Tel Avive paaiškėjo šių metų „Eurovizijos“ nugalėtojas | Kas vyksta Kaune

Tel Avive paaiškėjo šių metų „Eurovizijos“ nugalėtojas

Vėlų šeštadienio vakarą paaiškėjo, į kurią šalį kitais metais kelsis „Eurovizijos“ dainų konkursas. Dėl skambiausio ir išvaizdžiausio pasirodymo titulo varžėsi 26 valstybių atstovai – paskelbus nacionalinių komisijų ir žiūrovų balsus, nugalėtoju tapo Nyderlandų atstovas Duncanas Laurence’as. Lietuvos atlikėjo Jurijaus Veklenkos didžiajame „Eurovizijos“ finale neišvydome – dainininkas ketvirtadienį neįveikė „Eurovizijos“ pusfinalio barjero.

Finale išvydome Maltos, Albanijos, Čekijos, Vokietijos, Rusijos, Danijos, San Marino, Šiaurės Makedonijos, Švedijos, Slovėnijos, Kipro, Olandijos, Graikijos, Izraelio, Norvegijos, Jungtinės Karalystės, Islandijos, Estijos, Baltarusijos, Azerbaidžano, Prancūzijos, Italijos, Serbijos, Šveicarijos, Australijos ir Ispanijos atstovus.

Tokia tvarka šalys ir pasirodė Tel Avivo „Expo“ arenoje vykstančiame „Eurovizijos“ finale. Renginio vedėjams Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar ir Lucy Ayoub tarus sveikinamąjį žodį, televizinės muzikos šventę įspūdingu pasirodymu aviacijos tema atidarė pernai Izraeliui pergalę iškovojusi Netta Barzilai. Po to ant scenos lipo konkurso finalininkai.

Apie vidurnaktį dainas atlikus visiems finalistams, parodyti 26 šalių atlikėjų numerių pakartojimai ir paskelbta balsavimo pradžia. Iš vieno telefono numerio galima balsuoti ne daugiau kaip 20 kartų. Lietuvoje už favoritus balsuoti galima trumpuoju numeriu 1479 (0,58 Eur), išsiuntus dviženklį patikusio pasirodymo numerį, arba skambinant numeriu 1669 (0,60 Eur).

Ant scenos pasirodė Conchita Wurst, Månsas Zelmerlöwas, Jamala ir Verka Serduchka, atlikę svetimas paskutinių penkių „Eurovizijų“ nugalėtojų dainas, publikos ovacijų sulaukė ir tuoj pat pergalingą „Hallelujah“ uždainavusi Gali Atari, kuri laimėjo 1979 m. Jeruzalėje rengtą „Euroviziją“.

Renginio vedėjai publiką paerzino minioje trumpai pakalbinę pačią Madonną, tada savo naują dainą „Nata Banana“ pristatė Netta.

Neilgai trukus scenoje pasirodė Madonna, apdovanojusi Europą 1989-ųjų hitu „Like A Prayer“ ir naujutėlaičiu singlu „Future“. Koncertinei „Eurovizijos“ finalo daliai pasiekus kulminaciją, šiek tiek po 1 val. nakties žiūrovų balsavimas sustabdytas.

Po kelių minučių prasidėjo įdomiausia Europą suvienijančio renginio dalis – iš 41 balsavime dalyvaujančių valstybių pirmiausia prisiskambinus į Portugaliją, 12 taškų teko Nyderlandams. Visgi aukščiausi nacionalinių žiuri skirti įvertinimai greitai pradėjo varijuoti ir įpusėjus balsavimui su 128 taškais pirmavo Šiaurės Makedonijos atstovė Tamara Todevksa, antroje rikiavosi Švedijos atlikėjas John Lundvik su 115 taškų.

Lietuvos komisijos balsus paskelbęs Giedrius Masalskis 12 taškų pasiuntė Nyderlandams. Balsavimui einant į pabaigą, gana užtikrintai toliau pirmavo Šiaurės Makedonija. Arši kova dėl antros vietos vyko tarp Nyderlandų, Italijos ir Švedijos. Žiuri balsus paskelbus visai 41 šaliai, į pirmą vietą šoko Švedija (239 balai), antroje buvo Šiaurės Makedonija (237 balai).

Susumavus nacionalinių komisijų ir žiūrovų balsus, paaiškėjo šių metų „Eurovizijos“ nugalėtojas – surinkęs 492 balus, stiklo mikrofoną į viršų kėlė ir pergalingą numerį kartojo Nyderlandų atstovas Duncanas Laurence’as. Antroje vietoje liko Italija (465 balai), trečioje – Rusija (369 balai).

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad J. Veklenko daina „Run With The Lions“ Europos nesužavėjo – atlikėjas ketvirtadienį nepapuolė tarp dešimties laimingųjų. Į finalą iš antrojo pusfinalio pateko Šiaurės Makedonija, Nyderlandai, Albanija, Švedija, Rusija, Azerbaidžanas, Danija, Norvegija, Šveicarija ir Malta.

[susije_video kurie=””]

Šiame dainų konkurse nemažai patirties turintis Vaidas Baumila svarstė, kad koją Lietuvos atstovams kiša tiesiog per mažas pasirodymų biudžetas.

„Eurovizijoje“ 500 eurų nieko nepakeis, bet keliasdešimt tūkstančių eurų pakeistų daug ką. Ties tuo ir reikėtų užbraukti visą šią diskusiją. Man pikta šiek tiek ant „Eurovizijos“ organizatorių. Tas jų noras uždirbti iš kiekvieno dūmo ar lemputės uždegtos… Šis konkursas jau seniai tapo verslu, o ne nacionalumo demonstravimo vieta. Organizatoriai iš to užsidirba milžiniškus pinigus, – užsidegęs kalbėjo V. Baumila.

– Jurijaus pasirodymas buvo blankus. Pats blankiausias antrame pusfinalyje, dėl sceninio sprendimo. Čia mūsų organizatoriai nėra kalti, tiesiog nėra biudžeto. Negalime kaltinti ir valstybinio kanalo, kad neskyrė biudžeto. Pavyzdžiui, vieno dūmų kamuolio kaina siekia 10 tūkst. eurų, kas toje pačioje nacionalinėje televizijoje nieko nekainuoja.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA