Atsako advokatė: ar galima savavališkai apželdinti valstybinę žemę? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar galima savavališkai apželdinti valstybinę žemę?

R. Tenio nuotr.

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi kaunietė, ji teiraujasi, ar galima valstybinėje žemėje savo iniciatyva pasodinti tujas, ar tokie veiksmai vis tik yra laikytini įstatymo pažeidimu?

„Gyvenu netoli parko prie kurio kaimynai pakankamai didelę teritoriją apsodino tujomis. Mano turimais duomenimis – tai valstybinė žemė, tačiau kaimynai šią teritoriją tvarko ir prižiūri, dėl ko net nedrįstame ten eiti, tačiau priėjimas yra“, – plačiau situaciją apibūdino skaitytoja.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

LR Žemės įstatymas numato, kad žemės savininkai ir kiti naudotojai privalo savo naudojamuose žemės sklypuose, vykdydami ūkinę ir kitą veiklą, nepažeisti gretimų žemės sklypų savininkų ar naudotojų ir gyventojų teisių ir įstatymų saugomų interesų. Žemes savininkai pažeidę gretimų žemės sklypų savininkų ar naudotojų ir gyventojų teises bei teisėtus interesus, laikytini padarę Administracinių nusižengimų kodekso 110 straipsnyje įtvirtintą pažeidimą, kuris numato atsakomybę tam, kas savavališkai užėmė žemę, mišką ar vandens telkinį.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Pažymime, kad dažniausiai praktikoje žemės užėmimas suprantamas kaip užgrobimas, atitinkamos intervencijos į kitam asmeniui nuosavybės teise priklausančią žemę ar mišką atlikimas. Pavyzdžiui, savavališku svetimos žemės užėmimu pripažintini atvejai, kai kaltais veiksmais atskira teritorija aptveriama tvora ir į ją nebegali patekti kiti asmenys, taip pat kai ji užstatoma statiniais.

Žemės užėmimu taip pat laikomi ir tokie atvejai, kai užimama valstybinė žemė – bendro naudojimo kelias, jį užpilant žemėmis, atribojant akmenimis, ir dėl to žmonės negali juo naudotis; valstybinės žemės sklype savavališkai pasėjami žieminiai javai; suariamas valstybinės žemės bendro naudojimo kelias ir panašūs atvejai.

Į užėmimo sąvoką patenka ir medžių ar krūmų sodinimas, kai savininkas be papildomų pastangų ar derybų su juos pasodinusiu asmeniu negali laisvai naudotis savo nuosavybe, kartu tokie veiksmai parodo kitiems žmonėms, kad užvaldytas žemės plotas yra kažkieno naudojamas ir kažkam priklauso.

Jūsų nurodytu atveju nors pasodintos tujos nesudaro kliūčių vaikščioti valstybinėje žemėje ir ten galima patekti, laikytina, jog galimai buvo padarytas pažeidimas, kadangi kaip nurodėte – pasodintomis tujomis ribojamas valstybinės žemės plotas yra sukultūrintas, šienaujamas, todėl bet kuris asmuo, būdamas šalia tokio žemės sklypo neturi galimybės aiškiai suvokti, jog tujomis apsodintas sklypas nėra privatus ir kad juo gali naudotis tretieji asmenys.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu: kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA