Prasidėjo išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose ir referendumuose | Kas vyksta Kaune

Prasidėjo išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose ir referendumuose

BNS 2019/05/06 08:49
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šalies savivaldybėse pirmadienį prasidėjo išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose ir referendumuose dėl dvigubos pilietybės išplėtimo bei Seimo narių skaičiaus mažinimo.

Per šiuos rinkimus bei referendumus rinkėjai pirmą kartą turės daugiau laiko balsuoti iš anksto – penkias dienas, o ne dvi, kaip ankstesniuose balsavimuose. Balsavimas iš anksto savivaldybėse rinkimų savaitę vyks nuo pirmadienio iki penktadienio, kasdien nuo 8 iki 20 valandos.

Prezidento rinkimuose dalyvauja socialdemokratas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, filosofas Arvydas Juozaitis, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, ekonomistas Gitanas Nausėda, Seimo nariai Mindaugas Puidokas ir Naglis Puteikis.

Šio posto taip pat siekia „valstiečių“ kandidatas premjeras Saulius Skvernelis, konservatorių kandidatė parlamentarė Ingrida Šimonytė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Vienas iš jų pakeis nuo 2009 metų šaliai vadovaujančią Dalią Grybauskaitę. Kadenciją baigianti prezidentė balsuos antradienį, BNS sakė jos patarėjas Liudas Zakarevičius. Tą pačią dieną balsuos ir socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas, pranešė partija.

Pirmasis Vilniuje savo balsą atidavė advokatas Arnas Pauliukėnas. „Tikiuosi, kad išliks valstybėje demokratija“, – sakė 47-erių teisininkas.

49-erių Varsa Zakarienė teigė balsavusi už kandidatą, kuris kuo mažiau kalbėjo apie tai, ko negali padaryti. „Tikiuosi tvarkingo elgesio tarptautinėje erdvėje, šiek tiek išradingumo, šiek tiek fantazijos ir kad tuo išsiskirtų“, – tvirtino muzikologė.

Du referendumai

Visi trys balsavimo biuleteniai yra skirtingų spalvų, taip siekiama padėti rinkėjams susigaudyti. Pasiimdamas biuletenius žmogus turi pasirašyti už kiekvieną atskirai. Atsisakyti dalyvauti kuriame nors iš balsavimų rinkėjai turi galimybę neimdami biuletenio.

Visuose trijuose balsavimuose dalyvavusi konsultavimo srityje dirbanti Viktorija Ulozevičienė balsavo prieš referendume dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121.

„Jeigu mes mažinsime Seimo narius, tai bus daug lengviau korupciniams apsireiškimams. Aš manau, kad dabartinis skaičius yra optimalus“, – sakė Vilniuje balsavusi 62-erių moteris.

Už pasiūlymą mažinti parlamentarų skaičių balsavusi kaunietė 65-erių Loreta tvirtino, kad tai leis padaryti Seimo darbą konstruktyvesniu. „Ten turbūt ne visi dirba, daug kas šiaip sau tiesiog dalyvauja“, – kalbėjo moteris, atsisakiusi atskleisti savo pavardę.

Tuo metu kitame referendume siūloma nustatyti, kad Lietuvos pilietybės nepraranda „Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę“.

Šiuo metu dviguba pilietybė emigravusiesiems po nepriklausomybės atkūrimo leidžiama griežtesniais išimtiniais atvejais. Šiame referendume už balsavęs 32-erių pardavimų srityje dirbantis Marius sakė, kad mažėjanti Lietuva neturi prarasti savo piliečių.

„Neaišku, ir kaip su mūsų vaiku bus, galbūt ir mūsų vaikui reikės dvigubos pilietybės“, – kalbėjo vyras, leidęs jo biuletenius į balsadėžę įmesti mažametei dukrai.

39-erių kaunietė Jurgita Daučiūnaitė balsavo prieš, nes pasigedo informacijos apie šio referendumo sprendimų įgyvendinimą. „Dėl pilietybės labai daug klaustukų, nežinomųjų, neaišku, kas bus po to. Nesimato viso poįstatyminių aktų paketo, kaip bus su socialinėmis garantijomis ir visu kitu“, – sakė ji.

„Dabar yra tik toks moralinis (aspektas – BNS): taip, mes mylime tuos, kurie išvažiuoja, bet tuo ir pasibaigia“, – pridūrė J. Daučiūnaitė.

Iššūkiai komisijoms

Dar viena šių balsavimų naujovė yra pritaikyta akliesiems, sudarius galimybę biuletenį perskaityti Brailio raštu. Naujovės ir balsavimų gausa kelia papildomą rūpestį rinkimų komisijoms.

Kauno miesto rinkimų komisijos pirmininkė Elena Skirmantienė BNS sakė, kad penkias dienas trunkantis išankstinis balsavimas yra gana sudėtingas iššūkis, kyla neaiškumų.

„Nepratę, nežinome, kaip bus – sudėtinga. Su apylinkių komisijų nariais sudėtinga, reikia surinkti didelį (skaičių – BNS). Sudėtinga ir su laiku, nes nuo 8 iki 20 valandos“, – sakė ji.

E. Skirmantienė tvirtino, kad kol kas nėra visiškai aišku, kokia tvarka išankstinio balsavimo biuleteniai bus išgabenami. „Paprastai jeigu trečiadieniais ir ketvirtadieniais būna balsavimas, penktadienį atvažiuoja paštas išveža. Neišsiaiškinome, kaip dabar bus, kas išveš kiekvieną dieną“, – kalbėjo komisijos pirmininkė.

Pasak jos, planuojama, jog Kaune iš anksto balsuos apie 10 tūkst. rinkėjų, susitvarkyti su tokiais srautais gali pritrūkti išteklių. Balsavimas specialiuose paštuose, tai yra ligoninėse, slaugos namuose, kariuomenėje, laisvės atėmimo įstaigose, kaip ir anksčiau, vyks nuo trečiadienio iki penktadienio.

Balsavimas namuose numatytas penktadienį ir šeštadienį. Namuose balsuoja 70 metų ir vyresni rinkėjai, dėl sveikatos būklės negalintys atvykti į rinkimų apylinkę.

Sekmadienį rinkimų dieną balsavimas apylinkėse vyks nuo 7 iki 20 valandos. Prezidento rinkimuose prireikus antrojo turo, jis vyktų gegužės 26 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA