Kauniečio architekto projektas pelnė pripažinimą kaimyninėje šalyje | Kas vyksta Kaune

Kauniečio architekto projektas pelnė pripažinimą kaimyninėje šalyje

Organizatorių nuotr.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Statybos ir architektūros fakulteto (SAF) docento architekto Daliaus Šarakausko projektas laimėjo pirmąją vietą kasmetiniuose „Latvijos statybos apdovanojimuose 2018“ – tai vienas didžiausių ir svarbiausių konkursų kaimyninėje šalyje.

[galerija kiek=”4″]

Konkursui pristatytus darbus vertina valstybės ir savivaldybių atstovai, verslo įmonių vadovai, architektai, nekilnojamojo turto vystytojai, diplomatai. Šiemet vykęs konkursas sulaukė per 140 dalyvių iš Latvijos ir užsienio šalių, kurie varžėsi 10 skirtingų nominacijų.

KTU dėstytojo D. Šarakausko projektas išrinktas nugalėtoju nominacijoje „Gamybos ir logistikos centrai“. Tai lietuvių įmonės „Amalva Baltija“ „Komfovent“ gamyklos, kuri pastatyta Latvijoje, Rygoje, pastato projektas. Šioje gamykloje gaminami vėdinimo sistemos įrenginiai.

„Nors įdomių projektų ir įvairių laimėjimų mano karjeroje nemažai, tačiau darbų įvertinimas vietiniuose ir tarptautiniuose konkursuose visada svarbus. Dirbdamas prie kiekvieno projekto, tikiu tuo, ką darau, nedarau sau nuolaidų, o rengiant šį projektą netrūko sunkumų bei iššūkių, todėl jo įvertinimas – šiek tiek netikėta, bet maloni žinia“, – sakė architektas D. Šarakauskas.

Konkurso organizatorių pranešime teigiama, kad KTU dėstytojo D. Šarakausko projektui aukščiausias įvertinimas suteiktas atsižvelgiant į šiuolaikišką ir kokybišką architektūrinį sprendimą bei pastato eksploatacines savybes: novatoriškų medžiagų panaudojimą, puikaus fasadų sistemos komponavimą ir dienos šviesos integravimą į biuro patalpas.

Pastato konstrukcijai būdinga aukšta kokybė ir daug nestandartinių sprendimų, siekiant kuo aukštesnio energinio efektyvumo. Naudojama rekuperacinė sistema su šilumos atgavimu. Konkurso komisija pripažino, kad šios gamybinės patalpos yra tvarios ir draugiškos aplinkai.

Konkurso organizatoriai rekomendavo pastatą pristatyti kitame Latvijoje vykstančiame konkurse „Tvaraus pastato projektas 2019“. „Manome, kad pastatas yra konkurencingas ir nusipelno platesnio pripažinimo kaip gerosios praktikos pavyzdys“, – teigiama konkurso organizatorių pranešime.

D. Šarakauskas beveik dešimtmetį dėsto KTU Statybos ir architektūros fakultete, nuo 1991 m. vadovauja individualiai projektavimo įmonei, yra Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus valdybos narys. Jis specializuojasi gamybinių-pramoninių, visuomeninių pastatų ir gyvenamųjų namų projektavime, kuria teritorijų planus.

2010 metais Kauno Nemuno salos ir aplinkinių teritorijų sutvarkymo konkurse D. Šarakausko kartu su kolegomis sukurta urbanistinė idėja buvo įvertinta pirmąja vieta.

Šiuo metu architektas projektuoja NATO operacijų valdymo centrą ir amunicijos sandėlį Zoknių oro uoste, dalyvauja „Rail Batica“ projektavime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA