R. Meilutytei dėl antidopingo taisyklių pažeidimo gresia diskvalifikacija | Kas vyksta Kaune

R. Meilutytei dėl antidopingo taisyklių pažeidimo gresia diskvalifikacija

delfi.lt 2019/05/07 16:53
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) gali nubausti Rūtą Meilutytę. 22-ejų lietuvei gresia diskvalifikacija dėl pasikartojančių antidopingo sistemoje pateikiamos informacijos netikslumų.

Pagal Pasaulinį antidopingo kodeksą, sportininkai privalo deklaruoti savo buvimo vietą Antidopingo administravimo ir valdymo sistemoje (ADAMS) tam, kad kontrolieriai bet kuriuo metu galėtų paimti jų dopingo mėginius.

DELFI žiniomis, per pastaruosius 12 mėnesių R. Meilutytės tris kartus nepavyko rasti jos nurodytoje vietoje. FINA dopingo kontrolės taisyklės už tokį pažeidimą numato diskvalifikaciją nuo vienerių iki dvejų metų.

Portalo duomenimis, trečią ir lemtingą kartą Tarptautinės tyrimų agentūros (ITA) atstovai bergždžiai į Lietuvos plaukikės duris beldėsi kovo pabaigoje.

R. Meilutytė buvo deklaravusi, kad tuo metu bus Kaune. Tačiau savo gimtajame mieste medikų dėl nedidelių sveikatos problemų ištirta Londono olimpinė čempionė kiek anksčiau išskrido į Los Andželą (JAV), o duomenys ADAMS sistemoje taip ir liko nepatikslinti.

Prieš tai sportininkės mėginį dopingo kontrolieriai nesėkmingai bandė paimti praėjusių metų balandį ir rugpjūtį. DELFI žiniomis, FINA paprašyta paaiškinti situaciją, R. Meilutytė pripažino pasielgusi aplaidžiai.

FINA bausmė pertrauks tituluočiausios Lietuvos plaukikės karjerą, dėl kurios pastaruoju metu vėl buvo pasigirdę abejonių. Nors Los Andžele garsaus amerikiečio Dave’o Salo treniruojama atletė dalyvavo svarbiausiose praėjusio sezono varžybose, šiemet ji dar neturėjo nė vieno starto.

Kovą R. Meilutytė buvo grįžusi į Lietuvą pasitikrinti sveikatos. Nenustačius jokių rimtų negalavimų, galiausiai ji susitarė su Lietuvos plaukimo federacija (LPF) dėl tolesnio varžybų grafiko. LPF išgirdo vienos šalies rinktinės lyderių pažadą ruoštis vasarą vyksiančiam planetos čempionatui, o generalinę repeticiją prieš jį surengti gegužės viduryje „Pro Swim Series“ varžybose Blumingtone (JAV).

Per savo skambiai prasidėjusią karjerą kaunietė tapo 2012 metų olimpine, 2013-ųjų pasaulio, 2014-ųjų ir 2016-ųjų Europos čempione. R. Meilutytės kolekcijoje yra ir trys planetos čempionės trumpame (iki 25 metrų) baseine bei penki analogiškų žemyno pirmenybių nugalėtojos titulai.

2013 metais lietuvė buvo pagerinusi plaukimo krūtine 50 ir 100 m distancijų pasaulio rekordus, o 100 m nuotolio rekordas trumpame baseine jai vis dar tebepriklauso.

Apie neteisingai deklaruotą R. Meilutytės buvimo vietą pranešusią ITA pernai įsteigė Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC). Nuo šių metų pradžios ji atsako už visas vandens sporto šakų atstovų patikras ne varžybų metu.

Pažymėtina, kad R. Meilutytė yra išsitrynusi ir savo „Instagram“ socialinio tinklo profilį, turėjusį didelį sekėjų skaičių.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA