Nukelta senbernarės Bitės skulptūros pastatymo data: sutrukdė kauniečių reakcijos | Kas vyksta Kaune

Nukelta senbernarės Bitės skulptūros pastatymo data: sutrukdė kauniečių reakcijos

BERTA BANYTĖ 2019/05/26 14:00
R. Tenio nuotr.

Po to, kai balandžio mėnesį paaiškėjo, kad senbernarės Bitės skulptūrą nuspręsta pastatyti rekonstruotoje Zanavykų gatvėje, Žaliakalnio turgaus prieigose, sulaukta daugybės kauniečių siūlymų pakeisti šio meninio akcento vietą. Gyventojų reakcijos sujaukė ir miesto valdžios, ir skulptoriaus planus, todėl keturkojės skulptūra nebus pastatyta gegužės pabaigoje kaip ketinta. Terminas nusitęsė.

Nepatiko parinkta vieta

Meninį akcentą – kauniečių mylimos senbernarės Bitės skulptūrą Žaliakalnio turgaus prieigose norėta sumontuoti gegužės 31 dieną – keturkojės gimimo ir mirties dieną. Tačiau šiai žiniai pasirodžius portale „Kas vyksta Kaune“, legendinės senbernarės gerbėjai sukilo tvirtindami, jog pasirinkta vieta šunytės įamžinimui – netinkama, ir pažėrė galimų alternatyvų pavyzdžius.

„Bitės skulptūra tiesiog negali būti turgaus šunimi, ji turėtų būti arti žmonių, šeimų, miesto svečių, kaip tai yra daugelyje pasaulio miestų, kuriuose skulptūromis pagerbiami žmonių pagarbą užsitarnavę šunys. Senbernarė verta tos pagarbos ir atminimo! Šimtų kauniečių ir miesto svečių, pažinojusių ar sutikusių Bitę vardu, kreipiamės į visus už šį projektą atsakingus asmenis – suraskime senbernarės Bitės skulptūrai kultūringesnę ir garbingesnę nei turgus vietą! Juk tai galėtų būti Ąžuolyno prieigos, atkuriami Kauno parkai ar Santakos slėnis. Suteikime miestiečiams ir svečiams galimybę pasidžiaugti šuns ir žmogaus draugyste, įamžinkime Bitės unikalumą ir parodykime, kad ne tik „pirk-parduok“ Kaunui rūpi, bet ir vertybės, kurių nenupirksi!“, – rašė su „Kas vyksta Kaune“ redakcija susisiekę kauniečiai.

Pasikeitė skulptūros pastatymo data

Gyventojų pasiūlyti vietų Bitės skulptūrai variantai pasiekė ir Kauno miesto savivaldybės atstovus bei šį meninį akcentą kuriantį skulptorių Luką Šiupšinską. Kaip buvo teigta, miesto valdžia neprieštarautų meninio akcento vietos pakeitimui, jei pasiūlyta alternatyva pasirodytų esanti tinkama. Tačiau kūrėjas naują skulptūros lokacijos keitimo projektą esą turėtų apmokėti iš savų lėšų.

Paklaustas, ar sutiktų su pastarąja sąlyga, L. Šiupšinskas „Kas vyksta Kaune“ sakė apsvastysiantis meninio akcento vietos pakeitimo galimybę. Tačiau po daugiau kaip dvi savaites trukusių diskusijų, nuskambėjo galutinis verdiktas – vieta nesikeis, skulptūra bus sumontuota ten, kur planuota,  – Žaliakalnio turgaus prieigose.

„Dabar nėra galimybių ir tikslo keisti vietos. Vieniems nepatinka ši, kitiems galbūt nepatiks kita vieta. Skulptūra, kaip ir planuota, bus pastatyta prie turgaus. O kadangi dvi savaites vyko diskusija ir buvo ieškoma sprendimų, meninio akcento pastatymo terminas taip pat nusikelia. Bitės skulptūra bus sumontuota maždaug birželio viduryje“, – praėjusį penktadienį „Kas vyksta Kaune“ kalbėjo L. Šiupšinskas.

Pasak jo, idėja pastatyti legendinės Kauno keturkojės meninį akcentą Žaliakalnyje buvo pagrįsta ir motyvuota nuo pat pradžių. „Yra tikrai nemažai žmonių, kurie pritaria, jog ši vieta, prie turgaus, glaudžiai susijusi su Bitės gyvenimo istorija. Tad kodėl gi Žaliakalnyje nepastatyti šio naujo meninio akcento?“, – retoriškai klausė skulptorius.

Meninis akcentas dar nebaigtas

„Skulptūros detalės jau nulietos. Iš viso ją sudarys 11 dalių. Šiuo metu dalys sukabintos, kad matytųsi bendras vaizdas, tačiau dar nesuvirintos“, pasakoja senbernarės Bitės savininkas Algimantas Bakas.

Senbernarės Bitės skulptūra / L. Šiupšinsko 3D modelis nuotr.

Primename, kad šis meninis akcentas bus realaus senbernaro veislės šuns dydžio bei svers daugiau kaip šimtą kilogramų. Lėšas skulptūros pagaminimui – 26 tūkst. 500 eurų finansuoja Kauno miesto savivaldybė. Prireikus pagalbos transportuojant ir atliekant šio meninio akcento montavimo darbus, žada prisidėti ir kelios privačios įmonės.

Kaip teigė L. Šiupšinskas, Bitės skulptūros atidengimo dieną nenumatyta jokios oficialios ceremonijos – ji bus tiesiog sumontuota ir lauks žiūrovų dėmesio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA