Įspūdingo pastato Kauno centre statybos įsibėgėja: solidžia suma parėmė A. Sabonis | Kas vyksta Kaune

Įspūdingo pastato Kauno centre statybos įsibėgėja: solidžia suma parėmė A. Sabonis

delfi.lt / Paulius Garkauskas 2019/05/13 17:20

Kaune, Nemuno ir Neries santakoje jau kyla naujieji „Krepšinio namai“. Tiesa, dėl archeologinių kasinėjimų procesas kiek vėluoja, tačiau pirmieji kontūrai matyti. Be to, prie statybų gali prisidėti visi norintys, o pirmas tai padarė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Arvydas Sabonis.

Grafiką pakoregavo archeologai

„Krepšinio namai“ pradėti statyti 2017 metų birželio pabaigoje. Statybų planą kiek pakoregavo archeologiniai kasinėjimai. „Statybas sudaro du etapai. Statybų grafiką kiek sujaukė archeologiniai kasinėjimai. Techniniame projekte kasinėjimai nebuvo numatyti. Tai pirmojo etapo metu žiemą buvo padaryti kasinėjimai – rasta įvairiausių XVI-XVII a. daiktų. Dabar kasinėjimai baigti, o pirmasis etapas jau taip pat baigtas“, – sakė statybų vadovas Juozas Velička.

Dabar prasidėjo antras etapas – toliau kalami pastato pamatiniai poliai, vykdomi inžinerinių tinklų klojimo darbai. „Kaip tik norime kasti kokią duobę – tai iškart reikalingas archeologinis kasinėjimas. Šiuo metu statoma siurblinė. Numatytoje jos vietoje radome senovinę krosnį, ją griauti buvo uždrausta. Tai mes siurblinę patraukėme į šoną, o krosnis bus konservuota ir palikta ateities kartoms. Lyginant su pradiniu planu, mūsų grafikas nusikėlė apie 2-3 mėnesius“, – pasakojo J. Velička.

Bus nepaliestas ir statybvietėje augantis ąžuolas – medis buvo šiek tiek apgenėtas, o galiausiai jis atsidurs prie pat pagrindinio įėjimo į beveik 2 tūkst. kvadratinių metrų pastatą.

„Manau, kad šiuo metu atlikta apie 15 proc. visų numatytų darbų. Tačiau būtent žemės darbai atima daugiausiai laiko. Pamatai padaryti ir netrukus pradės kilti likusios sienos“, – pažymėjo J. Velička.

Duoklė NBA lietuviams

Naujame pastate įsikurs LKF, tačiau didžiausias dėmesys skiriamas moderniam muziejui, prie kurio aktyviai prisideda ir NBA. „NBA labai palaiko šią mūsų idėją, todėl čia bus skirtas dėmesys NBA žaidusiems lietuviams. Kol kas sprendžiama, kokia tai bus forma. Tai bus multifunkcinis centras, bet esminis dalykas – muziejus. Modernus muziejus, kuris pristatys Lietuvos krepšinio istoriją, visus pasiekimus. Tiek jaunas, tiek vyresnis žmogus ras tai, kas jam įdomu“, – sakė Živilė Belejevaitė, VšĮ „Krepšinio namai“ direktorė.

Planuojama, kad į naują pastatą persikels ir LKF. „Taip pat čia bus LKF biuras, veiks kavinė. Turėsime kino, renginių salę, todėl renginius čia galės rengti ir kitos organizacijos”, – kalbėjo Ž. Belejevaitė.

Statybininkai darbus turėtų atlikti iki kitų metų vasario 20-osios. Tiesa, dar liks vidaus įrengimo darbai, tad kol kas nėra aišku, kada „Krepšinio namai“ bus atidaryti visuomenei.

Skaičiuojama, kad pats pastatas be vidaus įrengimo kainuos apie 2,4 mln. Eur (su PVM). „Labai sunku prognozuoti, kiek kainuos muziejaus ir kitų patalpų įrengimas. Projektas nuolat tobulinamas, atsiranda naujų pateikimo būdų, todėl visi derinimai dar procese“, – teigė Ž. Belejevaitė.

Beje, prie statybų gali prisidėti visi norintys. Vienas pirmųjų tai padarė A. Sabonis, „Krepšinio namams“ skyręs 100 tūkst. Eur. Prie projekto realizavimo prisidėti norintys kauniečiai daugiau apie paramą sužinoti gali čia.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA