Kraštutinės priemonės: suvažiavus tarnyboms, užsibarikadavo su meška | Kas vyksta Kaune

Kraštutinės priemonės: suvažiavus tarnyboms, užsibarikadavo su meška

BNS 2019/06/11 19:22
Asociatyvi / DELFI montažas

„Ąžuolyno meškučių cirko“ savininkui Nikolajui Zobovui po patikrinimo panaikintas leidimas laikyti laukinius gyvūnus, o vienintelę likusią mešką Vipą ketinama konfiskuoti ir pervežti į Lietuvos zoologijos sodą. Apie tai BNS patvirtino Aplinkos ministro patarėjas Justas Jaskonis.

Tuo metu pats N. Zobovas antradienio popietę užsibarikadavo su meška Vipu voljere ir neketina leisti jos išvežti. „Užsidariau su Vipu voljere, todėl kad jį nori užmigdyt ir išvežt į zoologijos sodą. Neduoda nei apskųst, nieko. Birželio šeštą dieną buvo sprendimas, kuriuo panaikino leidimą laikyti meškas, o atvažiavo tik šiandien patikrint, ar įvykdžiau“, – BNS sakė N. Zobovas.

„Aš viską įvykdžiau, gal menkniekis koks ten ir yra. Apie 20 žmonių čia suvažiavo ir policija. Visi čia suvažiavo. Čia bardakas“, – pridūrė jis.

Anot cirko savininko, aplinkosaugininkams neįtiko, kad meška laikoma 30-ties laipsnių temperatūroje, kai maksimali leidžiama yra 22 laipsniai. „30 laipsnių šilumos, o galima iki 22 laipsnių. Būsiu čia tiek, kiek reikės“, – sakė N. Zobovas.

Šiuo metu N. Zobovas įsikūręs Rokiškio rajone, Obelių seniūnijoje. Įvykio vietoje esantis laikraščio „Gimtasis Rokiškis“ žurnalistas Justas Kačerauskas BNS sakė, kad prie N. Zobovo voljerų yra privažiavę du policijos pareigūnų, keturi aplinkosaugininkų automobiliai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai ir transportuoti mešką galinti mašina. Pasak jo, pareigūnai šiuo metu su N. Zobovu veda derybas.

Aplinkosaugininkai: situacija – įtempta

Kiek anksčiau Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio valdybos viršininkė Ieva Jakupkaitė BNS teigė, kad situacija ten yra „įtempta“.

„Situacija yra įtempta. Tas ponas nelabai nori atsisveikinti su savo meška ir nelabai patenkintas, kad institucijos atvažiuoja jo tikrinti“, – teigė I. Jakupkaitė.

Anot jos, šiuo metu surašinėjami patikrinimo aktai. „Šiuo metu rašomi patikrinimo aktai. Bet koks mūsų patikrinimas yra įforminamas patikrinimo aktais. Konstatuojamos aplinkybės, kurios buvo nustatytos“, – sakė aplinkosaugininkė.

BNS primena, kad praėjusią savaitę pranešta, jog dingo viena iš N. Zobovo meškų, vardu Kvina. Aplinkos apsaugos departamentas teigė, kad meškos dingimo faktas užfiksuotas gegužės 27 dieną, kai buvo vykdomi patikrinimai cirko voljeruose.

Manoma, kad meška galėjo būti neteisėtai išvežta į užsienį, todėl buvo kreiptasi ir į Muitinės departamentą. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba meškos išvežimui leidimo nebuvo davusi. „Ąžuolyno meškučių cirko“ savininkas N. Zobovas neigė, kad meška Kvina dingo, tačiau, kur meška yra dabar, jis tąkart neatskleidė.

Tuo metu Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika teigė, kad detalės paaiškės tyrimo metu, taip pat ruošiamasi apklausti ir N. Zobovą. Gyvūnų teisių organizacija anksčiau teigė, kad pernai metų pabaigoje buvo susitarta su N. Zobovu, kad dvi jam priklausančios meškos Kvina ir Vipas iškeliaus į Europoje esantį meškų rezervatą.

Pernai „Ąžuolyno meškučių cirkas“ dėl netinkamo gyvūnų laikymo buvo nubaustas 15 eurų bauda. Tuo metu veterinarijos specialistai kartu su aplinkosaugininkais nustatė, kad į gastroles gabenami gyvūnai laikomi nepakankamo ploto narvuose ir voljeruose.

Šių metų balandį pasklidus žiniai, kad meškos gali būti konfiskuotos, N. Zobovo sūnus Lukas Zobovas „Kas vyksta Kaune“ tvirtino Kauno viešosios įstaigos statusu registruotą „Ąžuolyno meškučių cirką“ nebevykdant pasirodymų, esą cirko palapinė parduota, nes tėvui šia veikla užsiimti per sunku.

L. Zobovas taip pat tikino, kad meškos laikomos tinkamomis sąlygomis, Rokiškio valdžia ir privatininkai daro viską, kad tos sąlygos nuolat gerėtų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA