Seimui – generalinio prokuroro kreipimasis dėl P. Gražulio | Kas vyksta Kaune

Seimui – generalinio prokuroro kreipimasis dėl P. Gražulio

BNS 2019/06/04 16:59
DELFI nuotr.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis antradienį pasirašė kreipimąsi į Seimą, prašydamas leisti patraukti Seimo narį Petrą Gražulį baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Toks sprendimas priimtas įvertinus duomenis, surinktus ikiteisminiame tyrime dėl piktnaudžiavimo, apgaulingos apskaitos tvarkymo, prekybos poveikiu, dokumento suklastojimo ir papirkimo, pranešė Generalinė prokuratūra.

„Pareigūnų turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Seimo narys P. Gražulis laikotarpyje nuo 2015 metų gegužės iki 2017 metų vasario, veikdamas vienos uždarosios bendrovės interesais („Judex“ – BNS) ir siekdamas turtinės naudos, galimai piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi, dėl ko valstybė patyrė didelę žalą“, – rašoma pranešime.

Pasak prokuratūros, duoti parodymus kaip specialusis liudytojas P. Gražulis atsisakė. Taip pat antradienį prokuroras nutraukė tyrimą dalyje dėl buvusio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo, „nenustačius jo veiksmuose nusikalstamos veikos požymių“.

Prokuroro vertinimu, gavus atsakymus iš Rusijos bei kitus duomenis nustatyta, kad Rusijos veterinarinės tarnybos bei kitų dokumentų duomenys sutampa su atitinkamų Lietuvos institucijų bei tarnybų dokumentuose nurodytais duomenimis. Tai paneigė pradinius įtarimus dėl dokumentų klastojimo.

Taip pat, prokuroro vertinimu, tyrimas dalyje dėl J. Miliaus piktnaudžiavimo nutrauktinas, nes nebuvo gauta duomenų apie jo veiksmais padarytą didelę žalą, kuri turi būti konstatuojama reiškiant įtarimą dėl šios nusikalstamos veikos. Šiuo metu tebevykstančiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti vienam asmeniui – buvusiam uždarosios akcinės bendrovės generaliniam direktoriui.

Anksčiau skelbta, kad P. Gražulis galėjo siekti paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus šaldytus maisto produktus gaminančiai Kauno bendrovei „Judex“.

Tyrimą atliekanti Specialiųjų tyrimų tarnyba yra skelbusi, kad turimi duomenys leidžia įtarti, jog maisto produktus gaminančios bendrovės vadovai, norėdami, jog įmonė išvengtų nuobaudų, kurios paprastai yra taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams, pareigūnams daryti poveikį.

Anksčiau Seimo narys yra apklaustas kaip specialusis liudytojas ir tuomet pripažino, kad prašė šiuo metu atleisto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo J. Miliaus pagalbos dėl „Judex“.

Visgi jis tvirtino, jog tai darė siekdamas padėti Lietuvos verslui, o ne dėl galimų savo sąsajų su bendrove. Tyrimas pradėtas 2016 metais, „Judex“ produkcijoje radus kenksmingų medžiagų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA