Kauniečių šokių grupė „RED“ kovos „Lietuvos talentų“ superfinale | Kas vyksta Kaune

Kauniečių šokių grupė „RED“ kovos „Lietuvos talentų“ superfinale

Šokių studijos „Red“ nuotr.

Kiek prakaito reikia išlieti norint patekti į garsaus projekto superfinalą? Kas pasirodymo metu ir po jo vyksta šokėjų mintyse? Kiek laiko trunka pasiruošimas dėl vos kelių minučių šou? „Kažkuria prasme kelias iki tokios akimirkos gali tęstis ir 20 metų“, – atvirauja viena mylimiausių šokių trenerių Kaune Rugilė Dailidaitė ir pažada papasakoti apie laisvo stiliaus šokėjų laiptelius iki didžiosios scenos.

Garsina ne tik Kauną, bet ir Lietuvą

Šokių studija „RED“ – viena žinomiausių gatvės šokių studijų Kaune, užauginusi ir į profesionalų šokio pasaulį paleidusi jau net kelias kartas.

„Jeigu tokie šokiai būtų olimpinė sporto šaka (o tai tikrai įmanoma dėl šokėjams dažnai reikalingos fizinės jėgos), ko gero, visi žinotų kur kas daugiau šokėjų: mūsiškiai ypač aktyviai dalyvauja ne tik vietiniuose, bet ir pasaulio čempionatuose, taip garsindami Lietuvos vardą. Netgi dabar su pačių jauniausių dalyvių grupe vykstame į pasaulio čempionatą Kroatijoje“, – apie įtemptą šokėjų dienotvarkę pasakoja R. Dailidaitė ir pabrėžia, kad ne ką mažiau už tarptautinius čempionatus šokėjams svarbūs ir konkursai Lietuvoje.

„Tai yra jaunos, bręstančios asmenybės, dažniausiai moksleiviai, todėl jiems ypač svarbu ir tai, kaip juos įvertins savi. Šią tautiečių nuomonės svarbą puikiai įrodė dalyvavimas projekte „Lietuvos talentai“, kur visa komanda įdėjo beprotiškai daug širdies. Taigi emocijos kunkuliuoja ne tik jaudinantis prieš pasirodymą, bet ir po jo: jaunieji šokėjai skaito kiekvieną komentarą, apsvarsto kiekvieną kritikos žodį. Deja, bet ši kritika (ypač komentatorių internete) neretai būna neobjektyvi ir negailestinga“, – apie ne visada lengvus užkulisius užsimena R. Dailidaitė.

Grįš su specialiu pasirodymu

Būtent užgauli ir neapgalvota kai kurių komentatorių kritika ir nulėmė, koks galėtų būti studijos „RED“ pasirodymas projekto „Lietuvos talentai“ superfinale, kuris vyks jau šį sekmadienį, gegužės 26 d.

Šokių studija „RED“ / Šokių studijos „Red“ nuotr.

„Projekto komisija patarė į pasirodymą įpinti kokią nors istoriją, žinutę, kurią mes norime pasakyti. Nusprendėme ne tik ją „įpinti“, bet ir sukurti visą naują šokį skirtą būtent šiam superfinalui. Tiesa, panašų šokį mintyse nešiojausi jau kelis metus, taigi tai tapo puikia proga realizuoti ilgai brandintą viziją bei aktualią temą“, – pasakoja R. Dailidaitė.

Moteris intriguoja, kad pasirodymas savotiškai simbolizuos žmonių žiaurumą: nelygybę, diskriminaciją, engimą, klasių skirtumus, o konkrečiau, visa tai bus perteikta per vergovės tematiką (šokį įkvėpė filmas „12 vergovės metų“).

„Tai yra nelaisvų žmonių su skaudančiomis ir srūvančiomis širdimis istorija. Kadaise šiais žmonėmis prekiavo, jie buvo praradę identitetą, save ir viską, kas juos supo, jie neturėjo ateities ir laisvės, viskas buvo laikina. Ar kas nors pasikeitė nuo tų laikų? Galbūt, bet žiaurumas ir tironija mažesniame lygyje vis tiek kai kur egzistuoja“, – svarsto ne tik charizmatiška šokėja, bet ir asmenybė R. Dailidaitė.

Šokėjas nebėra „tik hobis“

Nors pirmieji pasirodymai scenoje į treniruotę atėjusių naujokų laukia jau po pusės metų treniruočių, subrandinti tokį iškalbingą pasirodymą kaip „Lietuvos talentuose“ prireikia daug ilgesnio kelio.

Šokių studija „RED“ / Šokių studijos „Red“ nuotr.

„Tai ne vienerių metų darbas šokėjui ir nuolatinis darbas jo treneriui. Pati šokiu gyvenu jau apie dvidešimt metų, todėl choreografija, brėžiniai, kuriuos pamatysite gali būti nauji šokėjui, bet metų metus šlifuoti jo mokytojo. Žinoma, kadangi tai yra yra laisvas šokis, nuolatos įsiklausau ir į savo vaikus: jie visada turi nuostabių idėjų. Kai kurie iš jų, kaip dabartiniai treneriai Redas Juozapavičius ir Mantas Gužauskas, idėjų ir užsidegimo turi tiek daug, kad ir patys pamažu tampa treneriais. Tokį augimą labai skatinu, nes noriu įrodyti, kad šokėjas Lietuvoje gali būti ir pagrindinė profesija, o ne tik hobis“, – pasakoja Rugilė, kurią tapti trenere kadaise pastūmėjo pats likimas.

„Mano paradoksali istorija paneigia visus stereotipus apie tai, kad „iš šokio nepragyvensi“, nes aš iš jo ėmiau pragyventi, būtent tada, kai nebeturėjau pinigų susimokėti už treniruotes. Be šokių neįsivaizdavau savo gyvenimo, taigi pagalvojau: gal galiu padaryti, kad šokis taptų ne mano investicija, o atvirkščiai – pragyvenimo šaltiniu? Taip pamažu įkūriau savo studiją ir štai dabar iš jos į gyvenimą paleidžiu vis naujus užsidegusius šokėjus“, – šypsosi profesionalė.

„Esu be galo dėkinga šiems šokėjams, mano vaikams, už tai, kad jie manimi tiki jau daugelį metų, seka, klauso, myli, kartu išgyvena ir laimę, ir nelaimę. Noriu tik visus paskatinti išdrįsti svajoti, siekti, kurti, išdrįsti mylėti vieni kitus, išdrįsti gyventi. Juk gyvenimas yra gražus“.

Palaikyti kauniečių šokių studiją „RED“ projekto „Lietuvos talentai“ superfinale galite jau šį sekmadienį, gegužės 26 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA