Kandidatų į Europos Parlamentą sąrašuose – žinomų kauniečių veidai | Kas vyksta Kaune

Kandidatų į Europos Parlamentą sąrašuose – žinomų kauniečių veidai

„Kas vyksta Kaune“, DELFI nuotr. „Kas vyksta Kaune“ montažas

Šį sekmadienį Lietuvoje bus išrinktas ne tik Lietuvos Prezidentas, bet ir Lietuvos atstovai Europos Parlamente (EP). Baigiančio darbą Europos Parlamente dirbo 11 europarlamentarų iš Lietuvos. Tarp kandidatų į naują parlamentą – ir keletas žinomų kauniečių.

Tarp aukštose dominuojančių Lietuvos partijų sąrašų pozicijose įrašytų kandidatų, gimusių ar gyvenančių Kaune – ne tiek ir daug, tačiau bendraudami su Kauno publika jie tai itin mėgsta pabrėžti, kaip pavyzdžiui dabar Europos Parlamente dirbantis ir antros kadencijos siekiantis Kaune gimęs Antanas Guoga, kuris dar būdamas vaikas iš Kauno drauge su mama išvyko gyventi į Australiją.

Šį kartą A. Guoga tapti EP nariu siekia su Lietuvos centro sąjunga ir yra įrašytas šios partijos sąraše pirmuoju numeriu. Praeituose rinkimuose politikas, surinkęs nemažai pirmumo balsų, į EP pateko su Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiu.

Kitas garsus kaunietis, siekiantis darbo EP – profesorius Liudas Mažylis. Akademikas labiausiai visuomenei tapo žinomas po istorinio įvykio, kuomet archyvuose Vokietijoje surado Lietuvos Nepriklausomybės Aktą. Prof. L. Mažylis kandidatuoja Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų sąrašo pirmojoje pozicijoje, o politiko darbas profesoriui būtų nauja patirtis.

Dar vienas politikos naujokas, Kaune gimęs, gyvenęs ir mokęsis iki studijų, tačiau labiau su Vilniumi siejamas garsus krepšininkas Šarūnas Marčiulionis. Jo pavardė įrašyta antroje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašo pozicijoje. Vilniaus Universitete žurnalistikos specialybę įgijęs Š. Marčiulionis yra politikos naujokas, o šis biografijos vingis kuria jam ir naują tapatybę. Sąraše sportininkas įrašytas su dviem vardais – Raimondas Šarūnas.

Šios partijos sąraše yra ir Kauno kalėdinių eglučių kūrėjos, tekstilininkės Jolantos Šmidtienės pavardė, bet moters sąrašo numeris tik 14-tas, todėl tikimybė patekti į EP šiai politikės karjerą pradedančiai menininkei gana maža.

Tarp Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše įrašytų kandidatų – dar vienos kaunietės pavardė. Šiuose rinkimuose į EP kandidatuoja buvusi Seimo narė Orinta Leiputė, politikės sąrašo numeris 5-tas.

Tai yra pirmieji EP rinkimai Lietuvoje, kuriuose be partijų gali dalyvauti ir visuomeniniai komitetai. Viso sekmadienį vyksiančiuose rinkimuose rinkėjams bus leista pasirinkti net iš 17-kos skirtingų kandidatų sąrašų, iš kurių 6 sudaryti visuomeninių komitetų.

Nuo 2014 m. liepos 1 d. EP narių skaičius siekė 751 – taip buvo nustatyta Lisabonos sutartyje. Po šių EP rinkimų, kurie vyks 2019 m. gegužės 26 d., Parlamentą sudarys 705 nariai, nebent Jungtinė Karalystė tuo metu tebebus Europos Sąjungos narė. Lietuvai EP, kaip ir dabartinėje kadencijoje, atstovaus 11 politikų.

Rinkimai į 2019-2023 m. kadencijos EP skirtingose šalyse narėse vyksta gegužės mėnesį, bet datas narės pasirenka savarankiškai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA