I. Šimonytės triumfo šokis sulaukė keistų interpretacijų | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytės triumfo šokis sulaukė keistų interpretacijų

delfi.lt / Kristina Pocytė 2019/05/15 17:19
DELFI nuotr.

Pirmojo prezidentinių rinkimų turo naktį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatė Ingrida Šimonytė patekimą į antrąjį turą šventė skambant „Metallica“ muzikai, o vėliau fotografų įamžintos šėlsmo akimirkos ėmė plisti socialiniame tinkle, kur piliečiai piktinosi ir dalijosi interpretacijomis.

Prasidėjus balsų skaičiavimui, antroje vietoje po Gitano Nausėdos kurį laiką buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas Saulius Skvernelis, tačiau rezultatai netrukus pakito, o laikrodžio rodyklei persiritus per vidurnaktį I. Šimonytė jau užtikrintai išsiveržė į priekį.

Išsiveržimą į antrąjį turą I. Šimonytės komanda pažymėjo audringu džiaugsmu: skambant „Metallica“ dainai „Whiskey In The Jar“ komanda ėmė šokti, kartu su jais ir pati I. Šimonytė.

Užkliuvo emocijos, išreikštos šokant pagal „Metallica“

Užfiksuotose rinkiminės nakties akimirkose matyti, kad šokdama I. Šimonytė pozavo ištiesdama mažąjį ir rodomąjį pirštus. Kartu su ja tokį patį ženklą pademonstravo ir TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis, o jų nuotrauka netrukus ėmė plisti „Facebook“ tinkle.

Kai kurie socialinio tinklo vartotojai ėmė piktintis, kad šis ženklas simbolizuoja velnią, nors muzikos pasaulyje ši pirštų kombinacija žinoma kaip metalo muzikos gerbėjų simbolis, nes apvertus ranką galima pamatyti M raidės siluetą. Kiti šaltiniai teigia, kad tokia pirštų kombinacija sudaro U raidę, tad tokio ženklo reikšmė rodo vienybę. Angliškai „vienybė“ – „unity“.

Tai, kad I. Šimonytės štabe rinkiminę naktį suskambo būtent metalo muzika, nėra nuostabu. Kandidatė į Prezidento postą ne kartą yra pabrėžusi, kad jai patinka būtent tokio stiliaus muzika. Interviu DELFI I. Šimonytė, paprašyta įvardyti savo mėgstamiausias grupes, vardijo šias: „Metallica“, „Guns’n’Roses“, „Red Hot Chilli Peppers“.

„Roko klausausi. Nors aš galiu klausytis visko. Kai buvau paauglė, buvo kokie 14-15 metų, jeigu turėčiau sėdėti ir klausyti, kaip šalia kur nors niurnena kokia nors Ed Sheeran tipo muzika, mane turėtų išnešti iš kambario, nes aš šitų verksnių neklausysiu. Man visos tos berniukų grupės, kur buvo „Backstreet Boys“, „East 17“, čia tas laikas, kai aš buvau paauglė ir jau vyresnė, negalėjau jų klausytis iš viso, nes man turi būti tranku. Man patikdavo, pavyzdžiui, „Metallica“, „Guns’n’Roses“, „Red Hot Chilli Peppers“, man patikdavo ta alternatyvi muzika, „The Cure“ buvo kažkada pati mėgstamiausia grupė. Tos grupės ateidavo ir išeidavo, o tas kas liko, tai liko – kad būgnais gerai varytų ir bosais gerai varytų.

Kažkaip vienu metu „Take That“ grupė buvo, tai kai jau vėliau grojo Robbie Williamsas vienas, aš klausiau klausiau, ir galvoju: velnias, aš visai galiu šito klausytis. Paskui man pradėjo visai patikti ir tada aš supratau, kad aš jau gerokai vyresnė, negu buvau, kai man iš esmės atsirado tolerancija beveik bet kokiai muzikai. Yra tokia muzika, kurios aš galbūt specialiai neieškau ir neklausau, kokių nors hip-hopų ir panašių dalykų, bet man patinka, pavyzdžiui, koks nors „G&G Sindikatas“. Labai jie patinka kaip žmonės ir jų muzika patinka. Tai vėlgi nėra tokio dalyko, kad „ne, niekada“. Kai buvau labai jauna, tai buvo „ne, niekada“, o paskui va, atvažiuoja Robbie Williamsas ir einu į koncertą“, – interviu DELFI yra kalbėjusi I. Šimonytė.

Simbolio nevengia net popiežius

I. Šimonytės štabo komunikacijos vadovė Giedrė Balčytytė DELFI teigė, kad šis simbolis naudojamas ir ikonografijoje, jį taip pat naudoja ir religiniai hierarchai kaip džiugesio ir sėkmės simbolį. „Jis tikrai nesietinas su tuo, su kuo bandoma susieti“, – teigė I. Šimonytės komandos narė.

Šventojo ikona

„Facebook“ tinkle po pirmojo turo pradėjo plisti ir netikslios citatos, kurios priskiriamos būtent kandidatei. Ir nors I. Šimonytė „Facebook“ tinkle yra aktyvi, tačiau apie netikslias interpretacijas ji nėra palikusi jokio įrašo. G. Balčytytė teigė, kad pastebėjus netikslią ar klaidinančią informaciją, komanda apie tai praneša socialinio tinklo atstovams. „Informuojame „Facebook“ apie melagingas žinias, nes tokia yra nusistovėjusi tvarka“, – teigė atstovė.

Ji pabrėžė, kad tokį ženklą naudoja ir popiežius Pranciškus. Iš tiesų jis yra ne kartą demonstravęs tokį ženklą miniose, lankydamas viso pasaulio tikinčiuosius. Pastaroji akimirka, kuri žaibiškai pradėjo plisti internete, buvo užfiksuota 2015-aisiais metais Filipinuose, kai ten apsilankęs popiežius miniai mojavo kartu su filipiniečių kardinolu. Nuotrauka socialiniuose tinkluose plito su prierašu „Metal pope“.

Žaibiškai „Facebook“ tinkle išplitusi AP nuotrauka

G. Balčytytė pabrėžė, kad apie ženklų prasmę išsamiai savo paskyroje socialiniame tinkle paaiškino Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto docentas dr. Vytautas Ališauskas. „Paskutiniu metu aktyvėjanti saviveiklinių teologų ir egzorcistų, savamokslių inkvizitorių minia, entuziastingas dėmesys beprasmiams gestams ir simboliams, tikėjimas prietarais, burtais, raganų medžioklė – visa tai tiesiogine prasme ir suvedžioja tikinčiuosius, ir yra papiktinimas esantiems už Bažnyčios sienų“, – teigė V. Ališauskas, pabrėždamas, kad tai liudija sielovados krizę.

Tačiau buvo ir tokių, kurie, dalinosi savo interpretacijomis. Tinklapyje ldiena.lt pasirodė straipsnis, kuriame teigiama, kad tai esą velnio simbolis, nors tinklaraštyje „Dievoieška“ buvo paaiškinta, kad tai pergalės ir džiaugsmo simbolis.

„Facebook“ plitęs nuotraukų koliažas, kuriame ir I. Šimoytė, ir G. Landsbergis

Po pirmojo turo pasirodė naujienos ir propagandiniame leidinyje „Sputnik“. Portale rašoma, kad tokio ženklo naudojimas esą reiškia tai, kad „buvo įstatyti ragai“. „Ar ponas Landsbergis su Šimonyte „įstatė mums ragus“? Nors ir nepolicinė valstybė, bet vis tiek su ragais…“ – teigiama sputniknews.lt portale prie nuotraukos, kurioje I. Šimonytė šoka rinkiminę naktį.

Rinkiminę naktį štabe skambėjusi „Metallica“ daina „Whiskey In The Jar“:

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA