Kaunietis D. Motiejūnas vėl liko už rinktinės borto: kandidatūros net nesvarstė | Kas vyksta Kaune

Kaunietis D. Motiejūnas vėl liko už rinktinės borto: kandidatūros net nesvarstė

delfi.lt / Linas Jocius 2019/06/06 21:03
DELFI, R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Ketvirtadienį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis pristatė kandidatų sąrašą, kurie ruošis artėjančiam pasaulio čempionatui Kinijoje. Jame – 24-ios pavardės, tačiau jame vėl nėra praėjusį sezoną Kinijoje ir San Antonijaus „Spurs“ žaidusio Donato Motiejūno.

Pristatęs kandidatų sąrašą D. Adomaitis plačiau pakomentavo pasirinktas kandidatūras bei prisipažino su savo asistentais net negrįžęs prie D. Motiejūno klausimo.

Primename, kad prieš pirmąjį FIBA atrankos į pasaulio čempionatą „langą“ 2017 metų lapkritį Donatas buvo įtrauktas į rinktinės kandidatų sąrašą, tačiau negalėjo iš Kinijos atvykti. Kai tas pats pasikartojo 2018 metų vasarį, D. Adomaitis tvirtino, kad iš Donato klubo negavo jokio atsakymo.

„Teoriškai klubas žaidėjui negali uždrausti atstovauti rinktinei, ar šią situaciją turime suprasti taip, kad Donatas nerodo jokio noro žaisti rinktinėje. Man, kaip treneriui, labai svarbu, kad žaidėjai norėtų atvykti į rinktinę ir nereikėtų jų įkalbinėti atstovauti nacionalinei komandai“, – kalbėjo D. Adomaitis. Vėliau D. Motiejūno pavardės rinktinės sąrašuose tiesiog neliko.

Visi kiti garsiausi šalies žaidėjai į sąrašą įtraukti, tarp jų – ir sunkias traumas besigydantys Jonas Mačiulis, Artūras Gudaitis bei Evaldas Kairys, kurių galimybės suspėti pasiruošti planetos čempionatui nėra aiškios.

Sąraše – abu NBA lietuviai Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis, šalies čempiono Kauno „Žalgirio“ atstovai Marius Grigonis, Artūras Milaknis, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankūnas ir Antanas Kavaliauskas, Eurolygoje rungtyniaujantys Lukas Lekavičius ir Mindaugas Kuzminskas.

Per pusantrų metų Lietuvos rinktinės aprangą pasaulio čempionato atrankoje pasimatavo 30 krepšininkų, trys iš jų nepraleido nė vieno mačo. Visas 12 rungtynių planetos pirmenybių kvalifikacijoje sužaidę Rokas Giedraitis, Eimantas Bendžius ir Adas Juškevičius taip pat atsidūrė išplėstiniame rinktinės kandidatų sąraše.

Prieš pasaulio čempionatą mūsų šalies nacionalinė rinktinė sužais 9 kontrolines rungtynes ir tik dvejos iš jų vyks Lietuvoje.

„Sąrašas gana ilgas ir tai susiję su keletą dalykų. Pirmas dalykas, dar ne visi žaidėjai yra baigę šį sezoną, antras dalykas – yra krepšininkų, dėl kurių kyla klaustukų, jie gydosi traumas ir dėl jų dalyvavimo pirmoje stovykloje turėtų paaiškėti liepos pirmomis dienomis. Liepos pradžioje šis sąrašas sutrumpės iki 18-os pavardžių, šiuos krepšininkus kviesimės liepos 22-ąją į stovyklos pradžią“, – pristatydamas išplėstinį rinktinės žaidėjų sąrašą spaudos konferencijoje teigė D. Adomaitis.

– Dėl kurių žaidėjų yra tie didžiausi klaustukai? – spaudos konferencijoje žurnalistų buvo paklaustas rinktinės strategas.

– Klaustukų yra dėl traumuotų krepšininkų – Jono Mačiulio, Artūro Gudaičio bei Evaldo Kairio. Kalbant apie A. Gudaitį, situacija gana optimistinė, vakar teko bendrauti su juo, Artūrui kitą savaitę bus atlikti tyrimai, matuos kojų raumenų jėgą, juos lygins su ankstesniais duomenimis. Turėsime daugiau atsakymų, jo situacija paaiškės birželio gale ar liepos pradžioje. Tas reabilitacijos periodas ilgas, kartais tos fiziologijos negali apgauti.

Jono situacija yra panaši. Ne viskas taip gerai, kaip norėtųsi, sakykime, jo reabilitacija – labai įtemptame režime. Jei žaidėjai nebus pasiruošę 100 procentų, teks į tai atsižvelgti ir kviesti kitus kandidatus.

– O kaip Milano klubas reaguoja į situaciją ir kvietimą į rinktinę?

– Svarbiausia, kad pats Artūras veržiasi, tai labai džiugina. Bet, pirmoje vietoje yra jo sveikata. Turime gauti atsakymą iš gydytojų, o tada bus bendravimas su klubu.

– Ar pavyko su visais krepšininkais aptarti galimą dalyvavimą pasiruošimo stovykloje? Turiu omeny tokius krepšininkus kaip Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis, kurie viešai nėra pareiškę, kad žais šiemet rinktinėje.

– Ne su visais dar kalbėta, kai kurie pradėjo jau atostogauti, kai kuriuos yra sunku ir pagauti. Tačiau su daugeliu aptartos jų galimybės, ta situacija yra aiški. Dėl to į kandidatų sąrašą įtrauktos 24 pavardės, iš jų į treniruočių stovyklos pradžią, kuri startuos liepos 22 dieną, bus kviečiami 18 žaidėjų.

– Kandidatų sąraše yra ir Dovis Bičkauskis bei Martinas Gebenas, galite pakomentuoti jų galimybes ir sprendimą juos įtraukti į sąrašą?

– Jie sužaidė gerą sezoną, taip pat sėkmingai rungtyniavo atrankos cikluose. Su treneriais antradienį turėjome ilgą diskusiją, abu krepšininkai savo žaidimu, geru darbu užsitarnavo vietą sąraše.

– Namuose dvejos rungtynės, tai – privalumas ar trūkumas?

– Geriausia yra balansas sužaisti ir namie, ir išvykoje. Teikiame pirmenybę tam regionui, kuriame ir vyks pasaulio čempionatas, yra noras anksčiau išvykti į Aziją, kad tas aklimatizacijos periodas būtų sėkmingas. Tad paskutinės trejos kontrolinės rungtynės jau vyks ne čia, o Pietų Korėjoje.

– Ar kam nors gali būti padaryta nuolaida atvykti ne į pačią rinktinės stovyklos pradžią, pavyzdžiui traumas besigydantiems ar NBA žaidėjams?

– Dėl NBA krepšininkų yra taisyklės, kurių turime laikytis, yra numatyta, kada jie gali prisijungti. Faktas, kad bandome kalbėtis su krepšininkais, neseniai bendravau su Jonu Valančiūnu, kad jis būtų kartu su komanda, ruoštųsi, tačiau nebūtų įtrauktas į tas treniruočių dalis, kurioje galimas kontaktas su kitais žaidėjais. Žinome, kad tiek Jonas, tiek Domas sportuos vasarą Lietuvoje, manau, susiderinsime.

– Ne kartą jau kalbėta apie D. Motiejūno situaciją, ar šįkart buvo grįžta prie šio klausimo?

– Net nesvarstėme su treneriais jo kandidatūros, toks yra sprendimas.

– O ar su žaidėjais buvo kalbėta dėl D. Motiejūno pavardės?

– Čia jau vidiniai rinktinės dalykai.

– Sąraše – daug vidurio puolėjų, o kiek jų liks galutiniame rinktinės dvyliktuke?

– Sunku pasakyti. Matysime, kaip krepšininkai atrodys treniruotėse. Žinoma, turime Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį. Tai dominuojantys aukštaūgiai, kurie gali žaisti kartu, vienas penktoje pozicijoje, kitas ketvirtoje pozicijoje. Čia bus pagrindinis iššūkis – kada, kuriose situacijose juos kuo geriau išnaudoti. Jie jau žaidė kartu viename atrankos „lange“. Dėl visų kitų aukštaūgių – matysime procese.

– Kokybės ir traumų tikimybės atžvilgiu kuri pozicija kelia daugiausiai klausimų, kurioje vietoje gali tekti pergrupuoti krepšininkus?

– Yra krepšininkų, kurie gali žaisti ne vienoje pozicijoje, yra tokių, kurie galėtų rungtyniauti net trijose pozicijose. Šioje vietoje nemanau, kad turėsime bėdų, jei kiltų kažkokia ekstremali situacija. Kandidatų sąrašas – kol kas platus, svarbiausia, kad tie, kurie dar tęsia sezoną, negautų traumų.

Su žaidėjais, kurie jau baigė šiuos krepšinio metus, bus kalbama dėl individualių planų, kad į tą pirmą stovyklą jie atvyktų jau kažkiek pasiruošę.

– Gretas buria ir varžovai, kokį įspūdį palieka mūsų oponentų kandidatų sąrašai ir žaidėjai, kurie atstovaus Australijos, Kanados rinktinėms?

– Stebėsime priešininkus, kai jie pradės kontrolines rungtynes, analizuoti braižą. Svarbiausia, reikia susikaupti ir dėmesį telkti į savo pasiruošimą. Žinant mūsų grupės situaciją, būtina siekti formos piko jau važiuojant į čempionatą. Tad, kaip minėjau, reikia žiūrėti į savo kiemą.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas (žaidėjas, klubas, pozicija):

1. Mantas Kalnietis (Vilerbano ASVEL, PG)
2. Lukas Lekavičius (Atėnų „Panathinaikos“, PG)
3. Žygimantas Janavičius (Prienų „Skycop“, PG)
4. Dovis Bičkauskis (Utenos „Juventus“, PG)
5. Renaldas Seibutis (Saragosos „Tecnyconta“, SG)
6. Adas Juškevičius („Nanterre 92“, SG/PG)
7. Artūras Milaknis (Kauno „Žalgiris“, SG)
8. Marius Grigonis (Kauno „Žalgiris“, SG)
9. Rokas Giedraitis (Berlyno ALBA, SF/SG)
10. Eimantas Bendžius (Vilniaus „Rytas“, SF/PF)
11. Mindaugas Kuzminskas (Milano „Olimpia“, SF/PF)
12. Edgaras Ulanovas Kauno („Žalgiris“, SF)
13. Jonas Mačiulis Atėnų (AEK, SF/PF)
14. Arnas Butkevičius (Vilniaus „Rytas“, SF)
15. Gytis Masiulis (Klaipėdos „Neptūnas“, PF)
16. Paulius Jankūnas (Kauno „Žalgiris“, PF)
17. Domantas Sabonis (Indianos „Pacers“, PF/C)
18. Jonas Valančiūnas (Memfio „Grizzlies“, C)
19. Martinas Gebenas (Utenos „Juventus“, C)
20. Antanas Kavaliauskas (Kauno „Žalgiris“, C)
21. Egidijus Mockevičius („VL Pesaro“, C)
22. Martynas Echodas Vilniaus („Rytas“, C)
23. Evaldas Kairys Vilniaus („Rytas“, C)
24. Artūras Gudaitis Milano („Olimpia“, C)

Į pirmą treniruočių stovyklą Palangoje lietuviai susirinks liepos 22 dieną, o pasirengimo cikle sužais devynerias kontrolines rungtynes. Pirmasis draugiškas mačas vyks rugpjūčio 2 d. Pamplonoje, kur Lietuvos rinktinė susitiks su Ispanijos komanda. Lietuvoje nacionalinė komanda sužais du kontrolinius mačus – rugpjūčio 4 dieną su Suomijos rinktine Klaipėdoje ir rugpjūčio 12 dieną su Serbija Kaune.

Pasiruošimo etapą lietuviai užbaigs Seule (Pietų Korėja), kur dalyvaus keturių komandų tarptautiniame turnyre ir susitiks su šeimininkais, Angolos ir Čekijos rinktinėmis.

Lietuvos rinktinė H grupėje kovos su Australijos, Kanados ir Senegalo nacionalinėmis komandomis. Į kitą etapą pateks dvi stipriausios grupės rinktinės, o jame H grupės ekipos susitiks su G grupės stipriausiomis komandomis. G grupėje varžysis Vokietija, Prancūzija, Dominikos Respublika ir Jordanija. Jei lietuviams pavyktų patekti į antrą etapą, jie rugsėjo 6-9 dienomis žaistų Nandžinge.

Antrojo etapo grupėse bus užskaitytos pergalės pasiektos pirmajame etape, o antrajame rinktinės sužais po du susitikimus. Į ketvirtfinalį pateks dvi geriausios grupės komandos.

Kitos rinktinės tęs kovą dėl 9-16 vietų. Pirmą kartą Kinijoje vyksiančiame pasaulio krepšinio čempionate, kuris prasidės rugpjūčio 31 dieną, varžysis 32 stipriausios planetos rinktinės, pirmenybės vyks aštuoniuose miestuose, o naujieji čempionai bus karūnuoti rugsėjo 15 dieną Pekine.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA