Sinoptikai: temperatūra priartės prie 30 laipsnių – laukia ir liūtys | Kas vyksta Kaune

Sinoptikai: temperatūra priartės prie 30 laipsnių – laukia ir liūtys

delfi.lt 2019/05/20 19:20
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje orai pastaruoju metu, anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyr. specialistės Margaritos Kirkliauskaitės, primena vasaros vidurį. Būtent dėl to, jos teigimu, nereikėtų stebėtis, kad formuojasi ir pavojingesni reiškiniai – liūtys, perkūnija ir škvalas.

Tokios tendencijos, sinoptikės teigimu, šalyje laikysis iki ketvirtadienio, o savaitės antroje pusėje šilto oro masė iš Lietuvos pasitrauks.

„Nepastovūs orai mūsų šalyje vyraus šią savaitę. Kol vyraus aukštos vasariškos temperatūros, tai popiečio valandomis labai dažnai formuosis tie trumpalaikiai lietūs, kartais jie apims didesnę Lietuvos dalį, kartais praslinks tik pakraščiais.

Iki pat ketvirtadienio situacija virš Lietuvos bus palanki formuotis audringesniems debesims, iš kurių gali ir smarkiau nulyti, ir praslinkti su perkūnijomis, kartais sustiprindami vėją iki pavojingo“, – įspėja sinoptikė.

Šiandien, jos teigimu, debesys formuosis iki 19-20 val., tai reiškia, kad gali būdi ir audringi orai. Vietomis, anot M. Kirkliauskaitės, dar šįvakar gali kilti škvalas, tačiau jis nebus itin stiprus.

„Šiuo metu temperatūra daugelyje rajonų svyruoja tarp 26-28 laipsnių šilumos. Šalies pietryčiuose yra kiek vėsiau, nes debesys su trumpais lietumis ir perkūnijomis šį regioną pasiekė jau prieš kelias valandas – Varėnos, Vilniaus rajonai dabar jau yra su tais aktyvesniais debesimis, kur lyja ir griaudžia.

Šįvakar dar tikimasi, kad ir toliau vystantis tiems debesims ir apimant vis didesnes teritorijas, vietomis kils ir škvaliukai, vėjas gali siekti iki 17-18 m/s“, – prognoze dalinasi pašnekovė.

Griaudėti, jos teigimu, daug kur gali dar ir naktį, tačiau po vidurnakčio įsisiautėjusi gamta jau turėtų rimti.

„Didesnė tikimybė, kad nakties pradžioje tie debesys telksis ties Žemaitija ir kai kuriais šiauriniais šalies regionais. Vėlgi gali būti fiksuojami ir pavojingesni vėjai iki 15-18m/s“, – prognozuoja M. Kirkliauskaitė.

Antrąją nakties pusę, anot sinoptikės, dar gali būti lietaus, tačiau jis turėtų būti nebe toks intensyvus. Rytoj, specialistės teigimu, vėl kepins karštis, kai kur temperatūra priartės net prie 30 laipsnių šilumos.

„Rytojaus dienos pradžia vėlgi truputėlį gražesnė – nepastoviai debesuota, šiauriniuose rajonuose protarpiais netgi ir gana giedras dangus. Temperatūrai vėl kilti aukštyn jokių trukdžių nebus, sušils iki 25-28 laipsnių, kai kur 29 laipsnių šilumos. Patys šilčiausi regionai turėtų būti šiauriniai.

Popietę vėl debesų formavimasis. Tik jeigu šiandien jie labiau slenka per, galima sakyti, vidurio Lietuvą išplisdami į daugelį rajonų, tai rytoj debesų juosta labiau telksis ties šalies pietvakariais. Taigi didesnė tikimybė, kad tų trumpų, intensyvesnių liūčių klius pietvakariniam pakraščiui – Alytaus, Marijampolės, Tauragės, Klaipėdos regionams“, – DELFI sakė pašnekovė.

Naktį iš antradienio į trečiadienį pirmosiomis valandomis gali dar kai kur negausiai palynoti, tačiau antroje nakties pusėje situacija, pasak sinoptikės, lietus nurims. Tiesa, neilgam. Trečiadienį vėl lis daugelyje rajonų.

„Dienos metu debesų aktyvėjimas eina beveik per visą Lietuvą. Trumpo lietaus, vietomis su perkūnija sulauksime daugelyje rajonų. Temperatūra kils iki 23-28 laipsnių šilumos“, – prognozuoja M. Kirkliauskaitė.

Nuo ketvirtadienio viskas keisis

Antroje savaitės pusėje, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyr. specialistės teigimu, dar išliks lietaus su perkūnija tikimybė, pūs gana stiprus vėjas. Visgi ketvirtadienį karšto oro masė, pastebi M. Kirklaisukaitė, paliks Lietuvą.

„Perkūnijos ketvirtadienio dieną greičiausiai formuosis daug kur, bus ir gūsingesnis vėjas, vietomis iki 18 m/s, tačiau, galima sakyti, jau prasidės šiltosios oro masės pasitraukimas iš mūsų šalies. Nors daugelyje rajonų ketvirtadienį dar šils iki 22-27 laipsnių, bet jau prie jūros, šalies pietvakariniame pakraštyje galima tikėtis ilgiau trunkančio lietaus ir temperatūra ten bus žemesnė, tarp 17-19 laipsnių šilumos“, – teigia ji.

Lietingas, anot pašnekovės, bus ir penktadienis, tačiau teks susitaikyti, kad vasariškų karščių nebebus.

„Pasitraukus šiltai oro masei tik rytiniame šalies pakraštyje ar rytiniuose rajonuose dar kai kur šils iki 22-23 laipsnių šilumos ir tai bus aukščiausios temperatūros“, – kalba sinoptikė.

Prognozuoti, koks bus savaitgalis, anot pašnekovės, taip besikeičiant orams labai sudėtinga. Vis dėlto, pagal dabartines prognozes, teigia M. Kirkliauskaitė, turėtų iškristi mažesnis kiekis lietaus nei ketvirtadienį ar penktadienį.

„Savaitgalis gali visiškai pasikeisti. Temperatūra išlieka apie 20 laipsnių šilumos, tai, galima sakyti, panaši, kokia yra būdinga gegužės mėnesiui. Grįžtame prie to, kad gegužei yra labiau būdinga.“

Specialistė aiškina, kad dabar Lietuvoje vyraujanti šilto oro masė susiformavo nuo Afrikos iki Juodosios jūros, tačiau kol kas nematyti, kad jai pasitraukus artimiausiu metu gali susidaryti panaši situacija.

„Susidarė palankios sąlygos su pietryčių vėju, kad visa šiluma sunešama į Baltijos regioną. Dabar pasitraukus šitai šilumai, kada kitą kartą susidarys panašūs procesai, pasakyti yra sudėtingiau, nes mes nematome naujo šilumos užnešimo“, – teigia sinoptikė.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA