V. Matijošaičiui sukurta daina neapsiribojo – Kaunas išgarsėjo nauja fraze | Kas vyksta Kaune

V. Matijošaičiui sukurta daina neapsiribojo – Kaunas išgarsėjo nauja fraze

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Gegužės 7-osios – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos – išvakarėse paskelbti LRT žodis ir LRT posakis. Dėmesio sulaukė ir Kaunas – televizijos laidoje vartojamas žodžių junginys, pelnė daugiausiai simpatijų, skelbiama LRT pranešime spaudai.

Žodį ir posakį iš šio sezono laidų rinko LRT žurnalistų ir laidų vedėjų sudaryta komisija, taip pat LRT žiūrovai, klausytojai ir skaitytojai. Komisijos nuomone, LRT žodžio titulo nusipelnė „melagiena“, nuskambėjęs LRT radijo laidoje „Aktualijų studija“, jį kalbėdamas apie Rusijos propagandą pavartojo VU TSPMI dėstytojas, dr. Nerijus Maliukevičius.

„Pirmąkart „melagieną“ užmačiau 2018-ųjų pabaigoje, jį kaip „fake news“ atitikmenį lietuvių šnekamojoje kalboje, kaip suprantu, pasiūlė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos konsultacijų bankas. Patiko. Pradėjau vartoti šnekėdamas apie propagandą ir manipuliacijas. Norėjau patikrinti, ar jis priimtinas kitiems, ar prigis? Tokio rezultato tikrai nesitikėjau“, – sako dr. Nerijus Maliukevičius.

Už „melagieną“ daugiausia balsavo ir visuomenė – žiūrovai, klausytojai ir skaitytojai. Jų išrinktas posakis – „Kauno visvaldybė“, vartojamas LRT laidoje „Dviračio žinios“.

„Dviračio žinių“ komanda ir humoristas Mantas Stonkus Kauno miesto merui Visvaldui Matijošaičiui praėjusiais metais yra dedikavę šmaikščią dainą, apdainuojančią miesto vadovo veiklą. Kūrinyje „Kauno galybė – mero „visvaldybė“ skamba žodžiai: „Kaunas, Kaunas išsirinko merą, Kauno miestui šitoks meras dera, nes gatves nauju asfaltu kloja […] ir jeigu su „Ferariu“ Kaune važiuosi tu, tai per gatves riedėsi tarytum parketu. […] Kauno miesto šitokia galybė – tai naujoji mero visvaldybė“.

LRT posakiu išrinktas „Nemira, come on“, pavartotas LRT televizijos laidoje „Dienos tema“. Taip į Nemiros Pumprickaitės klausimą sureagavo Šarūnas Marčiulionis.

Komisiją sudarė Marijus Žiedas, Margarita Alper, Austėja Kuskienė, Aistė Plaipaitė, Indrė Česnauskaitė, Ineta Nedveckė.

LRT žodžio ir posakio rinkimai vyksta antrus metus. Pernai išrinkti žodžiai „slydmetis“, „lydekolakis“ ir posakiai „kiaulės akių problema“, „smegenų įšalas“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA