Prezidento rinkimų finišo tiesioji: vienas iš kandidatų turės labiau pasistengti | Kas vyksta Kaune

Prezidento rinkimų finišo tiesioji: vienas iš kandidatų turės labiau pasistengti

delfi.lt 2019/05/14 08:18
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Antrajame prezidento rinkimų ture susikaus Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda. Specialistų teigimu, galimi du artimiausių dviejų savaičių scenarijai: bus labai ramu arba labai intensyvu ir įdomu, o laimės tas, kuriam pavyks išvengti klaidos, galinčios nusmukdyti reitingus.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatė I. Šimonytė pirmajame rinkimų ture surinko 31,13 proc. balsų. Ji antroje vietoje likusį G. Nausėdą aplenkė vos 2647 balsais. Jis surinko 30,95 proc. balsų. Už antrojo turo linijos likęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas Saulius Skvernelis surinko 19,72 proc. rinkėjų balsų.

Ekspertai teigia, kad „valstiečių“ kandidato rinkėjai antrajame ture gali ir nepasirodyti, tad ir jų balsų nė vienas nesusirinks, o vertindami abu kandidatus vieningai sutaria, kad antrajame ture su oponentu kur kas labiau pasisekė G. Nausėdai.

Tad ko tikėtis antrajame ture? „Pipirai ir druska reikalingi“, – sako „Sprinter“ tyrimų vadovas Ignas Zokas, nors „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys perspėja, kad net mažiausia klaida gali būti lemtinga.

O kaip visa tai atrodo komunikacijos specialisto žvilgsniu? Arijus Katauskas teigia, kad dabar tikisi I. Šimonytės spurto, nes ji turi sulaužyti nusistovėjusią nuomonę apie konservatorių „lubas“.

S. Skvernelio balsai neatiteks nei vienam, nei kitam

Kuriam kandidatui gali atitekti S. Skvernelio rinkėjų simpatijos? Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys DELFI teigė, kad sunku pasakyti, o tikėtina, kad S. Skvernelį palaikę rinkėjai nepalaikys nė vieno iš dviejų. Priešingai, anot V. Gaidžio, būtų buvę jei į antrąjį rinkimų turą būtų patekę vienas iš jų: arba I. Šimonytė, arba G. Nausėda. V. Gaidžio teigimu, tuomet būtų buvę kone aišku, kad savojo favorito netekę rinkėjai palaikytų antrąjį iš šio dvejeto.

V. Gaidys / DELFI nuotr.

Vis dėlto esamos padėties paveikslą piešdamas V. Gaidys palankiau vertino G. Nausėdos galimybes. „Jis ir kitų elektoratų pritrauks: ir socialdemokratų, ir kokios nors „Darbo partijos“. Jie balsuos ne už Šimonytę, o labiau už Nausėdą“, – tvirtino „Vilmorus“ vadovas.

V. Gaidžio teigimu, I. Šimonytės ir G. Nausėdos rinkėjai skiriasi: „Iki šios nakties buvo toks išsidėstymas: Šimonytės jaunesni, energingi, kvalifikuoti, gerai uždirbantys, liberalūs, Skvernelio – kaimo, rajonų centrų, priešpensinio, pensinio amžiaus, mažiau uždirbantys, o Nausėdos – kažkur per vidurį ir iš vienų, ir iš kitų“.

Konservatorių „lubos“ gali ištirpti

Politologų teigimu, konservatoriai turi savo „lubas“, tačiau I. Šimonytės atveju šios „lubos“ gali negalioti. „Konservatoriai turi savo „lubas“, jei reiktų balsuoti už konservatorius kaip partinį pasirinkimą. Bet dalis rinkėjų už Šimonytę balsuoja kaip už patrauklų žmogų. Kaip už asmenybę. Nesieja su konservatoriais, – teigė V. Gaidys ir įžvelgė G. Nausėdos teigiamą pusę. – Lietuvos prezidentas turi turėti platų palaikymo ratą, ką Nausėda ir bando daryti.“

Iki antrojo turi liko dvi savaitės. V. Gaidys nesvarstė, kokius ginklus galėtų ištraukti kandidatai, tačiau įvardijo, kas gali jiems pakišti koją.

„Matyt, pagrindinis momentas yra tai, kad pralaimės tas, kuris padarys kokią nors klaidą. Taip buvo ir 1997 metais, buvo ir 2002 metais. Ką nors prisiauginti – per trumpas laikas. Kažkokius gerus darbus daryti ar pažadėti jau nebe laikas. Bet kalbėti reikia, veikti ir būti reikia. Tą darant gali būti ir klaidų, į kurias žurnalistai labai jautriai reaguos, nes viskas dabar labai įdomu, įelektrinta, – tvirtino V. Gaidys. – Net ir nelabai svarbūs dalykai gali stipriai rezonuoti.“

Nėra recepto, kaip nepadaryti klaidos, tačiau sustoti ir nieko nebedaryti, anot V. Gaidžio, taip pat blogas sprendimas. „Vilmorus“ vadovo teigimu, sustojimas ir išnykimas iš viešosios erdvės taip pat gali būti lemtinga klaida.

Didžioji rinkimų intriga jau įvyko

„Spinter“ tyrimų vadovas Ignas Zokas svarstė, kad oponentas antrajame ture palankesnis Gitanui Nausėdai, nes jis patrauklesnis platesniam elektorato ratui. „Žiūrint techniškai, palankiau turėtų būti Nausėdai, tačiau priklauso nuo pačių kandidatų ir aktyvumo antrame ture“, – teigė I. Zokas.

I. Zoko teigimu, didžioji rinkimų intriga jau įvyko pirmajame ture, todėl antrajame nesitiki tokio paties aktyvumo. „Kurie norėjo, kuriems tai įdomu, kurie klausėsi ar norėjo dalyvauti politiniame valstybės gyvenime, tie jau atėjo“, – teigė I. Zokas.

I. Zokas / DELFI nuotr.

„Sprinter“ tyrimų vadovas patvirtino ir V. Gaidžio išsakytas mintis, kad konservatorių „lubos“ gali nepasiteisinti, nes I. Šimonytė dažnai save bando pateikti ne kaip konservatorę, o tik jų remiamą kandidatę. „Be to, svarbu jos asmeninės savybės, kad ji yra paprastas ir šiltas žmogus. Tai gali būti pliusas, – teigė I. Zokas. – Nes renka juk žmonės, nors vadiname juos rinkėjais. Renka žmonės, todėl žmogiškosios savybės taip pat svarbu.“

Lytis taip pat gali daug nulemti

Rinkimų dieną DELFI kalbinti rinkėjai vardijo, pagal kokias savybes rinkosi savo kandidatą. Buvo ir tokių, kurie įvardijo, kad jei antrame ture susirungs vyras ir moteris, balsuos už vyrą, net nesvarbu, kas jis būtų. Tad kiek šiuose rinkimuose svarbi kandidato lytis?

„Toks naratyvas gajus, – teigė I. Zokas, remdamasis atliktų apklausų duomenimis. – Kad ir kaip bebūtų keista, lyties faktorius yra ne paskutinėje vietoje. Šiuo atveju, jei kandidatai dėl savo asmeninių ar politinių savybių, nuostatų ar vertybių yra vertinami panašiai, be abejo, toks faktorius kaip kandidato lytis gali turėti įtakos sprendimui.“

I. Šimonytė / DELFI nuotr.

Kova bus intensyvi

Iki finišo dienos liko dvi savaitės, tad, I. Zoko teigimu, bus įdomu stebėti, kaip kandidatai dėlios savo komunikaciją. „Ar bandys eiti ta pačia nuoseklia vaga, ar bandys užimti platesnes teritorijas“, – svarstė I. Zokas, pridurdamas, kad strategijų gali būti įvairių.

Vis dėlto viskas, kas bus daroma, yra itin svarbu. „Kiekvienas paklydimas gali kainuoti daug. Bet iš kitos pusės, kai kandidatai panašūs, reikia išsiskirti, o išsiskirti be aštresnių veiksmų neįmanoma, – kalbėjo „Sprinter“ tyrimų vadovas. – Pipirai ir druska reikalingi, bet svarbu, kad būtų tinkamoje vietoje.“

Ko tikėtis? I. Zoko teigimu, iki šiol šių kandidatų kampanijos buvo korektiškos, todėl ir toliau tikėtinas atsargumas.

Antrasis turas – iššūkis Šimonytei?

Komunikacijos specialistas Arijus Katauskas svarstė, kad dabar prasideda tas laikas, kai tiek vienam, tiek kitam kandidatui reikia imtis veiksmų. Ir ne tik kviesti piliečius ateiti į antrąjį turą, bet ir bandyti pritraukti naujų rinkėjų.

A. Katausko teigimu, veiksmai būtini, nes dalis rinkėjų jau prarado savo kandidatus ir antrajame ture gali nepasirodyti.

A. Katauskas / DELFI nuotr.

„Pačios pozicijos yra skirtingos. Gitanas Nausėda savo komunikaciją dėlioja lyg imdamas visus: nuo dešinės iki kairės ir praktiškai gali komunikuoti su visais rinkėjais. Ingridai Šimonytei dabar bus iššūkis įrodyti, ar tai buvo „lubos“, kurias ji gali pasiekti, ar ji gali daugiau. Kol kas, žiūrint į jų pasisakymus ir žiūrint į tai, kaip jie dabar pasirodo, reaguodami į pirmąjį turą, agresyvios komunikacijos nematome, o kai kurios žinutės kartojasi“, – lygino A. Katauskas.

Komunikacijos specialisto teigimu, abu kandidatai antrame ture turės iššūkių, nes pirmame galėjo būti tokių, kurie balsavo prieš „valstiečius“, dabar, anot A. Katausko, sprendimas, ką palaikyti, bus sunkesnis. „Įdomu, kaip jie dėlios komunikaciją, nes vieno teisingo sprendimo turbūt nėra“, – svarstė komunikacijos specialistas.

Skandalų tikėtis sunku

Pirmojo turo metu didelio dėmesio sulaukė Arvydas Juozaitis, nusprendęs tiesioginiame eteryje pasitraukti iš debatų. Vėliau surengė piketą vėl prikaustydamas rinkėjų dėmesį. A. Katausko teigimu, antrojo turo kandidatai tokių skandalų neturėtų pateikti.

G. Nausėda / DELFI nuotr.

A. Katausko teigimu, „valstiečiai“ rinkiminėje kampanijoje pademonstravo agresyvią komunikaciją su pareiškimais apie atsitraukimą ir tai nepasiteisino, tad tolesnėje kovoje kandidatai esą neturėtų sekti jo pavyzdžiu.

„Labai stiprina linijos, kurios vienija, linijos, kurios geba susitarti, kurios sugeba visus susodinti prie bendro stalo pozicija. Lyg ir pagal nutylėjimą tai labiau tinka Gitanui Nausėdai, bet ir Ingrida Šimonytė turės laikytis panašios nuomonės, todėl kažkokie agresyvūs veiksmai: išeinu, metu, labai prieštarautų tai pozicijai“, – kalbėjo A. Katauskas ir pridūrė, kad agresyvios komunikacijos sunku tikėtis ir todėl, kad jie abu yra piešiami teigiamai.

Spurto tikisi iš I. Šimonytės

Kuriam reiktų stengtis labiau? „Kontratakos ar tokio spurto labiau reikėtų Ingridai Šimonytei nepaisant to, kad ji – pirmoje vietoje, bet ta pirma vieta tokia per kelis tūkstančius balsų, – kalbėjo A. Katauskas. – Reikės tam tikro atsiskyrimo vienas nuo kito, todėl nuobodumo tikėčiausi iš Gitano Nausėdos.“

A. Katauskas svarstė, kad G. Nausėda „saugos rezultatą ir sieks susirinkti tuos, kurie buvo nuėję pas Saulių Skvernelį, socialdemokratus ir panašiai“.

G. Nausėda ir I. Šimonytė / DELFI nuotr.

Jo teigimu, I. Šimonytės laukia sunki užduotis. „Pagal visas kalbas matome, kad daug kas kalba apie „lubas“ ir kad ji pakilti nebegali. O ji turi įrodyti, kad gali“, – teigė komunikacijos specialistas.

Dvi savaitės yra pakankamai ilgas laiko tarpas, kurio metu, anot specialisto, dar gali daug kas nutikti. Socialinėje erdvėje taip pat. Joje, anot pašnekovo, gali būti ir klaidų.

„Tradicinėje žiniasklaidoje klaidų gali pavykti išvengti, bet socialinė erdvė kais ir vis labiau, ypač atsižvelgiant į žaliųjų veiksmus, į konkurentų veiksmus, – kalbėjo A. Katauskas. – Karštų dalykų bus, bet tai tikrai nėra tie kandidatai, kurie pagal tą formatą, kokie jie yra suformuoti, patys provokuotų agresyvius veiksmus. O kai veiksmai pasyvesni, tai ir klaidų tikimybė mažesnė. Bet įtampa bus didžiulė, kaina taip pat.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA