Naujas siūlymas – prekybininkai nedirbs keturias dienas per metus? (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Naujas siūlymas – prekybininkai nedirbs keturias dienas per metus? (papildyta)

BNS 2019/05/24 11:22
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Didiesiems prekybos tinklams siūloma uždrausti dirbti ne tik per Kalėdas ir Velykas, bet dar dvi švenčių dienas – vasario 16-ąją ir lapkričio 1-ąją.

Tokį Darbo kodekso pakeitimą Seime įregistravo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė socialdarbietė Rimantė Šalaševičiūtė ir komiteto narys „valstietis“ Tomas Tomilinas.

Pasak T. Tomilino, apklausose gyventojai dažniausiai mini būtent šias keturias dienas, per kurias, anot jų, prekybos centrai neturėtų dirbti.

„Išmetėme Naujuosius metus, nes jau yra Kalėdos. Kad tos laisvos dienos nesupultų į vieną periodą“, – BNS teigė parlamentaras.

Tačiau, pasak jo, dėl darbo sausio 1-ąją dar bus diskutuojama.

Jeigu Seimas prekybininkus įpareigos nedirbti 4 dienas per metus, dėl to biudžetas negaus apie 2 mln. eurų pajamų, skaičiuoja T. Tomilinas.

Dabar dalis prekybos centrų nedirba Velykų sekmadienį, o pernai visi jie nedirbo pirmąją Kalėdų dieną.

Pernai rugpjūtį didieji prekybos tinklai ir įmonių profesinės sąjungos preliminariai sutarė, kad parduotuvės nedirbtų bent per Kalėdas bei Velykas.

Seimas 2018 metų birželį po pateikimo pritarė Darbo kodekso pataisai, siūlančiai uždaryti parduotuves paskutinį mėnesio sekmadienį ir per visas šventines dienas, kurių yra 13: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos.

Dėl prekybos centrų darbo laiko diskutuojama nuo 2002 metų, kai didieji prekybininkai susitarė nedirbti per šventes, tačiau susitarimo laikėsi vos kartą – per tų metų Kalėdas. Seime šia tema diskutuota 2007 ir 2010 metais, bet prekybos centrų darbą ribojančios pataisos palaikymo nesulaukė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA