Kaune kyla didžiausias kryžius Lietuvoje (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Kaune kyla didžiausias kryžius Lietuvoje (papildyta)

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojo nuotr.

Šilainių rajone iškils didžiausias kryžius Lietuvoje. Jis stebins ir vykstančius autostrada Vilnius-Kaunas bei VIA BALTICA keliu. 33 metrų aukščio monumento „Pašaukti laisvei“ iškėlimas yra pirmasis etapas Kauno Šv. Jono Pauliaus II bažnyčios statybose.

[galerija kiek=”8″]

33 skaičius pasirinktas ne šiaip sau – monumento „Pašaukti laisvei“ aukštis simboliškai atkartoja Kristaus amžių. Tiesa, nors krikščioniškos simbolikos netrūksta, jis dedikuojamas Lietuvos Nepriklausomybės kovotojams atminti.  Šis kryžius simbolizuos nepaprastą drąsą, pasiaukojimą, begalinį tikėjimą ir viltį, nepaisant galimų kančių ar grėsmių savo gyvybei.

„Tikime, kad būtent su tokia degančia meile Lietuvai širdimi kovojo ir tuomet, 1919 – 1920 metais, Lietuvos Nepriklausomybės kovose savo valstybei neabejingi žmonės“, – rašoma Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos interneto puslapyje.

Kryžius, kurį matys net vykstantys autostrada Vilnius–Kaunas ir VIA BALTICA keliu, įprasmins ypatingą savanorių, kariuomenės ir kitų piliečių indėlį ginant Lietuvos valstybę, kovas ir žuvusių atminimą.

Tiesa, kryžius dangų turėjo perskrosti jau šiandienos, gegužės 31 dienos vakarą, tačiau dėl didoko vėjo prireikė papildomų tvirtinimo darbų, todėl jo kėlimas atidėtas.

Iki šiol aukščiausio kryžiaus titulą turėjo dar 1936 metais Kavarske, Anykščių rajone pastatytas gelžbetoninis kryžius. Šis 21 metrų aukščio karą ir sovietmetį atlaikęs statinys pastatytas išeivio iš šio krašto lėšomis.

Kaip rašo Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapija, monumentas „Pašaukti laisvei“ bus viena iš kompleksinio kultūros centro dalių, kuria siekiama atgaivinti ir įamžinti Lietuvos istoriją šių dienų kontekste, prie jo planuojamos rengti įvairios religinės bei kultūrinės, patriotinės šventės (jos šiuo metu rengiamos šalia koplyčios), skatinančios žmonių tarpusavio bendrystę, mažinančios susvetimėjimą ir kartų atotrūkį.

Projektą, kuris pradėtas įgyvendinti 2017 metų liepą, parengė šviesios atminties architektas a. a. Algimantas Kančas, dabar jo idėjas įgyvendina dukra Gustė Kančaitė. Monumento rangos sutartis su įmone UAB „Kaminta“ pasirašyta 2019 metais.

Papildyta 20:46 valandą. Visgi, kaunietė atsiuntė, kaip kad pati teigia, istorinio įvykio Šilainiuose akimirkas – monumentas „Pašaukti laisvei“ jau kyla. Procesas užtruks dar apie 40 minučių.

Kryžiaus kėlimas / Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojos nuotr.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA