Sukurta nauja svetainė jauniems žmonėms – padės priimti atsakingus sprendimus | Kas vyksta Kaune

Sukurta nauja svetainė jauniems žmonėms – padės priimti atsakingus sprendimus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Alkoholio ir kitų narkotikų tyrimas Europos mokyklose (ESPAD) atskleidė, jog per 20 metų narkotikų vartojimo vidurkis Lietuvoje tarp 15–16 m. mokinių išaugo beveik 6 kartus. Tad Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) sukūrė svetainę, kuri padės jauniems žmonėms priimti atsakingus sprendimus dėl psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, rašoma LR Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai.

NTAKD pavaduotojos, laikinai atliekančios direktoriaus funkcijas, Gražinos Belian teigimu, vartojimą skatina klaidinga informacija apie psichoaktyviąsias medžiagas, išaugęs šių medžiagų prieinamumas ir augantis naujų psichoaktyviųjų medžiagų skaičius, kurių 2018 m. užfiksuotos net 53.

„Ši situacija yra sąlygojama ir nuolat besikeičiančio psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo reiškinio konteksto: internetu platinama daug jaunimą klaidinančios informacijos apie psichoaktyviąsias medžiagas, atsiranda vis daugiau naujų psichoaktyviųjų medžiagų bei sąlygų jas įsigyti, atsisiųsti iš kitų šalių ir kita“, –teigia G. Belian.

NTAKD reaguodamas į šias tendencijas bei įvertinęs geriausią kitų šalių patirtį, 2018 m. sukūrė interaktyvią interneto svetainę jaunimui – www.aškritiškas.lt. Ja siekiama tinkamai informuoti jauną žmogų, suteikiant žinių apie psichoaktyviąsias medžiagas, jų vartojimo poveikį ir rizikas. Taip pat skatinti būti atviru bendrauti, veikti, nebijoti iššūkių ir atsakomybės, o svarbiausia – sveikai ir įdomiai gyventi, pasitikėti savimi.

„Departamentas vykdo prevenciją kitaip: teikdamas patikimą informaciją apie psichoaktyviąsias medžiagas, jų vartojimo galimas rizikas, kartu su partneriais siūlo patrauklias alternatyvas įdomiam laisvalaikiui. Pagrindinė žinutė siunčiama jaunimui susideda iš trijų raidžių K.A.S – tai siekis būti kritišku, atviru, stipriu“, – pažymėjo G. Belian.

Interneto svetainė turi 9 rubrikas: „Gėris akims“, „Jeigu ką…“, „Ką veikti?“, „Klausk, rašyk!“, „Mėgsti testus?“, „Mitai? Faktai!“, „Šiandien-ryt“, „Nuo A iki Z“, „Siurprizas!“, kuriose patalpinta informacija, susijusi su psichoaktyviosiomis medžiagomis ir jų vartojimu, veiklomis, kurias jaunas žmogus gali pasirinkti kaip alternatyvas vartojimui bei galimybėmis gauti pagalbą ar ją suteikti draugui.

Interneto svetainę 2019 m. aplankė jau daugiau nei 20 tūkst. lankytojų, o kiekvieną mėnesį į ją užsuka daugiau nei 2 000 žmonių. Daugiausia dėmesio sulaukia rubrikos „Ką veikti?“, „Šiandien-ryt“, „Nuo A iki Z“, tai iliustruoja, kad jauni žmonės domisi ne tik su psichoaktyviosiomis medžiagomis susijusiais klausimais, bet ir laisvalaikio ar savirealizacijos galimybėmis.

NTAKD siekia didinti jaunų žmonių sąmoningumą psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo klausimais, skatinti pasirinkti sveiką gyvenimo būdą, įsivertinti savo rizikingą elgesį (rūkymas, narkotikų vartojimas) bei patarti, kur kreiptis pagalbos.

Apsilankykite interneto svetainėje www.aškritiškas.lt bei prisijunkite socialiniame tinkle Facebook ir tapkite bendruomenės nariu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA