Ar užsienyje gyvenantys kauniečiai gali įregistruoti santuoką Lietuvoje internetu? | Kas vyksta Kaune

Ar užsienyje gyvenantys kauniečiai gali įregistruoti santuoką Lietuvoje internetu?

BERTA BANYTĖ 2019/05/08 08:20
Asociatyvi / A. Barzdžiaus nuotr.

Ar gyvenantys svečioje šalyje kauniečiai turi galimybę įregistruoti prašymą santuokai nuotoliniu būdu, kad atvykę į Lietuvą nustatytą datą galėtų susituokti? – šį neretai poroms iškylantį klausimą uždavėme Kauno civilinės metrikacijos skyriaus vedėjai Agnei Augonei.

Prieš dvejus metus, 2017-aisiais, buvo rengiamos naujos civilinės būklės įregistravimo taisyklės. Tuomet svarstyta dėl galimybės prašymus įregistruoti santuoką pateikti internetu. Apie tai plačiai diskutavo Teisingumo ministerijos atstovai. Tačiau vizijai pritarta nebuvo, – sako Kauno civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

„Mes, civilinės metrikacijos atstovai, buvome pateikę pasiūlymą – supaprastinti prašymo įregistruoti santuoką pateikimo sąlygas. Tuomet Teisingumo ministerijai pateiktuose projektuose buvo siūloma leisti žmonėms užpildyti santuokos įregistravimo prašymą per Elektroninius valdžios vartus internetu, kad vėliau beliktų tik atvykti į santuokos ceremoniją. Sunku nuspėti, kodėl tokiai naujovei nepritarta. Galima tik numanyti, jog galbūt baimintasi to, kad per Elektroninių valdžios vartų platformą vienam asmeniui išsiuntus prašymą santuokai įregistruoti, būtų sunku sužinoti, ar kitas žmogus taip pat nori tuoktis. Tai yra, ar pareiškimas nėra paduotas prieš jo valią“, – svarsto A. Augonė.

Teisingumo ministerija taip pat yra įteisinusi galimybę Lietuvos piliečiams, gyvenantiems užsienyje, kreiptis į toje šalyje esančią Lietuvos ambasadą ar konsulatą, ir prašymą sutuokti pateikti būtent ten. O vėliau ambasadoje ar konsulate ir susituokti, pažymi ji.

Tačiau, jei tokia sąlyga vis dėlto netinkama, prašoma, kad abu norintys susituokti asmenys atvyktų į pasirinktą Civilinės metrikacijos skyrių Lietuvoje du kartus – vieną kartą paduoti santuokos įregistravimo prašymą, kitą – atvykti į tuoktuvių ceremoniją, svarbias subtilybes vardijo pašnekovė.

Dabar, teigia ji, vienas asmuo taip pat gali pateikti prašymą santuokai įregistruoti pasinaudojęs Elektroninių valdžios vartų sistema. Tačiau vėliau abiems asmenims būtina atvykti į Civilinės metrikacijos skyrių.

„Pastaruoju atveju viskas vyksta daug greičiau – nebereikia laukti „gyvosiose“ eilėse. Atvykus einama tiesiai pas atsakingą specialistą tam, kad būtų galutinai patvirtinta prašymo padavimo procedūra – pateikiami asmens tapatybę patvirtinantys dokumentai, suderinama santuokos įregistravimo data bei pasirašomi prašymai. Tai užtrunka apie dešimt minučių“, – pasakoja Kauno civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

Verta pažymėti, kad per Elektroninių valdžios vartų platformą internete pateiktas santuokos įregistravimo prašymas, iš karto nėra įskaitomas kaip neginčijamas dokumentas – tai tik prašymas, pateikiamas patikrinimui.

Kitaip tariant, bet kokiu atveju, norintiems susituokti, gavus virtualų pranešimą reikia abiems atvykti į Civilinės metrikacijos skyrių ir pasirašyti ant pateikto prašymo bei sumokėti nustatytą rinkliavos dydį. Tik tuomet prašymas bus pripažįstamas galiojančiu.

„Jei abu yra Lietuvos Respublikos piliečiai, daugiau nieko neprašome, tik turėti galiojančius asmens tapatybę liudijančius dokumentus – pasą arba asmens tapatybės kortelę. Interneto svetainėje galima matyti laisvas santuokos įregistravimo datas, o konkretų laiką rezervuoja atsakingas Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojas. Kaip jau įprasta, pora negali susituokti čia ir dabar – nuo prašymo padavimo dienos iki santuokos įregistravimo turi praeiti bent mėnuo“, – sakė A. Augonė.

Įstatyme numatyta ir galimybė sutrumpinti santuokos įregistravimo terminą iki dviejų savaičių. Tokios išimtys įmanomos nėštumo, sunkios ligos, karinės misijos, diplomatinės tarnybos arba ilgalaikio plaukiojimo atvejais, pridūrė Kauno civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

Norintiems įregistruoti santuoką civilinės metrikacijos įstaigoje, pavyzdžiui, Kauno Rotušėje, reikia sumokėti 20 eurų. O tuo atveju, kai pageidaujama, kad civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai atvyktų į jaunavedžių pasirinktą santuokos įregistravimo vietą – rinkliavos dydis siekia 60 eurų.

Kasmet, besibaigiant pavasariui, santuokų sezonas įgauna pagreitį. Šių metų gegužės 25 dieną planuojama įregistruoti 30 jaunavedžių porų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA