Sakramento erdvėje pokalbis apie Pagonių kiemą: ar nepapiktins tikinčiųjų tokia tema? | Kas vyksta Kaune

Sakramento erdvėje pokalbis apie Pagonių kiemą: ar nepapiktins tikinčiųjų tokia tema?

R. Tenio nuotr.

Neseniai duris visuomenei atvėrusi Sakramento erdvė Švč. Sakramento (studentų) bažnyčioje ir toliau traukia būrius miestiečių ir miesto svečių. Čia kiekvieną savaitgalį vyksta įvairūs renginiai, iki birželio pabaigos eksponuojama šiuolaikinio meno paroda „r e m i n i s c e n t i a:“. O atidarymo koncertas po barokiniais šventovės skliautais įkvėpė maestro Vilhelmą Čepinskį sukurti specialiai šiai erdvei dedikuotą sakralų kūrinį, kurio premjera planuojama rudenį. Apie Sakramento erdvės koncepciją – pokalbis su kviestiniais „Kas vyksta Kaune“ transliacijos svečiais.

Atidarymo dieną Sakramento diskusijoje dalyvavęs Kauno vyskupas Algirdas Jurevičius šį projektą pavadino eksperimentu. Prisimindamas Popiežiaus Pranciškaus paliktą žinutę, kad bažnyčia turi eiti į susitikimą su žmogumi, jis taikliai pasakė, kad šioje erdvėje pats žmogus ateina susitikti su bažnyčia, kaip žmonių bendruomene.

Sakramento pokalbyje savo mintis apie šio susitikimo prasmę ir esmę išsakė Švč. Sakramento (studentų) rektorato rektorius, kunigas Gytis Petras Stumbras, Kauno arkivyskupijos komunikatorius, diakonas Darius Chmieliauskas, Kauno Jėzuitų gimnazijos moksleivių prezidentas Audrius Šaras, kaunietis dailininkas Mindaugas Juodis, Kauno senamiesčio labdaros fondo vadovė, komunikatorė Indre Griksaitė, o drauge su portalo „Kas vyksta Kaune“ redaktore, žurnaliste Brigita Sabaliauskaite pokalbį moderavo taip pat kaunietė žurnalistė Diana Adomaitienė.

Sakramento diskusijos dalyviai (iš kairės): B. Sabaliauskaitė, G. P. Stumbras, I. Grikšaitė, D. Chmieliauskas, A. Šaras, M. Juodis, D. Adomaitienė/ U. Litvinaitės nuotr.

Terminas „Pagonių kiemas“ nėra šių laikų sumanymas – apie jį kalbama jau Senąjame testamente, o šiomis dienomis ši idėja prisiminta iš naujo, kaip galimybė susitikti drauge visiems žmonėms, nepaisant jų religinių pažiūrų, gyvenimo būdo, veiklos ar pomėgių. Apie tai savo mintis išdėstęs diakonas Darius Chmieliauskas buvo įsitikinęs, kad tokie susitikimai būtini, jei norime suprasti vienas kitą, bendrauti, susitarti. „Katalikų bažnyčia, kaip ir sinagoga, visų pirma yra susirinkimo vieta, kuri padeda mums – žmonėms – susirinkti, susitikti ir tik tada per kulto apeigas mes turime galimybę susitikti ir su Dievu. Simboliška, kad apiegos ir baigiasi pradžioje ir pabaigoje susitikimu su žmogumi“, – sakė D. Chmieliauskas.

Apie pokalbio ir mokėjimo klausytis būtinybę kalbėjo ir kunigas Gytis Petras Stumbras, pasidžiaugęs, kad tokia netikėta pasauliečių iniciatyva leido po daugiau nei poros dešimtmečių stagnacijos plačiai atverti šios šventovės duris ir įveiklinti pastatą per kūrybą, saviraišką, pokalbį. Kad žmonėms reikia būtent tokių vietų, kurios yra atviros, priimančios kiekvieną, kitokį – pokalbyje sakė ir komunikatorė Indre Griksaitė – Sakramente vykstančių renginių koordinatorė bei viena iš šio projekto turinio, tekančio tarp bažnyčios ir pasaulietinės visuomenės, kūrėja.

Jaunų žmonių poziciją pokalbyje atstovavęs moksleivis Audrius Šaras pritarė, kad tradicinės bažnyčios apeigos ne visuomet pakankamai įtraukia jo amžiaus draugus, todėl naujų formų paieška, per interaktyvumą, savanoriškas veiklas, susitikimą ir pokalbį jam atrodo labai gera idėja.

Žurnalistė Diana Adomaitienė akcentavo žiniasklaidos įsitraukimo bažnytinėse temose prasmę, nes tam kad žmonės vieni kitus suprastų – dialogas būtinas tarp visų visuomenės narių, nesvarbu, kokios jų religinės pažiūros, veiklos, pomėgiai, įsitraukimai. Mažiausiai diskusijoje kalbėjęs ir visų atidžiai klausęsis dailininkas Mindaugas Juodis juokavo, kad šiame pokalbyje neišgirdo diskusijos, nes visi kalbėjo apie tą patį – susitikimo būtinybę, o kalbėtojai jam pritarė, kad šį pokalbį galima būti pavadinti ne diskusija, o susitarimu, ar dar trumpiau – SUTARIMU.

Tai buvo jau antrasis Sakramento sutarimo pokalbis tema „Bažnyčia, kaip susirinkimo vieta. Pagonių kiemas“.

Pirmąjį pokalbį galite peržiūrėti čia.

Birželio pabaigoje planuojama tęsti sutarimo pokalbius Sakramente, temos netrukus bus paskelbtos Sakramento Facebook profilyje, o viešas diskusijas galės stebėti žiūrovai ir kviestiniai svečiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA