Vasaros atostogos vaikams Kaune – kaip jas praleisti prasmingai? | Kas vyksta Kaune

Vasaros atostogos vaikams Kaune – kaip jas praleisti prasmingai?

Šiaurės licėjaus nuotr.

Vasara – tai laikas, kai vaikai gali nelankyti darželio ar mokyklos, turi daug laisvo laiko ir, žinoma, energijos. Tėvai siekia, kad vasara vaikams būtų kupina teigiamų emocijų, atradimų bei džiaugsmo. Deja, patiems dažnai tenka dirbti ir nepavyksta su mažaisiais praleisti tiek laiko, kiek norėtųsi.

[galerija kiek=”4″]

„Ieškant kompromiso tarp darbų ir prasmingo laiko su šeima puikiu sprendimu gali tapti dienos stovyklos. Jose vaikai smagiai leidžia laiką su būriu draugų, įgyja naujų patirčių, kol Jūs dirbate. O vakarus galite leisti visa šeima kartu”, – pastebi Šiaurės licėjaus Kaune ugdymo vadovė Rūta Kuodienė. Edukacinės dienos stovyklos vaikams neabejotinai naudingos, jas galima lankyti nuo gana ankstyvo amžiaus. Sulaukęs penkerių, vaikas be didelio streso gali įsilieti į naują aplinką, bendrauti su nepažįstamais vaikais ir prisitaikyti prie pasikeitusios tvarkos.

Fizinio aktyvumo svarba

Šiuolaikiniams vaikams labai trūksta fizinio aktyvumo, nes technologinis progresas vaikų gyvenimą padarė itin patogų ir mažai judrų, ypač miestuose. Tai nuolat patvirtina atliekami įvairūs moksliniai tyrimai tiek Lietuvoje, tiek visoje Europos Sąjungoje.

„Vaikams ypač trūksta įprasto, kasdienio fizinio aktyvumo, kurio metu žmogaus kūnas mokosi ne specifinių sporto technikos veiksmų, bet judesių įvairovės – tai didžiausia nauda. Nejudraus gyvenimo būdo pasekmės ateityje mūsų vaikams bus milžiniškos: tiek tos kartos sveikatos požiūriu, tiek jų produktyvumu, tiek valstybės išlaidomis per sveikatos sistemą”, – teigia sporto psichologas, knygų bei vadovėlių autorius dr. Šarūnas Klizas.

Šiaurės licėjaus Kaune ugdymo vadovė Rūta Kuodienė / Šiaurės licėjaus nuotr.

„Judėjimas – gyvybiškai svarbi, biologinė žmogaus reikmė. Ją tenkinti privalu nuo mažens iki senatvės. Suaugusieji, suprasdami biologinę judėjimo svarbą sveikatai, turi ugdyti ir savo vaikų aktyvaus poilsio ir fizinės veiklos įpročius. Mankštinantis lavinamos visos raumenų grupės ir sąnariai. Iš jų į galvos smegenis sklinda signalų srautas, stimuliuojantis centrinę nervų sistemą, gerinantis tonusą, darbingumą”, – pastebi pedagogė Laima Buliuolienė, ruošianti veiklas Šiaurės licėjaus sporto ir sveikos gyvensenos dienos stovyklai, vyksiančiai birželio mėnesį. Pedagogė džiaugiasi, kad vaikus sveikai gyvensenai įkvėpti ir savo pavyzdžiu pasidalinti į stovyklas atvyks olimpinė medalininkė Austra Skujytė, Europos kiokušin karatė čempionė Erika Žeburtovič ir daug kitų savo šakų atstovų. Taip pat stovyklaujantys vaikai su treneriais reguliariai lankysis baseine.

Vasarą – galimybės daugiau dėmesio skirti bendrųjų kompetencijų ugdymui

Kompetencijos reikalingos, kad kiekvienas žmogus taptų atviras pokyčiams, įgytų norimą profesiją, darbą, aktyviai ir atsakingai dalyvautų visuomenės gyvenime, taikiai sugyventų su kitais, gyventų sveikai ir saugiai. Tėvams ir kitiems vaikus ugdantiems asmenims labai svarbu lavinti vaikų gebėjimą mokytis (plačiąja prasme), bendrauti, bendradarbiauti, pažinti, skatinti būti kūrybiškiems ir iniciatyviems, tobulėti kaip asmenybei.

„Visos bendrojoje ugdymo programoje nurodytos bendrosios kompetencijos: mokėjimo mokytis, komunikavimo, socialinė, pažinimo, iniciatyvumo ir kūrybingumo, asmeninė yra kiekvienam vaikui labai svarbios ir reikalingos. Jei per pamokas galime daugiau laiko skirti dalykinių kompetencijų ugdymui, tai per būrelius, vasaros stovyklas pedagogai turi puikias galimybes ir daugiau laiko lavinti vaikų bendrąsias kompetencijas. Kompleksiškai ugdydami vaikų kompetencijas galime tikėtis „užauginti“ vaikus, kurie bus pasirengę gyventi besikeičiančiame pasaulyje, drąsiai priimti jo iššūkius ir mokytis visą gyvenimą”, – pastebi Šiaurės licėjaus Kaune ugdymo vadovė R. Kuodienė.

Šiaurės licėjaus Kaune užimtumas vaikams / Šiaurės licėjaus nuotr.

Teminės kompetencijų stovyklos – sprendimas šiuolaikiniams vaikams

Organizuojant vasaros veiklas vaikams, labai svarbu išlaikyti balansą tarp suaugusiųjų poreikių vaikus ugdyti ir vaikų noro pramogauti bei mėgautis laisvu laiku.

„Kompetencijų stovyklose mūsų tikslas yra perteikti edukacinę informaciją vaikams tikrai smagiais ir įdomiais būdais. Štai, pavyzdžiui, birželį vyksiančioje sveikos gyvensenos ir sporto stovykloje pasitelkiant įvairių komandinių bei individualių sporto šakų pavyzdžius bei semiantis įkvėpimo iš stovykloje besilankysiančių profesionalių sportininkų, vaikai turi galimybę geriau pažinti save, mokytis darniai dirbti komandoje, aktyviai leisti laiką, susipažinti su sveikos gyvensenos nauda ir principais. Taip pat svarbu ne tik kalbėti apie sveiką mitybą, mums naudingus bei kenksmingus maisto produktus, bet ir praktiškai tai išbandyti: patys spausime vaisių ir daržovių sultis, mokysimės pasigaminti sveikus ledus be cukraus, skaičiuosime, kiek vandens stiklinių išgeriame per dieną. Vaikams – tai smagus žaidimas, kuris bėgant laikui tampa puikiu įpročiu”, – pasakoja R. Kuodienė.

„Dažnai apie tai nesusimąstome, tačiau sportas – puiki terpė ugdyti asmenines bei komunikacijos ir bendradarbiavimo kompetencijas. Žaisdami komandinius žaidimus mokomės tinkamai komunikuoti komandoje, kartu siekti to paties tikslo, priimti kitus kiek kitokius ar kitokią draugų nuomonę. Žaisdmi individualius – daugiau kliautis savosiomis jėgomis siekiant užsibrėžtų tikslų, nugalėti patį save nepaisant nuovargio ir sunkumų ir t. t. Visa tai žmoguje formuoja stiprų, valingą charakterį, kurio jis neišsiugdytų jokioje kitoje veikloje. Pakankamas, įvairus bei įdomus fizinis aktyvumas gali bent iš dalies neutralizuoti netobulą mitybą, didelį gyvenimo tempą, emocinius išgyvenimus ir pan., tapti puikia prevencine priemone, užkertančia kelią daugeliui ligų ateityje”, – pastebi sporto psichologas dr. Š. Klizas.

Šiaurės Licėjaus kompetencijų stovyklos jau ir Kaune

Šiaurės licėjaus dienos stovyklos – geriausias sprendimas šiuolaikiniams vaikams ir jų kokybiškam laisvalaikiui. Smagiosios edukacijos dienos stovyklose vaikai turės galimybę turiningai leisti laiką bendraamžių būryje ir tobulėti su profesionaliais pedagogais, padėsiančiais linksmai pamilti mokslą. Šių stovyklų tikslas – aktyvios veiklos lauke, pozityvios patirtys bei nauji gebėjimai džiaugsmingai ir motyvuotai.

Šią vasarą organizuojamos trys teminės kompetencijų stovyklos: ugdykis pasitikėjimą savimi aktyviai – sporto ir sveikos gyvensenos stovykla (birželis), pažink pasaulio lobius – pažinimo ir anglų kalbos stovykla (liepa), tyrinėjame ir atrandame – patyriminė simuliacijų stovykla (liepa–rugpjūtis).

Sužinokite daugiau galite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA