Monstrus auginantis Jurbarkas iš arti: kas iš tiesų vyksta mieste ant Nemuno kranto? | Kas vyksta Kaune

Monstrus auginantis Jurbarkas iš arti: kas iš tiesų vyksta mieste ant Nemuno kranto?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vos 89 kilometrai nuo Kauno keliu palei Nemuną, norintiems atsidurti kitoje dimensijoje. Jurbarkas – miestelis, pastaruoju metu išgarsėjęs itin dramatiškais įvykiais. Vos prieš mėnesį čia peiliu septyniolikmetis nudūrė metais vyresnį draugą, gegužės 26-osios naktį netoli Jurbarko esančioje kaimo turizmo sodyboje nepilnametis, mišriųjų kovos menų sportininkas iš Jurbarko žiauriai sumušė ir bandė išprievartauti taip pat nepilnametę merginą, kuri iki šiol gydoma LSMU ligoninėje Kauno klinikose, o po poros dienų net 29-ių nepilnamečių grupė įsiveržė į vieno Jurbarko sporto klubo treniruotę, kuroje galimai norėjo susidoroti su viena iš klubo sportininkių.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ fotografo Roko Tenio užfiksuotuose vaizduose – eilinė ketvirtadienio popietė Jurbarke, sutikti pavieniai miestelio praeiviai bei užfiksuoti pastatai, vienaip ar kitaip susiję su dramatiška žiauriai kaimo turizmo sodyboje jurbarkiškio sumuštos dešimtokės istorija, kuri pastarąją savaitę dar labiau įtraukė ir suskaldė visuomenę bei sukėlė ne vieną pagrįstą klausimą dėl tyrimo skaidrumo. Tačiau pradėjus gilintis į tolimesnę šios istorijos eigą, šios istorijos aptarimas tampa neatsiejamas nuo dar dviejų panašiu metu Jurbarke įvykusių su nepilnamečiais susijusių incidentų, kurių vienas baigėsi mirtimi.

Dėlionėje – net keli kraupūs įvykiai

Gegužės pabaiga tiesiog supurtė nedidelį miestelį ant Nemuno kranto: gegužės 23-ąją čia rastas gegužės pirmosiomis dienomis Jurbarke nužudytas aštuoniolikmetis, gegužės 26-ąją Jurbarko gyventojas žiauriai sumušė ir bandė išžaginti dešimtokę, o gegužės 27-ąją 29-ių paauglių būrys santykius aiškinosi ir agresyviai elgėsi, atėję į Jurbarko sporto klubą „Sfinksas“. Visose istorijose įtariamaisiais tapo nepilnamečiai arba mažamečiai.

Jurbarko rajonas / R. Tenio nuotr.

Kaip rašo Jurbarko rajono laikraštis „Šviesa“, šią situaciją bepraeinančią pirmąją vasaros savaitę rinkosi apsvarstyti ir rajono savivaldybės atstovai, mat bendruomenei didžiulį nerimą sukėlė ne tik patys nusikaltimai, bet ir daugybė netikslios informacijos, kuri žaibo greitumu sklido socialiniuose tinkluose ir dar labiau kurstė ir taip itin įtemptą emocinę situaciją. Į ją suskubo įsijungti ir politikai – į Jurbarką skubėjo, vėliau viešai „reitingų šūdmuse“ išvadintas Naglis Puteikis, o Kauno klinikose sumuštą merginą aplankė ir išrinktasis LR Prezidentas Gitanas Nausėda, kuris savo apsilankymo motyvų nekomentavo.

Socialiniuose tinkluose užvirė bene Linčo teismas, kuriame komentuotojai skubėjo teisti smurtavusį mišriųjų kovos menų sportininką, nuo jo skubėjo atsiriboti jį išugdžiusio Jurbarko sporto klubo „Pantera“ vadovybė, jo treneris, Lietuvos mišriųjų kovos menų sporto federacija, o viešojoje erdvėje pasklido informacija apie neva sūnų nuo griežtesnės bausmės bandančią „išsukti“ Lietuvos Darbo partijos narę (aut. pastaba – pavardė redakcijai žinoma). Šį pirmadienį minėta politikė sustabdė narystę minėtoje partijoje, tačiau neišvengė kalbų apie neva jai talkinančią ir „naudingus“ patarimus dalinančią, su teisėsauga nemažai bėdų turinčią kitą partijos narę ir bendražygę – Jurbarko rajono tarybos narę Vilmą Venslauskienę.

Kaip rašo portalas „15MIN“, pastarosios politikės sūnus Rokas Venslauskas yra vienas iš teisiamųjų Kauno apygardos teisme nagrinėjamoje byloje dėl didelės vertės turto prievartavimo organizuotoje grupėje. Pati politikė taip pat turėjusi reikalų su teisėsauga – Jurbarko rajono tarybos narė prieš dvejus metus išgarsėjo tuo, jog buvo pašalinta iš tarybos dėl kilusio balsų pirkimo skandalo. Tiesa, galiausiai Jurbarko rajono apylinkės teismas nustatė, jog nebuvo padaryta nusikalstama veika ir išteisino penkis byloje buvusius kaltinamuosius, o pati V. Venslauskienė teismo apklausta tik kaip liudininkė. Portalo „15MIN“ duomenimis, prieš ketverius metus su teisėsauga reikalų turėjo ir jaunesnysis V. Venslauskienės sūnus – Matas, jis buvo nuteistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, o byla vyko dėl dviejų jaunuolių Jurbarke sumušimo, kaltinimai kartu su M. Venslausku buvo pareikšti ir dar trims asmenims.

Socialiniuose tinkluose – prieštaringos žinios

Visuomenę labiausiai papiktino faktas, kad po sunkaus užfiksuoto nusikaltimo, po kurio dešimtokė atsidūrė Kauno klinikų reanimacijos skyriuje ir jai prireikė ne tik skubios pagalbos, bet ir sudėtingos, net tris valandas trukusios operacijos, smurtautojas ne tik nebuvo uždarytas į areštinę, tačiau jam netaikytos kokios nors laisvės apribojimo priemonės, todėl jaunuolis laisvai vaikštinėjo po Jurbarką ir, šaltinių duomenimis, ėjo į mokyklą, kurioje mokėsi, laisvai bendravo ir galiausiai – ėmė grasinti nukentėjusiems asmenims bei įvykio liudininkams.

Tad praeitą penktadienį iš Jurbarko jau skriejo naujos žinios. Pasak Jurbarko rajono laikraščio „Šviesa“, sureagavusi į visuomenės spaudimą ir gavusi papildomų duomenų, kad Jurbarke žiauriai sužalotai nepilnametei grasinta ir liepta tylėti, prokuratūra pranešė ketinanti griežtinti kardomąją priemonę pagrindiniams įtariamajam, vietos politikės nepilnamečiui sūnui.

„Klaipėdos apygardos prokuratūra šiandien (aut. pastaba – gegužės 31 d.) kreipėsi į teismą dėl griežtesnės kardomosios priemonės skyrimo įtariamajam nepilnametės sužalojimu ir galimu pasikėsinimu išžaginti. Iki įtariamojo laikino sulaikymo pabaigos surinkti tyrimo duomenys nebuvo pakankami kreiptis į teisėją dėl suėmimo paskyrimo. Tyrimo eigoje atliekant proceso veiksmus buvo gauta pagrįstų duomenų, jog nukentėjusiajai buvo grasinta, reikalaujant tylėti. Įvertinus surinktus duomenis šiandien kreiptasi į ikiteisminio tyrimo teisėją dėl papildomų kardomųjų priemonių – namų arešto ir intensyvios priežiūros skyrimo įtariamajam, siekiant atimti bet kokias galimybes jam prisiartinti prie nukentėjusiosios ar liudytojų“, – pranešė prokuratūra.

Sporto klubas „Pantera“ / R. Tenio nuotr.

Tačiau šios savaitės pradžioje visuomenę pasiekė ir dar viena nerimą kelianti žinia. Sužalotos merginos ir jos šeimos advokatas Mindaugas Vasiliauskas prabilo, kad tyrimo eiga krypsta link to, kad gali būti konstatuotas „nežymus sveikatos sutrikdymas“. „Kelia labai daug abejonių skleidžiami duomenys, kad gali būti konstatuotas nežymus sveikatos sutrikdymas. Tai yra protu nesuvokiama, jei iš tiesų taip bus. Man tai yra nesuprantama. Tai yra visiškas absurdas ir nekompetencija. Jei iš tiesų byloje bus tokie duomenys, tai mes nedelsdami imsimės veiksmų“, – portalui DELFI šį antradienį (aut. pastaba – birželio 4 d.) sakė M. Vasiliauskas.

Advokato įtarimus skubėjo neigti ir Generalinė prokuratūra. Buvo pareikšta, kad viešoje erdvėje pasklido labai daug netikslios informacijos, susijusios su šia byla. „Visų pirma tai (aut. pastaba – apie merginos sužalojimus) sprendžia ne prokuroras. Tai daro teismo medicinos ekspertas. Gegužės 31-ą dieną buvo gauta išvada, kurioje teigiama, kad šiuo metu merginai padaryti sužalojimai gali būti kvalifikuojami kaip nesunkūs. Pabrėžiame, kad tai gali keistis, nes galutinę išvadą pateiks teismo medicinos ekspertas, kai gydymas bus baigtas. Bus galutinis įvertinimas, o dabar gauta išvada, kad sužalojimus nesunkus. Be to, kvalifikavimas tarp „nesunkus“ ir „nežymus“ yra labai didelis“, – DELFI teigė Ignė Rotautaitė–Pukenė, Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Už nesunkų sveikatos sutrikdymą (BK 138 straipsnis) gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų. Tuo tarpu už nežymų sveikatos sutrikdymą (BK 140 straipsnis) gali grėsti maksimali dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Plito informacija ir apie narkotikų vartojimą

Dar viena žinutė „žaibo“ greitumu sklidusi po socialinius tinklus ir jų grupėse – apie neva Jurbarką pasiekusią didelę siuntą pigių narkotinių medžiagų iš Rusijos. Pasak internautų – vos 6 eurai už tabletę – itin nedidelė kaina, todėl visiškai „neaiškus poveikis ir kokybė“. Kaip rašo kitas Jurbarko miesto ir rajono dienraštis „Mūsų laikas“, Jurbarko raj. policijos komisariato viršininkas A. Dumčius paneigė šiuos viešoje erdvėje ir interneto komentaruose pasklidusius gandus apie neva Jurbarką pasiekusią didelę narkotikų siuntą.

„Nėra tokio miesto, kuriame nebūtų tų narkotinių medžiagų, bet mes nematome ir neturime tokios informacijos, kad šiuo metu Jurbarko mieste padidėjo narkotinių medžiagų, ar yra gauta didelė siunta“, – patikino A. Dumčius. Paklausus, iš kur komentarai apie tai, kad „prie bendrabučių už 6 eurus galima nusipirkti tabletę“, policijos viršininkas patikino, kad tokie gandai sklinda per socialinius tinklus ir juos skleidžia Jurbarke negyvenantys žmonės.  Anot A. Dumčiaus, rajono policija nesulaukusi nė vieno skambučio dėl narkotinių medžiagų Jurbarke.

Jurbarkas / R. Tenio nuotr.

Informacija apie tai, ar paskutinįjį gegužės savaitgalį vykusiame moksleivių vakarėlyje, kuriame portalo „Šviesa“ žiniomis, dešimtokai ir vyresniųjų klasių mokiniai Tauragės rajone esančioje kaimo turizmo sodyboje su pirtimi šventė mokslo metų pabaigtuves, buvo vartojamas ne tik alkoholis, bet ir narkotikai – kol kas neskelbiama. Smurtautojui nustatytas lengvas girtumo laipsnis (1,12 prom.), tyrimo metu paaiškės, ar jis nevartojo narkotikų, tyrimą kuruoja Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Patikslino aplinkybes dėl 29 nepilnamečių išpuolio

Šios savaitės pradžioje dėl rezonansinių įvykių anksčiau iš atostogų grįžęs Jurbarko raj. komisaras A. Dumčius nebuvo linkęs dramatizuoti ir kitų Jurbarke nepilnamečių sukeltų incidentų. Kaip rašo „Šviesa“, savivaldybėje vykusiame pasitarime vyresnysis komisaras papasakojo ir apie kitą dieną po žiauraus išpuolio prieš dešimtokę gegužės 27-ąją prie klubo „Sfinksas“ Jurbarke įvykusį incidentą. Pasak jo, klubo trenerė tikino, kad ją su auklėtiniais užpuolė beveik trisdešimties paauglių gauja, kuri grasino, keikė, paėmė klubo veidrodį bei dalį tatamio.

Atlikus didžiąją dalį tyrimo paaiškėjo, kad incidentas buvo, bet toli gražu ne tokio mąsto, kaip teigta iš pradžių. Pasak A. Dumčiaus, istorija prasidėjo, kai dvi merginos nusprendė pasiaiškinti santykius. Viena jų sukūrė pokalbių grupę socialiniame tinkle ir pasiūlė draugams eiti kartu.

„Taip ten atsidūrė gal dešimt, gal keturiolika paauglių. Tuomet prie jų prisijungė dar paauglių, kurie sportavo stadione, kiti atbėgo socialiniame tinkle sužinoję, kad kažkas vyksta. Abi merginos teigia, kad jos santykius išsiaiškino taikiai. Toliau konfliktas vyko tarp trenerės ir kitų paauglių, kai ši užrakino dviratį, kuriuo atvažiavo vienas iš jų. Paaugliai tuomet nuėjo aiškintis ir negrąžinus dviračio paėmė veidrodį, išmėtė tatamį“, – sakė A. Dumčius.

Pasak pareigūno, esminiai konflikto dalyviai yra nustatyti, tačiau jų pačių dėl amžiaus bausti nėra galimybių, todėl protokolai bus surašyti paauglių tėvams.

Dar vienas Jurbarką sukrėtęs įvykis – žmogžudystė

Kiek anksčiau – gegužės 9-ąją Jurbarke įvykdytas dar vienas nusikaltimas, kuris išaiškėjo tik gegužės pabaigoje, kai buvo rastas nužudyto jaunuolio kūnas. Apleistame vaikų darželyje Jurbarke, įtariama, septyniolikmetis paauglys peiliu nužudė metais vyresnį draugą. Aiškinantis nusikaltimo aplinkybes buvo sulaikyta ir keturiolikos metų mergina.

Tačiau praėjusį antradienį „DELFI diena“ interviu Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas nebuvo linkęs sieti tarpusavyje šių Jurbarko įvykių. Paklaustas apie tai, ar Jurbarkas iš tiesų išsiskiria iš Lietuvos miestų, policijos generalinis komisaras tai paneigė. Anot jo, nusikaltimai, kurie pastarosiomis dienomis gana gausiai aprašomi žiniasklaidoje, vyko skirtingu laiku ir buvo skirtingo pobūdžio, todėl, anot jo, negalime kalbėti apie tendencijas. „Aš galiu tvirtai teigti, kad Jurbarkas neturi kažkokios problemos, nes visi įvykiai yra skirtingi, visiškai nesusiję, įvyko skirtingu laiku ir skirtingose vietose. Dar noriu pabrėžti, kad nors kalbama, kad pasikėsinimas išžaginti vyko Jurbarko rajone, iš tiesų jis vyko Tauragės rajone“, – sakė L. Pernavas.

Nors generalinis komisaras formaliai yra teisus, nes Eržvilko mokyklos moksleiviai šventė jau Tauragės rajono teritorijoje esančioje sodyboje (aut. pastaba – todėl tyrimą vykdo Tauragės raj. policijos komisariatas), tačiau Eržvilką ir Jurbarką teskiria 22 kilometrai ir tą kraupią gegužės 26-osios naktį sodyboje apsilankė, šaltinių duomenimis, vakarėlio dalyvių pasikviesti svečiai iš Jurbarko, tarp kurių ir mišrių kovos menų sportininkas, nuskynęs ne vieną sportinį laurą, o galiausiai savo kovinį užtaisą panaudojęs prieš merginą su tikslu – ją išžaginti.

Merginą nuo dar tragiškesnės lemties išgelbėjo jos pasigedę bendramoksliai, kurie ėmėsi priemonių sustabdyti smurtautoją bei iškvietė medikus bei policiją. Laikraščio „Mūsų laikas“ duomenimis psichologinę traumą patyrė ir smurto protrūkį sustabdę vakarėlio dalyviai, kurių dauguma dešimtokai. Po įvykio liudininkams dešimtokams pirmadienio rytmetį  po nusikaltimo prieš lietuvių egzaminą mokykloje iškviesti trys specialistai, suteikę būtiną psichologinę pagalbą.

Tauragės apskrities vyriausiajame policijos komisariate gegužės 26 d. dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Įtarimai dėl pasikėsinimo išžaginti buvo pareikšti vienam asmeniui. Jis buvo paleistas iš laikinojo sulaikymo paskyrus kelias kardomąsias priemones. Šiuo metu tyrime renkami visi reikalingi duomenys, kad nusikaltimas būtų ištirtas kuo objektyviau ir greičiau.

Asmenų, kurie turi duomenų apie bet kokį mėginimą daryti įtaką nukentėjusiems ar liudytojų valiai dėl parodymų procese, taip pat turintiems papildomos medžiagos apie įvykio aplinkybes ar narkotikų platinimą Jurbarko rajone, prokuratūra prašo apie tai informuoti Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariatą – el. p. tauragesvpk.bud@policija.lt, Klaipėdos apygardos prokuratūrą – el. p. klaipeda@prokuraturos.lt arba skambinti pagalbos telefonu 112.

Publikacijoje panaudota Jurbarko rajono laikraščio „Šviesa“, Jurbarko miesto bei rajono laikraščio „Mūsų laikas“, portaluose DELFI ir „15MIN“ skelbta informacija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA