Kirtis „Huawei“ – „Facebook“ programėlės įdiegimas bus keblus | Kas vyksta Kaune

Kirtis „Huawei“ – „Facebook“ programėlės įdiegimas bus keblus

BNS 2019/06/08 11:46
Huawei.com nuotr.

Socialinį tinklą „Facebook“ valdanti bendrovė penktadienį pranešė blokuosiantis savo programėles „Huawei“ išmaniuosiuose įrenginiuose, o šis žingsnis žymi tolesnę Kinijos IT milžinės, Vašingtono laikomos keliančia grėsmę JAV nacionaliniam saugumui, izoliaciją.

Socialinių tinklų milžinė nurodė, kad šį sprendimą priėmė JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) paliepus nebesidalyti su „Huawei“ amerikietiškomis technologijomis, baiminantis, kad ši bendrovė bendradarbiauja su Kinijos žvalgyba.

„Nagrinėjame Prekybos departamento galutinę nutartį ir neseniai išdavėme laikiną bendrąją licenciją, taip pat imamės žingsnių atitikčiai sustiprinti“, – naujienų agentūrai AFP sakė viena „Facebook“ atstovai.

Vis dėlto Kalifornijoje įsikūrusi bendrovė sakė, kad žmonės, kurie dabar naudojasi „Huawei“ išmaniaisiais telefonais su „Facebook“ programėlėmis, galės toliau jomis naudotis ir siųsti jų naujinius.

Šis „Facebook“ yra naujausias žingsnis dedant pastangas izoliuoti „Huawei“, tapusią antrąja pagal dydį išmaniųjų telefonų tiekėja, nors Vašingtonas reiškia nuogąstavimus dėl šių įrenginių saugumo.

Pirminis praradimas – „Google“ programėlės

Interneto milžinė „Google“ praeitą mėnesį paskelbė nutraukianti bendradarbiavimą su „Huawei“, todėl naudojantiems šiuos įrenginius taps sudėtingiau gauti populiarių programėlių, platinamų JAV bendrovės.

Dėl „Google“ sprendimo „Huawei“ įrenginiuose nebeveiks programėlė „Play Store“, per kurią galima parsisiųsti daugumą operacinei sistemai „Android“ pritaikytų programėlių ir kitų elementų.

Kinijoje „Facebook“ socialinis tinklas yra uždraustas, bet visame pasaulyje turi daugiau kaip 2 mlrd. vartotojų. Bendrovė nurodė, kad jos naujausias sprendimas paveiks pagrindinį socialinį tinklą, taip pat tokias platformas kaip „Instagram“, „Messenger“ ir „WhatsApp“, turinčias mažiausiai po milijardą vartotojų.

JAV sankcijos buvo įvestos gegužės 15-ąją, bet administracija suteikė 90 dienų pereinamąjį laikotarpį, kad „„Huawei“ įrenginių vartotojai galėtų įsidiegti atnaujinimus, o mobilioji ekonomika išvengtų didelių sutrikdymų.

„Huawei“ izoliacija

„Huawei“ užsiminė susikursianti savą operacinę sistemą, pakeisiančią „Google Android“, tačiau bendrovei dar reikėtų susikurti atskirą prekybos ir platinimo platformą, jeigu ji norės išlaikyti savo vartotojus už Kinijos ribų.

Be to, kad išsilaikytų išmaniųjų telefonų rinkoje, ‘Huawei“ taip pat reikėtų rasti naują lustų ir susijusios įrangos tiekėją, nes nebegalės naudoti JAV tiekėjų, tokių kaip „Intel“, „Qualcomm“ ir „Broadcom“, produktų.

Kinų bendrovės padėtis gali tapti dar sudėtingesnė, jeigu ryšius su ja nutrauks Britanijoje įsikūrusi puslaidininkių kūrėja „ARM Holdings“. Šios bendrovės technologijos naudojamos daugumoje „Huawei“ mobiliųjų įrenginių lustų.

Jungtinės Valstijos nerimauja, kad „Huawei“, naujosios 5G kartos mobiliojo interneto plėtros lyderė, sudarys sąlygas Kinijai šnipinėti, naudojantis šios bendrovės technologijomis. D. Trumpo administracija taip pat stengiasi įtikinti JAV sąjungininkes nebenaudoti „Huawei“ įrangos.

Praeitą mėnesį D. Trumpas sakė žurnalistams, kad „Huawei“ saugumo atžvilgiu yra „labai pavojinga“. Vis dėlto jis neatmetė galimybės, kad sankcijos Kinijos įmonei galėtų būti atšauktos, jeigu su Pekinu pavyktų sudaryti prekybos sutartį.

Kova su „Huawei“ vyksta plėtojantis platesniam prekybos karui tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų. JAV prezidentas paskelbė Kinijai sankcijų, kaltindamas Pekiną neteisėta praktika ir subsidijavimu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA