Ieškoma būdų nemokamą skiepą nuo tymų pasiūlyti dar vienai amžiaus grupei | Kas vyksta Kaune

Ieškoma būdų nemokamą skiepą nuo tymų pasiūlyti dar vienai amžiaus grupei

BNS 2019/05/05 11:23
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Ieškoma būdų nemokamą skiepą nuo tymų pasiūlyti visiems 34–45 metų žmonėms, teigia sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

„Siūlysime visą eilę rizikoje atsidūrusių Lietuvos gyventojų paskiepijimą valstybės lėšomis, bet dar ankstoka kalbėti, kol nežinome kiekių“, – per spaudos konferenciją šią savaitę užsiminė viceministras.

Šiuo metu pagal skiepų kalendorių nemokamai skiepijami vaikai. Jie skiepą gauna du kartus – kai sulaukia 15–16 mėnesių ir 6–7 metų. Gauti nemokamą skiepą taip pat gali sąlytį su tymais užsikrėtusiu asmeniu turėję žmonės.

Pasak A. Šešelgio, teisinga būtų nemokamai paskiepyti ir tuos, kurie anksčiau nebuvo paskiepyti dėl susiklosčiusių aplinkybių.

„Tai žmonės, kurie nebuvo anksčiau paskiepyti. Jie savo laiku, kada turėjo būti skiepyti, gyveno tokiu laikotarpiu, kai kažkurį laiką tos vakcinos iš viso nebuvo. Tai manome, kad būtų teisinga jiems pasiūlyti kreiptis į šeimos gydytoją dėl nemokamo skiepo“, – teigė A. Šešelgis.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) šiuo metu baigia derinti planinį vakcinų pirkimą. Planuojama, kad šiemet Lietuvą turėtų pasiekti 60–120 tūkst. vakcinų nuo tymų.

„Kiekiai, kuriuos bandoma ir prašoma įdėti į pirkimus, yra gerokai didesni nei ankstesniame pirkime bei su galimybe užsisakyti ateityje. Tokia sąlyga bus sudaryta sutartyje“, – sakė A. Šešelgis.

Anot jo, esant poreikiui, vakcinų būtų galima pasiskolinti ir iš artimiausių kaimynų.

„Mes turime rezervinius variantus ir bendradarbiaujame su savo kaimynais, kurie mums galėtų tam tikrą dalį vakcinos paskolinti. Tai lygiai tokia pati vakcina kaip ir pas mus, bet dar ankstoka apie tai kalbėti“, – sakė A. Šešelgis.

VLK teigia, kad jau kreiptasi į Estiją dėl galimybės pasiskolinti vakcinos, kadangi Lietuva su Latvija ir Estija dar 2012 metais pasirašė partnerystės susitarimą dėl bendro vaistų ir medicinos prietaisų pirkimo ir jų skolinimo.

„Po šį pavasarį įvykusio tymų protrūkio Lietuva kreipėsi į Estiją dėl galimybės, esant poreikiui, skolintis vakciną, jei jos pritrūktų. Tokia galimybė būtų galima, susitarimai yra galiojantys, tačiau vėlgi – kalbame apie galimybę, esant poreikiui“, – teigė VLK atstovas spaudai Rimantas Zagrebajevas.

NVSC duomenimis, šiemet Lietuvoje užregistruoti 569 tymų atvejai. Pernai tymais sirgo 30 žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA