Beprecedentis įvykis: „Marijos radijas“ užblokavo V. Landsbergio interviu | Kas vyksta Kaune

Beprecedentis įvykis: „Marijos radijas“ užblokavo V. Landsbergio interviu

delfi.lt / Kristina Pocytė 2019/05/22 17:45
Vytautas Landsbergis / DELFI nuotr.

Profesoriaus Vytauto Landsbergio teigimu, jo interviu „Marijos radijui“ buvo cenzūruotas ir galiausiai užblokuotas dėl jame pasakytų žodžių apie Ingridą Šimonytę. V. Landsbergis taip pat sukritikavo ir kelis kunigus. Vienas jų, Robertas Grigas, dar vakar „Facebook“ tinkle paviešino savo nuomonę apie knygą „Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai“.

Profesorius teigia, kad interviu buvo užblokuotas dėl žodžių apie I. Šimonytę

„Cenzūra ir melas, – tokiais žodžiais prof. V. Landsbergis pradėjo įrašą „Facebook“ tinkle. – Juodosioms technologijoms siautėjant, nutariau kai ką pasakyti. Prieš nemažą laiką, dar neįsisiūbavus šių dienų prezidentinei kampanijai, buvau maloniai pakviestas kalbėti per gerbiamą ir populiarų „Marijos radiją“. Tarp kitų dalykų, ir apie vertybes, kurias suprantu, pirmiausia, kaip nykstantį žmoniškumą. Paminėjau pavyzdį, jau tada daugelio aptarinėjamą aktualią politikę, kuriai artimo meilė – ne deklaracija, o šeimos ir asmeninis gyvenimo būdas. Motinos slaugymas…“

Vis dėlto, profesoriaus teigimu, interviu dienos šviesos neišvydo. „Deja, įsikišo nebeįsivaizduota cenzūra, ir mano interviu tapo užblokuotas. Kaip senais gerais laikais. Jo neatgaunu net savo archyvui“, – teigė V. Landsbergis.

Jo teigimu, tai dar – ne istorijos pabaiga. „Toliau – gražiau. Kai kurie, deklaruojantys krikščioniškas vertybes, bus išbraukę iš jų sąrašo bent dvi iš abiejų Testamentų. Tai artimo meilė ir tiesos sakymas. Juk prisakyta: „nekalbėk netiesos“. Politinėse varžybose, už kurių neabejotinai šmėkšo viena užsienio kontora, nūnai eksploatuojami du meluojantys kunigai, piktai šnekėję prieš Ingridą Šimonytę. Manau, Robertas Grigas, kurį taip mielai cituoja ir technologai, ir prekyvietės musės, dar turi laiko atsiprašyti“, – tęsė profesorius.

V. Landsbergis pažėrė ir daugiau kritikos: „Kitas, pavaręs apie abortus ir eutanaziją, man atrodo ligonis. Keista, kad visai nereaguoja kultūringo Ingridos oponento štabas, lyg būtų patenkintas tokia drumzlina šių rinkimų technologizacija. Laimėti bet kuria kaina?“

Kunigas R. Grigas paaiškino, kodėl interviu nebuvo paviešintas

DELFI susisiekus su „Marijos radijo“ direktoriumi kunigu Povilu Marijausku, šis paprašė į klausimus atsakyti raštu teigdamas, kad turi išsiaiškinti informaciją, nes tuo metu atostogavo. „Marijos radijo“ direktorius atsakymo raštu dar nepateikė. Tačiau susisiekus su kun. R. Grigu dėl jam išsakytos kritikos, jis paaiškino ir kodėl eteryje taip ir nepasirodė interviu su profesoriumi.

„Mėginau aiškintis ir man „Marijos radijo“ atstovai atsakė, kad dėl to, kad ten keturiose vietose buvo kažkaip vardiniai raginama balsuoti už Ingridą, – tvirtino kun. R. Grigas. – Sako, kad Bažnyčia taip vardais negali nei už, nei prieš agituoti per Bažnyčiai tiesiogiai priklausantį radiją.“

Kun. R. Grigas teigė, kad radijas turėtų ištransliuoti profesoriaus interviu. „Man vienas iš radijo vadovų, bendradarbių, pasakė, kad įrašas bus leidžiamas. Jie turbūt turi galimybę ištrinti tas vietas, kur konkrečiai kviečiama balsuoti už vieną kandidatę, bet patį įrašą žadėjo paleisti“, – kalbėjo kunigas.

Kunigas buvo drausminamas dėl viešos kritikos

Kun. R. Grigas teigė, kad dėl viešai skleidžiamos asmeninės nuomonės kliuvo ir keliems kunigams. „Buvo pabarimų iš bažnyčios pusės, kad daugiau mažiau socialiniuose tinkluose išsakėme savo simpatijas“, – tvirtino kunigas.

Jo „Facebook“ paskyroje neseniai buvo paviešintas įrašas, kuriame kritikuojama knyga „Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai“.

„Anot „Vikipedijos“, apsukruolio Šveiko kūrėjas Jaroslavas Hašekas (1883 – 1923) nelabai draugavo su mokyklomis ir studijomis, ilgiau nepadirbo jokiame darbe. Jo gyvenimo stilius buvo bohema, priklausė anarchistams. Savo rašiniuose laikraščiams ir žurnalams išjuokė Bažnyčią, valstybę ir tai, ką jo bičiuliai anarchistai vadino „miesčioniška morale“ (matyt, tuos, kurie mokėsi, dirbo ir ilgai gyveno su ta pačia žmona). I-ojo Pasaulinio karo metais dezertyravo iš Austrijos kariuomenės, vėliau prisidėjo prie Raudonosios armijos. Jaučiat, koks čia tobulas konservatyvių dešiniųjų vertybių komplektas?“ – „Facebook“ tinkle rašė kunigas.

Pats kunigas teigia, kad įraše konkretaus kandidato nepaminėjo, nors Ingrida Šimonytė ne kartą yra citavusi būtent šios knygos citatas. „Pagudravau, – nusijuokė kunigas. – Kadangi bažnyčios vadovybė man ir visiems kitiems pasakė, kad neminėčiau, reikšdamas savo požiūrį ar nuomonę, ar simpatijas, kandidatų vardų, kaip matėte, vardais nepaminėjau“, – tvirtino kunigas.

Kunigas R. Grigas teigė, kad kritika šiai knygai tikrai ne atsitiktinumas. „Aišku, ne atsitiktinai, suprasdamas. Tie, kurie skaitys, neradę ten vieno kandidato vardo, supras, apie ką“, – teigė kunigas.

Kunigas teigia, kad ne pirmą kartą kritikuoja I. Šimonytę

Profesorius V. Landsbergis įraše mini ir kun. R. Grigą teigdamas, kad kunigas turėtų atsiprašyti. „Politinėse varžybose, už kurių neabejotinai šmėkšo viena užsienio kontora, nūnai eksploatuojami du meluojantys kunigai, piktai šnekėję prieš Ingridą Šimonytę. Manau, Robertas Grigas, kurį taip mielai cituoja ir technologai, ir prekyvietės musės, dar turi laiko atsiprašyti“, – teigė profesorius.

Kunigas tvirtina, kad atsiprašyti prašoma greičiausiai ne dėl konkretaus įrašo, o dėl bendros nuomonės. „Matyt, dėl bendro mano nusiteikimo, kurį ne kartą pasakiau įvairiomis progomis, – teigė kun. R. Grigas, pridurdamas, kad dabar yra nusivylęs Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščioniais demokratais, nors anksčiau ją visuomet palaikydavo rinkimuose. – Matome, kad ji tampa visai ne tuo savo idėjomis, moralinėmis ar politinėmis nuostatomis, už ką mes anksčiau balsuodavome.“

Kun. R. Grigo teigimu, konservatorių partija keičiasi: „Kaip kritikai sako, tampa beveik standartine liberalia partija, kuriai kažkokia forma Europos federacija kuo glaudesnė, atrodo, darosi svarbesnė už suvenerę valstybę, – kalbėjo kunigas. – Aš tą ne kartą esu išsakęs.“

Kunigas pridūrė, kad supranta, kodėl profesorius gina konservatorių partiją.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA