Atsako advokatė: kaip nustatyti tėvystę, jei nesutinkama darytis DNR ekspertizės? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: kaip nustatyti tėvystę, jei nesutinkama darytis DNR ekspertizės?

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi kaunietis, įsitikinęs, kad, nors vaiko gimimo liudijime kitas asmuo nurodytas vaiko tėvu, būtent jis yra biologinis naujagimio tėvas. Tačiau motina atsisako vykdyti teismo nurodymą ir atlikti DNR ekspertizę.

„Aš žinau, kad esu vaiko tėvas, o vaiko mama tai nepripažįsta. Motyvuoja tuo, kad vaiko gimimo liudijime nurodytas kitas asmuo vaiko tėvu, todėl jo nekeis. Kreipiausi į teismą dėl tėvystės nustatymo. Tėvystei nustatyti teismas paskyrė ekspertizę. Nutartimi teismas įpareigojo vaiko motiną ir mane kartu su vaiku atvykti į laboratoriją. Kadangi vaiko motina nutarties nevykdė ir į laboratoriją neatvyko, teismas paskyrė jai baudą. Vaiko mama su tuo nesutiko ir apskundė nutarimą, motyvuodama tuo, kad sūnus susirgo, o ji jį slaugė. Aukštesnės instancijos teismas baudą panaikino, o vaiko mama sako, kad vaiko nevežė ir neveš. Mano klausimas: ar tikrai gali vaiko mama nevykdyti nutarimo ir ar galima priversti ją atvežti vaiką kraujo tyrimui atlikti?“ – klausia skaitytojas.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Įstatymuose nėra nuostatų, kurios įtvirtintų priverstinės DNR ekspertizės atlikimo galimybę. DNR ekspertizė negali būti atliekama prieš vaiko tėvų, veikiančių kaip vaiko atstovų pagal įstatymą valią, t. y. prievarta, nes toks atlikimas reikštų nepagrįstą įsikišimą į konstitucine teise užtikrinamą kūno neliečiamumą ir vientisumą. Nutartis dėl ekspertizės skyrimo įsiteisėja nuo priėmimo dienos.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Teismo procesinio sprendimo įsiteisėjimas reiškia jo privalomumą ir tai, kad jo vykdymui užtikrinti gali būti pasitelktos atitinkamos procesinės prievartos priemonės. Nutarties skirti DNR ekspertizę priėmimo faktas sudarė prielaidas panaudoti procesinę prievartą prieš vaiko tėvus, veikiančius kaip vaiko atstovus pagal įstatymą ir (ar) savo vardu, o tokios nutarties priėmimas yra nesuderinamas su konstitucine teise į kūno neliečiamumą ir vientisumą, jeigu vaiko tėvai, sprendžiant klausimą dėl tokios ekspertizės skyrimo, išreiškia nesutikimą su jos skyrimu. Atsisakymas atlikti DNR ekspertizę, išreikštas vaiko motinos ir (ar) asmens, gali būti kartu su kitais įrodymais įvertintas kaip aplinkybė, kad asmuo, vaiko gimimo įraše įrašytas kaip vaiko tėvas, nėra vaiko biologinis tėvas, tačiau toks pripažinimas nereiškia, kad teismas, spręsdamas ieškinio reikalavimų dėl tėvystės nuginčijimo ir tėvystės nustatymo pagrįstumo klausimą, gali apsiriboti aplinkybių, susijusių su biologinių ryšių tarp ginčo šalių ir vaiko nustatymu, ištyrimu ir įvertinimu.

Pirmiausia teismas turi įvertinti vaiko interesus ir galimos biologinės tėvystės nustatymo atitiktį geriausiems vaiko interesams. Be to, negali būti ignoruojami ir asmens, laikančio save vaiko tėvu, bei vaiko motinos ir asmens, vaiko gimimo įraše įrašyto kaip vaiko tėvo, teisės ir teisėti interesai. Teismas, be vaiko interesų, turi įvertinti, ar reikalavimų dėl tėvystės nuginčijimo ir tėvystės nustatymo (ne)tenkinimas nepagrįstai neapribos ieškovo, siekiančio nustatyti savo tėvystę, teisės į privataus gyvenimo gerbimą bei vaiko motinos ir asmens, vaiko gimimo įraše įrašyto kaip vaiko tėvo, siekiančių išsaugoti nustatytą tėvystę, teisės į privataus ir (ar) šeimos gyvenimo gerbimą. Teismo užduotis nagrinėjant tokio pobūdžio bylas – rasti, kiek tai objektyviai įmanoma, teisingą balansą tarp konfliktuojančių interesų, atsižvelgiant pirmiausia į vaiko interesus.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu: kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA