Balsavime dėl referendumų iškilo keblumų: R. Karbauskis metė kaltinimus konservatoriams | Kas vyksta Kaune

Balsavime dėl referendumų iškilo keblumų: R. Karbauskis metė kaltinimus konservatoriams

BNS, Kas vyksta Kaune inf. 2019/05/13 10:28
R. Tenio nuotr.

Seimo inicijuotas referendumas dėl dvigubos pilietybės išplėtimo įvyko – jame balsavo daugiau kaip 50 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių, bet Konstitucijos pataisai priimti trūksta balsų. Antrasis referendumas, kuriuo keltas klausimas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121 neįvyko, nors dauguma balsavusiųjų palaikė siūlomą Konstitucijos nuostatą.

Nuolat VRK atnaujinami balsų skaičiavimo rezultatai

Suskaičiavus balsus beveik visose rinkimų apylinkėse, referendume dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo balsavo per 52 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių. Už dvigubos pilietybės išplėtimą buvo 73 proc. dalyvavusiųjų, prieš – 26 procentai. VRK duomenimis, už balsavo daugiau kaip 900 tūkst. rinkėjų.

Šiame referendume „už“ pasisakė 73,7 proc. kauniečių, 26,3 proc. iš jų buvo „prieš“. Panaši situacija susidėliojo ir Kauno rajone – referendumą palaikė 73,5 prpc., nepalaikė – 26,5 proc. Kauno rajono gyventojų.

Tam, kad Konstitucija būtų pakeista, pataisą privalo palaikyti ne mažiau kaip 1 mln. 236 tūkst. 203 rinkėjai, tai yra daugiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių piliečių. Referendume siūlyta išplėsti pilietybės institutą taip, kad Lietuvos pasą galėtų išsaugoti žmonės, gavę „europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę“.

Iki 6 val. dar nebuvo gauta duomenų iš ambasadų, kur rinkėjai balsavo gana aktyviai – Jungtinės Karalystės, Norvegijos, konsulatų Čikagoje, Niujorke ir Toronte, Lemonto, Vokietijos.

Dabar Konstitucijoje įtvirtinta, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Ši Konstitucijos nuostata keičiama tik referendumu.

Referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo neįvyko

Pirminiais duomenimis, sekmadienį surengtame referendume dėl Konstitucijos 55 straipsnio pataisos dalyvavo apie 47 proc. rinkėjų, o referendumui įvykti reikėjo ne mažiau kaip 50 proc. aktyvumo. Valdančiųjų „valstiečių“ inicijuotame referendume siūlyta Konstitucijoje nustatyti 121 vietos parlamentą vietoje dabartinių 141.

Siūlomą nuostatą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo palaikė dauguma – per 75 proc. – balsavusiųjų referendume. 72,5 proc. Kaune pasisakė „už“, 27,5 proc. nepritarė. Kauno rajone balsavusių rinkėjų balsai pasiskirstė: 73,7 proc. „už“ bei 26,3 „prieš“.

Seimo narių skaičius būtų sumažintas, jei esant ne mažiau kaip 50 proc. aktyvumui už tai būtų pasisakę daugiau kaip pusė dalyvavusiųjų, bet ne mažiau kaip trečdalis visų rinkėjų, t. y. 824 tūkst. 135 rinkėjai.

Šio siūlymo iniciatorius, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis dėl neįvykusio referendumo kaltina konservatorius.

„Tai rodo, kad konservatoriai, ragindami savo rinkėjus neimti biuletenio, paprasčiausiai pasielgė tiesiog šlykščiai. Nes jie prieš penketą metų yra siūlę Seime, kad reikia mažinti Seimo narius, jie dabar visą tai yra kategoriškai pamiršę“, – BNS sakė R. Karbauskis

„Situacija tokia – 80 proc. Lietuvos žmonių pasisakė, kad reikia mažinti, jie padarė taip, kad nesusidaro 50 proc. dalyvavusiu ir tokiu atveju prisiima visą politinę atsakomybė, jog sužlugdė referendumą, kuriame tauta būtų aiškiai palaikiusi sprendimą mažinti Seimo narių skaičių iki 121“, – teigė R. Karbauskis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA