G. Nausėda kirto I. Šimonytei: ar jaučiatės turinti moralinę teisę užimti šalies Prezidentės postą | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda kirto I. Šimonytei: ar jaučiatės turinti moralinę teisę užimti šalies Prezidentės postą

Delfi.lt nuotr.

Specialioje prezidentinių debatų laidoje – kandidatai į Prezidento postą Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda. Kandidatai atsakė į vienas kito ir skaitytojų klausimus.

Kokį pirmą žmogų pakviestų į komandą?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė I. Šimonytė į klausimą, kokį pirmąjį žmogų ji pasikviestų į savo komandą, atsakė nekonkrečiai: „Pavardės neįvardinsiu, bet tai bus autoritetingas žmogus, kuris man patartų užsienio politikos klausimais“.

„Tas žmogus nebus iš mano komandos, kuris dabar dirba štabe ar frakcijoje, todėl aš jo neįvardinsiu“, – kalbėjo I. Šimonytė.

G. Nausėda teigė, kad jo komandoje bus patys kvalifikuočiausi žmonės. „Negaliu pasakyti jo pavardės, nes nenoriu, kad žmogus patirtų bereikalingų įtampų“, – teigė G. Nausėda.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) remiamas kandidatas S. Skvernelis taip pat nenorėjo įvardyti konkretaus asmens. „Tai bus ne politikas, o žmogus, dirbantis greta manęs šiandien, mano politinės komandos. Aš irgi nenorėčiau dabar vardinti“, – teigė S. Skvernelis, tačiau vėliau užsiminė, kad tai galėtų būti jo atstovas spaudai Tomas Beržinskas. „Galima tokią prielaidą daryti“, – teigė S. Skvernelis.

O ką palaikytų antrame ture, jei patys nepakliūtų? G. Nausėda teigė, kad apie tokį scenarijų negalvoja. „Negalvoju apie tokį scenarijų, – teigė G. Nausėda. – Siūlyčiau balsuoti pagal sąžinę.“

Konkrečiai neatsakė ir I. Šimonytė. Jos teigimu, kai reiktų, tada ir įvardintų.

S. Skvernelis tvirtino, kad nežino ir negali spėlioti, kas bus antrame ture.

Kodėl apskritai įsivėlėte į šį reikalą ir kam Jums reikalingas šis postas? „Dėl labai paprastos priežasties, kad būtų galima realizuoti tas mintis ir idėjas, kurias aš turiu kaip kandidatas į Prezidento postą“, – teigė S. Skvernelis.

G. Nausėda teigė, kad jau pastarąjį dešimtmetį jaučia pasitikėjimą lietuvių tauta. Jis tvirtino, kad jaučia atsakomybę atsidėkoti savo šaliai: „Esu be galo dėkingas likimui, kad man davė galimybę gimti Lietuvoje ir manau, kad mums reikia kitokios Lietuvos“.

„Postas man nėra reikalingas kaip postas, – į klausimą atsakė I. Šimonytė. – Norėčiau, kad ši šalis būtų laisva, atvira, pasitikinti.“ I. Šimonytė teigė tikinti, kad Prezidentas savo pavyzdžiu gali įkvėpti tautą.

Klausimai vienas kitam

G. Nausėda, paskelbus pastarųjų reitingų duomenis, „Facebook“ tinkle teigė, kad netiki „Vilmorus“ vadovo V. Gaidžio skelbiamais apklausų rezultatais. S. Skvernelis G. Nausėdos paklausė, ar vis dėl to G. Nausėda skambintų kitą dieną po rinkimų V. Gaidžiui, jei apklausa pasitvirtintų ir jis liktų trečias tarp apklausoje pirmavusių oponentų?

„Tai buvo spontaniška reakcija, bet aš jos turinio neatsisakau“, – teigė G. Nausėda, pasipiktinęs dieną prieš Šv. Velykas. Jis neįvardijo, ar skambintų ir teigė, kad šiuo metu dėmesį reikia koncentruoti į kitus dalykus.

S. Skvernelis paklausė I. Šimonytės, ar ji kviestų Andrių Kubilių tapti premjeru, jei būtų išrinkta į Prezidento postą. „Jis padarė labai daug Lietuvai ir jo karma, kad tenka būti premjeru, kai kiti pabėga į krūmus. Bet nemanau, kad susiklostytų tokios aplinkybės, kad šis klausimas būtų svarstomas“, – teigė I. Šimonytė, kuri A. Kubilių LNK eteryje buvo įvardijusi kaip geriausią visų laikų premjerą.

G. Nausėda kirto I. Šimonytei

G. Nausėda, pasinaudojęs galimybe užduoti klausimą I. Šimonytei, klausimą paskaitė iš lapo. „Ponas Jakeliūnas yra geras pagalbininkas, aš tiesiog perskaitysiu jo klausimą jums“, – į I. Šimonytę kreipėsi G. Nausėda.

„Ar jaučiatės turinti moralinę teisę užimti šalies Prezidentės postą po to, kai Jūsų darbo Vyriausybėje metu „Sodra“ buvo priversta mokėti 8 proc. siekiančias palūkanas Finansų ministerijai taip pažeidžiant valstybinio socialinio draudimo įstatymo 20 straipsnį, o taip pat reikšmingai sumažinant senatvės pensininkų galimybes gauti didesnes pensijas?“ – klausimą uždavė G. Nausėda.

„Labai gerai visiems žmonėms, kuriems nereikėjo užtikrinti, kad tos pensijos apskritai būtų išmokamos krizės aplinkybėmis, vertinti tų žmonių, kuriems teko ši atsakomybė, moralę, – atsakė I. Šimonytė. – Primenu, kad 2009 metais, kas trečias išmokėtas pensijos litas buvo skolintas.“

Ji teigė, kad pensininkams buvo padaryta kur kas didesnė žala visai neseniai. „Man atrodo, niekas taip nenuskriaudė pensininkų, kaip nepamatuoti populistiniai spendimai 2007-2008 metais, kai iš esmės dėl rinkiminių sumetimų pensijos buvo padidintos, – kalbėjo kandidatė. – Bijau, kad šie klausimai – ne man.“

I. Šimonytės klausimas G. Nausėdai: kaip vertinate bankininkų solidarumą per krizę? G. Nausėdos teigimu, jo atlyginimas per krizę buvo sumažintas ir ilgai neatstatytas. G. Nausėdos teigimu, atlyginimas buvo sumažintas 15 procentų.

G. Nausėda, gavęs progą dar kartą paklausti vieno iš oponentų, pasirinko I. Šimonytę ir teigė, kad klausimas vėl „iš Jakeliūno temos“. G. Nausėda paklausė, ar iš tiesų krizės metais Lietuvos banko valdybos nariai dėl „Snoro“ lankėsi pas tuo metu premjero pareigas ėjusį A. Kubilių ir ją kaip tuometinė finansų ministrę. Ar buvo kalbama dėl „Snoro“ likimo? „Tikrai nebuvo tokio sprendimo atidėti kažkokį sprendimą, nes yra krizės įkarštis“, – teigė I. Šimonytė ir pridūrė, kad tuos sprendimus priima Lietuvos bankas, o ne premjeras ir ne Finansų ministerija.

I. Šimonytė G. Nausėdai uždavė klausimą apie praėjusius Seimo rinkimus: „Už ką balsavote paskutiniuose Seimo rinkimuose?“ Kurį laiką pagalvojęs G. Nausėda atsakė, kad palaikė konservatorius – Tėvynės Sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

Užsienio politika

G. Nausėda debatuose teigė, kad pirmiausia, vykdydamas užsienio politiką, formuotų Lietuvos veidą, o ne siektų kažkuo sekti. „Svarbu tai, kad Lietuvos užsienio politika turėtų ekonominė dedamąją, kad būtume aktyvūs naujose rinkose“, – teigė G. Nausėda ir įvardijo Afriką, Australiją ir Lotynų Ameriką.

I. Šimonytė teigė, kad reikia žvelgti į Vakarų pusę ir įvardijo du svarbiausius žodžius: solidumas ir solidarumas.

S. Skvernelis tvirtino, kad pagrindinis principas – nacionaliniai interesai. Jis taip pat pabrėžė, kad labai svarbu ir santykiai su JAV. Nuo saugumo iki ekonominio bendradarbiavimo.

Skaitytojų klausimai

Skaitytoja paklausė, kokią įtaką S. Skverneliui daro Seimo kultūros komitetas. S. Skvernelis teigė, kad kultūrai išties skiriama per mažai dėmesio, tačiau vėliau klausimas buvo patikslintas ir įvardinta, kad klausiama apie Seimo kultūros komiteto pirmininką Ramūną Karbauskį.

„Esu savarankiškas, netampomas, nevaldomas politikas“, – teigė S. Skvernelis ir pridūrė, kad jo ir R. Karbauskio santykiai yra dalykiški.

Dar vienas debatų žiūrovo klausimas: ar sutiktumėte legalizuoti marihuaną mainais į balsus rinkimuose?

S. Skvernelis teigė, kad sutiktų legalizuoti marichuaną sveikatos tikslais. „To pakanka. Nemanau, kad gali būti geresni ar blogesni narkotikai“, – teigė S. Skvernelis.

„Malonu konstatuoti, kad šiuo klausimu pozicijos su gerbiamu premjeru yra panašios“, – kalbėjo G. Nausėda ir teigė, kad nepritaria legalizavimui.

Legalizavimui nepritaria ir I. Šimonytė, tačiau, jos nuomone, šiuo metu skiriamos baudos už mažo kiekio marihuanos laikymą, yra neteisingos. Ji teigė, kad palaikytų dekriminalizavimą.

S. Skvernelis teigė, kad nepritaria dekriminalizavimui.

G. Nausėdos teigimu, jei tai pasikartojantys dalykai, tai bausmės turėtų būti diferencijuotos.

Skaitytojai taip pat domėjosi, ar Vyriausybė planuoja grąžinti PVM į buvusią ribą. Krizės metais PVM buvo padidinta nuo 18 iki 21 procentų.

„Tai laikinai padidintas mokestis, bet jau buvo kelios Vyriausybės, kurios tą laikinumą patvirtino toliau“, – teigė S. Skvernelis ir pridūrė, kad artimiausiu metu nemato priežasčių mažinti PVM.

„Tuo metu tai buvo neišvengiamas sprendimas“, – kalbėjo G. Nausėda. Jo teigimu, panašių veiksmų ėmėsi ir Latvija, ir Estija. PVM buvo padidintas laikinai, tačiau jau yra padidintas dešimtmetį.

I. Šimonytė taip pat nemato perspektyvų mažinti PVM.

Išankstiniai rinkimai jau prasidėjo

Nuo pirmadienio, gegužės 6-osios, jau vyksta išankstiniai rinkimai į Prezidento postą. Rinkimų diena – sekmadienis, gegužės 12-oji.

Į Prezidento postą kandidatuoja devyni kandidatai: Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė, Arvydas Juozaitis, Naglis Puteikis, Mindaugas Puidokas, Gitanas Nausėda, Valentinas Mazuronis, Vytenis Povilas Andriukaitis ir Valdemaras Tomaševskis.

N. Puteikis viešai yra pareiškęs, kad svarsto apie pasitraukimą iš kandidatų tarpo, tačiau oficialiai to nėra patvirtinęs.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA