Masinis sujudimas tęsiasi – fiksuojama didžiulė kauniečių eilė prie geležinkelio stoties | Kas vyksta Kaune

Masinis sujudimas tęsiasi – fiksuojama didžiulė kauniečių eilė prie geležinkelio stoties

Stopkadras, R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Trečiadienį Kauno geležinkelio tunelyje vienai dienai atidarius šviesos instaliacijų ir istorinių projekcijų parodą, sulaukta tokio milžiniško susidomėjimo, kad lankytojų limitas pasiektas per pusdienį. Šiuo metu prie geležinkelio stoties tebesidriekia didžiulė žmonių eilė, renginio organizatoriai stengiasi, kad ekspoziciją išvysti galėtų kuo daugiau kauniečių.

Šiandien po 18 val. Tunelio gatve judantis vairuotojas užfiksavo daugybę žmonių, eilėje laukiančių, kol galės patekti į tunelį. „Ką ten duoda?“ – stebėjosi apie tikrą gyventojų mobilizaciją sukėlusią iniciatyvą tikriausiai negirdėjęs vyras.

Diskusijos dalyviai socialiniuose tinkluose aiškino, kad jau nieko nebeduoda, tačiau organizatoriai trečiadienio vakarą „Kas vyksta Kaune“ informavo darantys viską, kad išskirtinę parodą galėtų pamatyti kuo daugiau žmonių.

Metė papildomas pajėgas

„Lietuvos geležinkelių“ Komunikacijos departamento projektų vadovas ir „Rail Baltica“ projekto direkcijos atstovas Domas Jurevičius nurodė, kad numatytas maksimalus skaičius žmonių (3 tūkst.), kurie 16 valandų laikotarpiu, kaip planuota, gali praeiti tuneliu, jau iki 14 val. atstovėjo eilėje ir gavo savo laiką, kada įeis į tunelį, kad neturėtų stovėti saulėkaitoje.

„Jie gauna juosteles ir atvykę laiku, kuriuo užsiregistravo, įeina. Dabar leidžiame papildomas grupes pagal tai, kaip autobusai į geležinkelio stotį spėja parvežti išėjusius. Buvo paskaičiuota, kad tuneliu saugiai gali eiti po 30 žmonių kas 10 minučių, užsakytas ir atitinkamas skaičius autobusų“, – pasakojo D. Jurevičius.

Šiuo metu smalsuolių, anot jo, leidžiama daugiau, papildomai paimta lydinčio personalo, tačiau nėra papildomų autobusų, o čia viskas labai susiję. „Negalime paleisti žmonių laukuose, turime juos saugiai parvežti atgal į miestą – tai labai stipriai riboja“, – pridūrė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas.

Anot jo, susidomėjusių renginiu atsirado daugiau nei dvigubai negu galima įleisti – tų, kurie ateina, bet čia tiesiog nebegali patekti. Paskutinis šansas dabar – stovėti gyvoje eilėje ir sulaukti to momento, kai atsiranda papildoma 30 žmonių grupė.

Organizuoja dar vieną dieną

D. Jurevičius spėjo, kad iki 1.30 val. nakties tuneliu praeis maždaug tūkstančiu daugiau lankytojų nei buvo suplanuota. Bandoma taip reguliuoti srautą, kad būtų saugu įveikti tunelį ir kitoje pusėje galėtų išvažiuoti autobusai. Leisti kauniečių nenutrūkstamai, argumentavo pašnekovas, organizatoriai negali, turi prižiūrėti, nes ten yra įranga, siauru takeliu ne itin saugu žygiuoti.

„Dar neaišku, bet greičiausiai tunelį bus galima aplankyti ir rytoj nuo 8 val. iki 20 val. Organizuojame, tačiau yra daug niuansų – reikia užtikrinti apsaugą, lydinčius savanorius, užsakyti autobusus“, – viltingomis žiniomis dalijosi D. Jurevičius.

Jeigu per tokį trumpą laiką tai bus išspręsta, „Rail Baltica Lietuva“ „Facebook“ paskyroje bus skelbiama apie papildomą parodos peržiūrą. „Visgi tokiu atveju bus jau tik gyva eilė – atėjusieji turės rinktis, ar tikrai nori laukti, nebeduosime suplanuoto laiko, nes matome, kad tai sudaro konfliktą. Vėliau atėję interesantai nesupranta, kad į tunelį įeinantieji jau atstovėjo eilę“, – įspėjo „Lietuvos geležinkelių“ atstovas.

Bene paskutinė proga įveikti pėsčiomis

Laikina šviesos ir garso instaliacijų ekspozicija, pasakojanti objekto istoriją ir nardinanti į vėsią įvairiaspalvių projekcijų jūrą geležinkelio tunelyje atidaryta trečiadienį, 10 val. Nuo pat ryto čia būriavosi nemažai žmonių, o įdienojus susidomėjimas tapo tiesiog masinis ir greitai registracija į renginį sustabdyta.

Kaip „Lietuvos geležinkelių“ pranešime nurodo bendrovės generalinis direktorius Manta Bartuška, Kauno geležinkelio tunelį kasdien traukinio vagonais kerta per 15 tūkst. keleivių, tačiau vaikščioti po jį draudžiama, nes tai strateginis objektas, saugomas 24 valandas per parą – patekti vidun paprasčiausiai neįmanoma.

„Rengiamos specialios ekskursijos tunelyje yra itin retos, nekalbant apie renginius, kurių apskritai nėra buvę. Todėl naudodamiesi šia traukinių eismo pertrauka, kuri truks visą vasarą, nusprendėme kauniečiams ir miesto svečiams sukurti įsimintiną istorinę pažintį su tuneliu, nes ateityje tokios progos, greičiausia, neturėsime“, – tvirtino M. Bartuška.

Gegužės 22 d. traukinių eismas geležinkelio tuneliu uždarytas dėl europinės vėžės tiesimo ruože Palemono-Kauno geležinkelio stotis. Tunelį vėl atidaryti planuojama šių metų rugsėjo 1 dieną. Tunelio uždarymo laikotarpiu Vilnius-Kaunas-Vilnius maršruto traukiniai važiuos tik iki Palemono ir į sostinę pajudės iš šios stoties, o tarp Kauno ir Palemono geležinkelio stočių kursuos specialūs nemokami autobusai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA