Teismas nesušvelnino kauniečiui H. Daktarui skirtos bausmės iki gyvos galvos | Kas vyksta Kaune

Teismas nesušvelnino kauniečiui H. Daktarui skirtos bausmės iki gyvos galvos

BNS 2019/05/15 15:47
DELFI nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį atmetė iš Kauno kilusio Henriko Daktaro skundą dėl laisvės atėmimo bausmės iki gyvos galvos sušvelninimo.

Už vadovavimą nusikalstamam susivienijimui ir žmogžudystę nuteistas H. Daktaras apskundė šių metų balandžio Klaipėdos apygardos teismo nutarimą, kuriuo netenkintas jo prašymas sušvelninti jam skirtą bausmę.

H. Daktaras prašė, kad Klaipėdos apygardos teismo 2013 metų birželio nuosprendis, kuriuo jam skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė, būtų pakeistas taip, kad atitiktų Europos žmogaus pagrindinių teisių ir laisvių apsaugos konvenciją ir Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimus.

EŽTT yra nurodęs, kad nacionalinėje teisėje turi būti įtvirtinta laisvės atėmimo iki gyvos galvos pakeitimo kitos rūšies bausme galimybė ir tvarka bei konstatavo, kad Lietuva pažeidė konvenciją.

Šių metų kovą Seimas priėmė atitinkamas Baudžiamojo kodekso pataisas.

Pagal naująjį teisinį reglamentavimą asmuo, nuteistas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausme, gali tikėtis, kad jam skirta bausmė bus pakeista į terminuotą laisvės atėmimą tada, kai jis kalėjime praleidžia ne mažiau kaip 20 metų.

Teismui nusprendus laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti į terminuoto laisvės atėmimo bausmę, šios likusios atlikti bausmės terminas negalės būti trumpesnis negu penkeri metai ir ilgesnis negu dešimt metų nuo nutarties, kuria pakeista bausmė, įsiteisėjimo.

Apeliacinis teismas nustatė, kad H. Daktarui skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė galės būti sprendžiama ateityje.

H. Daktaras skunde teigė, kad, teismui nedelsiant nesiėmus priemonių pašalinti konvencijos pažeidimų, dėl savo amžiaus ir sveikatos būklės jis nebegalės tikėtis išeiti į laisvę.

Teismas tokius nuteistojo teiginius įvertino kaip prielaidas, nesudarančias pagrindo daryti išimtį iš įstatyme aiškiai nustatytų bausmės peržiūrėjimo sąlygų ir terminų, ir paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo nutartį.

H. Daktaras nuteistas dėl to, kad 1993–2000 metais vadovavo nusikalstamam susivienijimui. Jo dalyviai buvo ginkluoti sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, šaunamaisiais ginklais, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose – nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA