Naujas akcentas Kauno centre: ant sienos įsikūrė „Šviesos nešėjas“ | Kas vyksta Kaune

Naujas akcentas Kauno centre: ant sienos įsikūrė „Šviesos nešėjas“

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Nuo šiol Kaune bus šviesiau – Kęstučio gatvėje ant pastato fasado įsitaisė „Šviesos nešėjas“. Antikos tapytojo skulptūrą primenančio herojaus figūra papuošė klasikinės architektūros pastatą miesto centre.

Nukels į antikos laikus

Kūrinio autorius Vytenis Jakas sieninės tapybos ir veidrodinės mozaikos elementais inkrustuotą ,,Šviesos nešėją“ nusprendė piešti tuščioje pastato nišoje. Pasak autoriaus, Kaune beveik nėra klasikinės architektūros pastatų, kurių fasadus puoštų antikinės skulptūros, kaip, pavyzdžiui, Europos didmiesčiuose. V. Jako teigimu, savotiška ,,tuštuma“ arba tuščioji niša tarsi skatina ieškoti dialogo, jos ,,užpildymo“ galimybės, laikantis ir tradicijos, ir šiuolaikinio meno principų.

Pranešime spaudai rašoma, kad piešinio veikėją autorius taip pat pasirinko ne be reikalo. Tai – antikos tapytojo skulptūrą primenančio herojaus figūra.

„Šviesos nešėjas“ / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

„Mąslus, žemyn į praeivius nukreiptas personažo žvilgsnis skatina žiūrovą mąstyti, bandyti išsiaiškinti. Kiekvienas žmogus turi galimybę atrasti savų prasmių, įžvelgti sąsajų su savo turimomis žiniomis“, – teigė V. Jakas.

Kuria iliuziją

Į „Šviesos nešėją“ galima ne tik pažiūrėti – piešinys tarsi savotiškai bendrauja su praeiviais. Kūrinio personažas kairėje rankoje laiko dailininko paletę, o dešinėje – teptuką, inkrustuotus šviesą atspindinčia veidrodėlių mozaika.

Inkrustuoti dailės reikmenys blykčioja atspindėdami natūralią saulės, dirbtinę gatvės žibintų bei pravažiuojančių automobilių šviesas, bet kartu interaktyviai mirga ir nuo gatvėje nuolat vykstančio judėjimo, atspindi ir laužo akiratin patekusių objektų spalvas, formas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA