Iš Švč. Sakramento bažnyčios dingę sakralūs kūriniai – surasti | Kas vyksta Kaune

Iš Švč. Sakramento bažnyčios dingę sakralūs kūriniai – surasti

R. Tenio nuotr.

Praeitą savaitgalį vykusio Kauno gimtadienio minėjimo metu – kauniečių ir svečių gausiai lankytoje Švč. Sakramento bažnyčios koplyčioje pasigesta ikonos su Merglės Marijos atvaizdu ir medinės Jėzaus Kristaus skulptūros. Ketvirtadienio popietę bažnyčios gaivintojus pasiekė džiugi žinia – dingusius sakralius kūrinius Steigiamojo Seimo aikštėje rado praeiviai.

„Labai džiaugiamės, kad tikinčiuosius džiuginę kūriniai atsirado. Nuo praėjusio penktadienio iki sekmadienio bažnyčioje, preliminariais skaičiavimais, apsilankė virš 20 tūkstančių lankytojų – tokio antplūdžio nesitikėjome, todėl bažnyčioje šiek tiek trūko budinčiųjų, kurie būtų pajėgūs stebėti visas erdves. Vertiname šį įvykį normaliai, džiaugiamės, kad kūriniai rasti tik šiek tiek apgadinti ir vertiname tai, kaip nevykusį šventiškai nusiteikusių žmonių pajuokavimą, kuris sukėlė visiems labai daug neigiamų emocijų. Šiandien mums išties labai džiugi diena, nes į miestą išnešti Jėzaus Kristaus ir Mergėlės Marijos simboliai sugrįžo į šventovę“, – sako Švč. Sakramento (studentų) rektorato rektorius kunigas Gytis Petras Stumbras.

Dingusius kūrinius aptikusi Žydrūnė Slavinskaitė „Kas vyksta Kaune“ teigė, kad krūmais apžėlusiame aikštės kampe paslėptus meno kūrinius pastebėjo vedžiodama šunį.

„Matyt turėjo būti perdavimo taškas, kadangi daiktai buvo „paslėpti” už skydinės prie Maironio gimnazijos tvoros. Iškart susirišo galai su prieš kelias dienas pro akis nepraslydusiu straipsniu apie dingusius meno kūrinius. Gaila, kad gyvenimas iki tiek prispaudžia žmones, jog kyla ranka taip pasielgti….“ – Pasakojimu dalinosi kaunietė.

Šis įvykis buvo užfiksuotas policijos pareigūnų, o po jo vienas iš Sakramente atidarytos parodos „reminiscentia:“ autorių kaunietis dailininkas Mindaugas Juodis ėmėsi nutapyti ir padovanoti bažnyčiai naują Marijos Mergelės paveikslą. Kaip ir žadėta pradžioje, M. Juodis savo pažadą tęsės, todėl jau greitai bažnyčia praturės ir nauja ikona.

Per Kauno gimtadienį tris dienas trukusiu Sakramento atidarymo renginiu „Atsidaryk!“, kurio metu ir dingo kūriniai, buvo siekta, kad kuo daugiau žmonių apžiūrėtų visas bažnyčios erdves. Daugumai apsilankiusiųjų tai buvo pirmas kartas, kuomet jie užsuko čia po bažnyčios sugrąžinimo religinei veiklai, dalis žmonių čia buvo lankęsi sovietmečiu, kuomet čia veikusiame kino teatre demonstruotas to meto elitinis kinas.

„Po sulaukto tokio didelio visuomenės susidomėjimo tapo akivaizdu, jog reikia siekti, kad bažnyčia nuolat būtų prieinama lankytojams. Kol kas tai sudėtinga įgyvendinti, nes kol kas mūsų projektas remiasi tik savanoriška, neatlygintina veikla.

Lėšų projektui labai stokojama, tačiau dėsime visas pastangas, kad rastume galimybių bent porą valandų per parą leisti lankytojams aplankyti šią šventovę. Juo labiau, kad iki gegužės pabaigos antrojo aukšto Sakramento erdvėse veikia šiuolaikinio meno paroda „reminiscentia:“, – sako lėšas projektui telkiančio Kauno senamiesčio labdaros fondo „Man rūpi“ vadovė Indrė Grikšaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA