Europos Komisija nedraudžia įvesti maisto kuponų: valdžia imasi veiksmų | Kas vyksta Kaune

Europos Komisija nedraudžia įvesti maisto kuponų: valdžia imasi veiksmų

BNS 2019/05/08 12:07
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Europos Komisija (EK) palankiai vertina Lietuvoje numatomą įvesti maisto kuponų, vadinamųjų e.vaučerių sistemą, sako žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

„Europos Komisija mums atsiuntė raštą dėl notifikavimo, ar gali būti tokia priemonė, ar ji nepažeidžia konkurencijos, ir ministerijos kolegų žiniomis, šitas raštas yra palankus. Yra smulkmenų, kurias mes aiškinsimės, taisysime, bet iš principo nepasakyta, kad tokia priemonė pažeistų konkurenciją“, – trečiadienį susitikime su žurnalistais sakė ministras.

Anot jo, ištaisius kai kurias technines pastabas, projektą EK turėtų galutinai patvirtinti.

Ministro teigimu, kol kas bus įgyvendinamas tarpinis šio projekto etapas – ministerija sulaukė 16-kos ūkininkų paraiškų dalyvauti vadinamoje trumpųjų grandinių priemonėje – gavę paramą, jie įsteigs mažas parduotuvėles ir pirkėjus galės vilioti dovanojamais produktais.

Šių ūkininkų prašoma paramos suma siekia daugiau kaip 1,5 mln. eurų, vienam projektui gali būti skirta iki 120 tūkst. eurų.

„Jie galės 10 proc. nuo savo projekto biudžeto, nuo 120 tūkst. eurų skirti tiems produktams įsigyti, kuriuos jie galės išdalinti savo pirkėjams. (…) Tai reiškia, kad įsigyji maisto prekių, tarkime, už 10 eurų ir tau dovanojamas rūšinio sūrio gabalėlis ar naujas pieno produktas“, – sakė G. Surplys.

„O liepos mėnesį bus antras (paraiškų teikimo – BNS) etapas, kurio metu (…) žmogus gaus į savo telefoną tą kodą, jis ateis į parduotuvę, dalyvaujančią akcijoje, ir nusipirkęs už 10 eurų gaus 10 ar 20 proc. nuolaidą“, – aiškino ministras.

Anot jo, jei bus matoma, kad susidomėjimas nuolaidomis yra didelis, tuomet bus prašoma padidinti biudžetą iki 14 mln. eurų.

Vyriausybė pernai spalį patvirtino, kad maisto kuponus galės gauti šeimos, auginančios ikimokyklinio amžiaus vaikus, tačiau kuponai bus skirti tik vaikams. Juos planuojama įvesti šių metų vasarą, taip skatinant smulkųjį verslą ir, kaip teigiama, siekiant sumažinti maisto kainas.

Tuo metu ekspertai abejoja tokios naujovės nauda. Anot jų, kuponų sistema sukurtų papildomą biurokratinę naštą. Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos vadovas Marius Dubnikovas BNS yra sakęs, kad kuponai yra atgyvenę ir problemos neišspręs, o Vyriausybė turėtų koncentruotis į žmonių pajamų didinimą. Jo teigimu, kuponų sistemai reikės papildomų investicijų, be to, ji didins administracinę naštą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA