalbame ne tik apie odos onkologinių ligų pavojų, bet ir apie širdies ligas ir pan. Toks aktyvumas – tiesioginė grėsmė gana greitai paveikti žmogaus sveikatą.“

Artimiausiomis dienomis gydytoja pataria nebūti aktyvioje saulėje, būti tik pavėsyje, vėdinamose, vėsiose patalpose, gausiai gerti vandens. Visgi jei tenka būti saulėje, gydytoja primena nepamiršti galvos apdangalo, akinių nuo saulės su UV apsauga. Nerekomenduoja fizinio aktyvumo lauke.

UVI prognozę galite stebėti čia. Meteorologai artimiausiomis dienomis atvėsimo nežada, termometro stulpelis dažniausiai rodys 30 laipsnių.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA