Kaip kauniečiams balsuoti iš anksto nestovint didelėje eilėje? | Kas vyksta Kaune

Kaip kauniečiams balsuoti iš anksto nestovint didelėje eilėje?

R. Tenio nuotr.

Pirmadienį prasidėjus išankstiniam balsavimui renkant kandidatą į Lietuvos prezidento postą ir balsuojant už du referendumus, antradienio vakarą Kauno savivaldybėje nusidriekė eilė norinčių atiduoti savo balsus. Situacija veikiausiai išliko panaši ir šiandien, trečiadienį. Ką daryti, kad laukiant balsavimo biuletenių netektų varginti kojų ilgai stoviniuojant, o pilietinę pareigą pavyktų atlikti kur kas greičiau?

„Išankstinio balsavimo dienomis Lietuvos Respublikos piliečiai gali balsuoti bet kurioje šalies savivaldybėje, o rinkimų dieną – sekmadienį taip pat sudaroma galimybė žmonėms balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje, net jei ji bus visai kitame mieste. Per šiuos rinkimus tai leidžiama“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) Mokymų ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Diana Daubarė.

Pasak jos, praktika rodo, jog mažesnių šalies miestų savivaldybėse rinkėjų eilės iš tiesų būna mažesnės nei, pavyzdžiui, didmiesčiuose. Tačiau ten ir rinkimų komisijos narių skaičius dažniausiai būna mažesnis, nes pastarasis yra sudaromas atsižvelgiant į rinkėjų skaičių konkrečioje apylinkėje, todėl gali skirtis ir aptarnavimo greitis.

Paklausta apie tai, ar kauniečiai sutaupytų laiko nuvykę balsuoti, pavyzdžiui, į Birštoną, VRK atstovė sakė, jog nuspėti pakankamai sunku, nes Birštone yra tik trys rinkimų apylinkės. Todėl, tikėtina, kad paskirtų rinkimų komisijos narių užimtumas bus didesnis, žinant, kad Birštone iš viso yra 3861 rinkėjas.

„Tokiu atveju, Kauno miesto gyventojams labiau siūlyčiau vykti balsuoti į Kauno rajoną, Prienus ar Jonavą, nes Birštonas, nors ir nedidelis miestelis, bet, kaip jau minėjau, jame yra tik trys rinkimų apylinkės. Tačiau tiksliai prognozuoti, kur nusidrieks mažesnės eilės, keblu“, – teigė D. Daubarė.

Pasak jos, tikėtasi, kad iš anksto balsuojančių rinkėjų skaičius pasiskirstys tolygiai, tačiau remiantis antradienio rodikliais, rinkėjų buvo tiek daug, kad darbas rinkimų komisijų nariams šalyje nemenkai apsunko, nors galimybė balsuoti iš anksto šiais metais prailginta net iki penkių dienų.

VRK duomenimis, antradienį Kauno mieste iš anksto balsavo 4419 rinkėjų, Kauno rajone – 847, Jonavos rajone – 766, Kėdainių rajone – 554, Raseinių rajone – 439, Kaišiadorių rajone – 396, Prienų rajone – 378, Birštone – 139.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA