Žuvies industrijos „Oskarai“: ar „Vičiūnams“ Belgijoje pavyks patekti į istoriją? | Kas vyksta Kaune

Žuvies industrijos „Oskarai“: ar „Vičiūnams“ Belgijoje pavyks patekti į istoriją?

Organizatorių nuotr.

Gegužės pradžioje Briuselyje vyks 27-oji tarptautinė jūros gėrybių ir žuvies industrijos paroda „Seafood Expo Global“, kurios metu bus įteikti apdovanojimai už geriausius pasaulio žuvies perdirbimo pramonėje sukurtus metų gaminius. Prieš kelias savaites paskelbtame finalininkų sąraše – didžiausia Lietuvos žuvies produktų gamintoja „Vičiūnų grupė“, į prestižinį apdovanojimą pretenduojanti trečiuosius metus iš eilės.

Per beveik tris dešimtmečius konkurso istorijos, vos vienai kompanijai – žuvies gamybos gigantei iš Norvegijos – šiuos titulus buvo pavykę laimėti tris kartus iš eilės.

Svarbiausia metų paroda žuvies perdirbimo pramonėje

„Kasmet mūsų atstovai dalyvauja keliose dešimtyse parodų įvairiausiuose pasaulio kampeliuose – nuo Amerikos iki Azijos, tačiau nė vienos jų negalėtume prilyginti didžiausiai pasaulyje „Seafood Expo Global“. Per tris dienas parodą aplanko dešimtys tūkstančių dalyvių, iš kurių kiekvienas – ne atsitiktinis praeivis, o į tikslą orientuotas rinkos atstovas. Todėl visi susitikimai ir pažintys šiame renginyje yra itin vertingi“, – sako „Vičiūnų grupės“ vadovas Šarūnas Matijošaitis.

Loreta Stonkienė / Organizatorių nuotr.

Gegužės 7-9 dienomis į Briuselį renginys sukvies didžiausias ir stipriausias pasaulio jūros gėrybių bei žuvies sektoriaus kompanijas. Pernai jame dalyvavo 29 100 tiekėjų, pirkėjų, įrangos gamintojų ir ekspertų iš 152 pasaulio valstybių, o „Brussels Expo“ ekspozicijų erdvėje stendus trims dienoms išstatė 1 940 kompanijų iš 78 pasaulio šalių.

„Kiekvienais metais „Vičiūnų grupei“ parodoje atstovauja apie pusė šimto darbuotojų. Pagrindinė mūsų komandos užduotis – megzti ir palaikyti ryšius su esamais ir potencialiais klientais iš prekybos tinklų, restoranų, viešbučių, platinimo įmonių ir, tokiu būdu, nuolat plėsti tarptautinių partnerių tinklą“, – sako Šarūnas Matijošaitis.

Tokio masto renginių svarbą tarptautinėje rinkoje veikiančiam Lietuvos gamintojui iliustruoja ir iškalbinga pardavimų statistika. Per 95 proc. visos „Vičiūnų“ produkcijos realizuojama 70 skirtingų užsienio rinkų.

Žuvies industrijos „Oskarai“

Metai iš metų renginio akcentu tampa prestižiniai, geriausių žuvies bei jūros gėrybių produktų rinkimai – „Seafood Excellence Global“ (SEG), kurių metu apdovanojami inovatyviais sprendimais, aukščiausia kokybe, vartotojo patirtimi ar maistinėmis savybėmis išsiskiriantys produktai.

Rinkimuose dalyvauja didžiosios pasaulio gamintojos, ištisus mėnesius specialiai šiam konkursui kūrusios naujus gaminius.

„Seafood Excellence Global“ nėra itin žinomi plačiojoje visuomenėje, tačiau jie ypatingai vertinami žuvies pramonės žaidėjų gretose. Išvydus „SEG“ apdovanojimo logotipą, klausimų nelieka ne tik dėl juo pažymėto produkto, bet ir dėl bendrų, jį kūrusios kompanijos produktų vystymo bei gamybos kompetencijų. Tai ir yra pagrindinė priežastis, šį konkursą išskirianti iš nenusakomos panašių renginių gausos pasaulyje“, – apdovanojimų svarbą pristato „Vičiūnų grupės“ vadovas.

„SEG“ produktai renkami dvejose pagrindinėse ir penkiose specialiosiose kategorijose. Pagrindinėse kategorijose paskelbiamas geriausias mažmeninės prekybos ir viešbučių-kavinių-restoranų sektoriaus gaminys, kitais apdovanojimais įvertinami inovatyviausias, patogiausias, sveikiausias gaminys, išrenkama geriausia gaminio pakuotė ir produktų gamybos linija.
Apdovanojimai vyksta keliais etapais, o finalininkai paskelbiami dar prieš parodos pradžią. Praėjusiais metais į konkurso finalą pateko 40 produktų iš 17 pasaulio šalių. Nugalėtojais pripažinti vos 7 gaminiai, tarp jų „Inovatyviausio gaminio“ kategorijoje – „Viči“ lazanijos lakštai iš surimio.

Pretenduoja nugalėti trečią kartą iš eilės

„Vičiūnų grupė“ yra vienintelė Lietuvos atstovė, pelniusi pripažinimą šiuose prestižiniuose rinkimuose. Gamintoja į Lietuvą apdovanojimus parvežė 2002, 2017 ir 2018 metais.
„Dar 2002 metais „Sveikiausio gaminio“ kategorijoje aukščiausią įvertinimą pelnė „Viči“ snieginis krabas, savo populiarumo pasaulyje neprarandantis iki šiol. Vėliau turėjome ilgą 15 metų pertrauką, po kurios mūsų komandai į Lietuvą pavyko parvežti net du apdovanojimus iš eilės – 2017-aisiais ir 2018-aisiais. Į šių metų finalininkų sąrašą įtraukti net trys nauji ir stiprūs mūsų produktai, tad manome, kad turime realius šansus nugalėti trečius metus iš eilės“, – sako Š. Matijošaitis.

2017 metais „Vičiūnų grupė“ su kąsneliais „Jūros perlai“ iškovojo apdovanojimą „Patogiausio gaminio“ kategorijoje. Po metų – 2018-aisiais – už inovatyvų požiūrį ir aukščiausią kokybę apdovanoti iš surimio pagaminti „Viči“ lazanijos lakštai.

Šių metų apdovanojimuose „Vičiūnų grupė“ gali tapti vos antrąja kompanija istorijoje, kuriai „SEG“ nugalėtojos titulą pavyks iškovoti trečią kartą iš eilės. Iki šiol tai pavyko padaryti tik Norvegijos žuvies pramonės milžinei „Marine Harvest“, tris titulus iš eilės pelniusiai 2014-2016 metų parodose.

„Jau įprasta, jog apdovanojimuose triumfuoja sektoriaus gigantai, didžiosios valstybės, tokios kaip Prancūzija, Kanada, Norvegija, Jungtinė Karalystė, Belgija ar Islandija. Mums labai svarbu, kad „Vičiūnams“ pavyksta Lietuvą įtvirtinti tarp tokių ilgametes gamybos tradicijas turinčių jūrinių valstybių“, – sako įmonių grupės vadovas.

Šį kartą „Vičiūnai“ konkursui pateikė keturis produktus, trys iš jų jau oficialiai paskelbtų finalininkų gretose. Tai – „Viči Premium“ tuno skonio surimio gabalėliai, „Viči Premium“ šaltai rūkyta lašiša su bičių medumi ir žiedadulkėmis bei „Viči Wok“ azijietiški makaronai iš surimio.

Dėmesys produktų vystymui

Pasak kompanijos vadovo, 15 metų pertrauka tarp apdovanojimo 2002 ir 2017 metais iliustruoja, kokia milžiniška konkurencija laikosi žuvies pramonėje. Visgi į finalinį konkurso etapą „Vičiūnai“ patenka kasmet. Tai lemia nuoseklus įmonės dėmesys naujų produktų kūrimui bei kokybės kontrolei.

„SEG“ finalininkus vertina aukščiausios kvalifikacijos produktų vystymo specialistai, restoranų šefai bei kiti žuvies pramonės ekspertai. Kokybės kartelė auga kasmet, tad gaminiai turi ne tik atitikti aukščiausius standartus, bet ir išsiskirti inovatyviu požiūriu ar gamybos technologija. „Vičiūnų“ arkliukas šiuo atžvilgiu – itin aukštos kvalifikacijos specialistai, lanksčios gamybinės galimybės bei kryptingai puoselėjama maisto saugos ir kokybės kultūra grupėje“, – pasakoja Šarūnas Matijošaitis.

2018 metais kompanija išplėtė ir modernizavo gamyklas Plungėje, Kaune, Estijoje bei Ispanijoje. Iš viso į gamybos bei verslo plėtrą investuota 30 mln. Eur. Panašūs plėtros tempai numatyti ir šiemet.

Tokie pasauliniai, „Vičiūnų grupės“ produkciją milijonams pirkėjų siūlantys partneriai kaip „Lidl“, „Aldi“, „Auchan“ bei kiti, nuolat vykdo planuotus ir neplanuotus auditus grupės fabrikuose. Apie 80 proc. tarptautinių maisto saugos ir kokybės auditų – „BRC“ ir „IFS“ – „Vičiūnuose“ baigiasi aukščiausiu, likusi dalis – aukštu įvertinimu.

„Vičiūnų grupė“ yra viena didžiausių žuvies bei jos produktų gamintojų Europoje ir antra didžiausia surimi produktų gamintoja pasaulyje. Grupės gamyklos bei pardavimo įmonės veikia 17 valstybių, o produkcija eksportuojama į 70 šalių visame pasaulyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA