Stabdoma prekyba vieno gamintojo belaidžio interneto įranga | Kas vyksta Kaune

Stabdoma prekyba vieno gamintojo belaidžio interneto įranga

BNS 2019/06/11 17:35
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Buitine technika ir elektronikos prietaisas prekiaujantis tinklas „Topo centras“ antradienį nusprendė sustabdyti prekybą „D-Link“ maršrutizatoriais. Toks sprendimas priimtas Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui paskelbus, kad „D-Link“ belaidžio interneto WiFi įranga kelia rizikų, nes joje naudojamos rusiškos technologijos.

„Topo centras“ pranešė, kad galimai nesaugius „D-Link“ maršrutizatorius įsigiję pirkėjai galės juo grąžinti į parduotuvę bei atgauti sumokėtus pinigus, jeigu pateiks čekį ar sąskaitą. Šis prekybos tinklas valdo 37 parduotuves 25 Lietuvos miestuose.

Kibernetinio saugumo centro specialistai nustatė, kad prietaisų naudojamoje įrangoje veikia Rusijos DNS paslaugos „Yandex.DNS“ ir „SkyDNS“, o programinės įrangos branduolių atnaujinimai yra vykdomi iš Rusijoje esančių serverių.

Taip pat kai kurių tirtų „D-Link“ programinės įrangos branduolių atnaujinimai yra vykdomi iš Rusijoje esančių serverių. Šie serveriai, iš vartotojų gavę užklausą naudojamo įrenginio programinio branduolio atnaujinimui, parenka jam tinkantį branduolį ir jį pristato vartotojui įdiegti.

Anot jų, dėl šių technologijų „Yandex“ gali turėti galimybę apibendrinti vartotojų elgseną el. erdvėje, tam tikrais atvejais netgi nustatyti konkrečius asmenis, kaupti duomenis.

Krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza portalui lrt.lt sakė, kad tirtų maršrutizatorių įranga yra pagaminta Rusijos rinkai ir tikriausiai neatitinka Europos Sąjungos (ES) duomenų apsaugos reikalavimus. Tyrimą dėl „D-Link“ prietaisų pradėjo ir Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.

Viešai prieinamais duomenimis, Lietuvoje veikia įmonės „D-Link“ atstovybė, kurioje dirba du darbuotojai. „D-Link Baltija“ vadovas Laimonas Butkus BNS teigė žinantis apie pradėtą tyrimą.

Jis sakė platesnį komentarą dėl pradėto tyrimo pateiksiantis vėliau, tačiau tikina, kad įmonė jokių duomenų nerenka. „Realiai mūsų įrenginiai kažkokių duomenų nerenka ir gali siųsti kažkokius užklausimus nebent tada, jeigu pats vartotojas nori“, – kalbėjo L. Butkus.

Atstovybės Lietuvoje interneto puslapyje pateikiama informacija, kad įmonė „D-Link“ įkurta 1986 metais Taivane. Rašoma, kad įmonė turi įsteigusi savo biurus ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Turkijoje, Ukrainoje, Estijoje, Latvijoje, Izraelyje, Didžiojoje Britanijoje, Armėnijoje, Baltarusijoje, Kazachstane ir Uzbekistane.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA