Dėl rizikos susirgti krūties vėžiu Prancūzijoje uždrausti implantai – vieni populiariausių Kaune | Kas vyksta Kaune

Dėl rizikos susirgti krūties vėžiu Prancūzijoje uždrausti implantai – vieni populiariausių Kaune

BRIGITA SABALIAUSKAITĖ, VILIUS STANKEVIČIUS 2019/05/03 15:34
ANSM nuotr.

Kaunietės turėtų žinoti, kad ne visi krūtų implantai, naudojami krūtų korekcijos operacijose, yra visiškai saugūs. Šių metų balandžio pradžioje Prancūzija uždraudė krūtų implantus siejamus su reta vėžio forma, apie tokius draudimus jau svarsto Olandija ir Kanada. Kaune atliekamose šio pobūdžio operacijose – tai viena populiariausių implantų rūšių.

Šių metų balandžio 5 dieną, Prancūzija tapo pirmąja šalimi pasaulyje, kuri uždraudė krūtų implantus, kurie galimai sukelia reto vėžio atvejį. Draudimas yra pritaikytas tokiems implantams, kurie yra su tekstūruotu paviršiumi arba yra padengti poliuretanu. Portalas „Kas vyksta Kaune“ domėjosi, kokius implantus krūtų korekcijos operacijose naudoja Kauno plastikos chirurgai, šias paslaugas teikiantys klinikoje „Grožio chirurgija“, Sauliaus Vikšraičio plastinės chirurgijos centre ir „Kardiolitos“ klinikoje Kaune.

Skambina pavojaus varpais

Už medicinos ir sveikatos produktus atsakingos Prancūzijos agentūros (ANSM) išplatintame pranešime teigiama, kad šis draudimas yra atsargumo priemonė, kurios imtasi atsiradus naujiems įrodymams, kad šie implantai kelia retą, bet labai rimtą pavojų sveikatai. Kaip teigia ANSM, pavojus, kurį kelia šie implantai yra siejamas su anaplastine didelių ląstelių limfoma (BIA-ALCL) – retu vėžio atveju, kuris puola imuninę sistemą.

Tekstūruoto paviršiaus implantai vertinami dėl jų stabilumo / ANSM nuotr.

Mikrotekstūros paviršių turintys implantai tarp prancūzių, o ir kitų pasaulio šalių moterų tapo populiarūs dėl savo stabilumo. Tačiau ANSM pastebėjo, kad nuo 2011 metų, paaugę vėžio BIA-ALCL atvejai stipriai susiję su tokių krūtų implantų nešiojimu – per tą laiką užfiksuoti 59 atvejai. „Mes neturime mokslinių paaiškinimų, kaip kyla tokio tipo vėžys, tačiau mes esame atlikę jo stebėjimus“, – teigia ANSM direktorius Thierry Thomas.

Vienas iš paaiškinimų, kaip kyla tokio tipo vėžys yra tas, jog stipriai tekstūruoti implantai trinasi su krūties audiniu ir būtent tai išprovokuoja BIA-ALCL tipo vėžį. Kuo implantas labiau yra tekstūruotas, tuo didesnė rizika atsirasti vėžiui, teigia ANSM. Kelios įmonės, kaip „Allergan“, „Arion“, „Sebbin“, „Nagor“, „Eurosilicone“ ir „Polytech“  jau gavo draudimus uždraudžiančius gaminti ir pardavinėti tokio tipo implantus. Iš paminėtų įmonių Lietuvos plastinėje chirurgijoje naudojami vienintelio gamintojo – „Polytech“ implantai.

Šalinti nerekomenduoja

Pabrėžtina, kad ANSM agentūra nerekomenduoja moterims, kurios turi šio tipo implantus, vykti į klinikas ir juos pašalinti. Manoma, jog iš maždaug 450 tūkst. Prancūzijos gyventojų, kurios nešioja implantus, apie 70 tūkst. moterų gali būti atliktos operacijos, naudojant būtent šio abejonių dėl saugumo sveikatai sukėlusių implantų tipą.

Tą pačią dieną, Kanada paskelbė, jog jos taip pat netolimoje ateityje gali uždrausti implantus siejamus su BIA-ALCL, galimą jų uždraudimą pradėjo svarstyti ir Olandija.

Perskaityti informaciją originalo kalba galite čia

Tekstūruoto paviršiaus implantų vaizdas per mikroskopą / ANSM nuotr.

Praeitą savaitę portalas „Kas vyksta Kaune“ nusiuntė klausimus Kaune įsikūrusioms privačioms medicinos įstaigoms, kuriose, portalo žiniomis, atliekama daugiausiai grožio chirurgijos operacijų Kaune. Vienintelė klinika „Grožio chirurgija“ atsiuntė informaciją apie šio tipo operacijos, kitos dvi į žurnalistų klausimus neatsakė.

Viešai prieinamais būdais surinkus informaciją ir apie Sauliaus Vikšraičio plastinės chirurgijos centre ir „Kardiolitos“ klinikoje Kaune atliekamose krūtų plastikos operacijose naudojamus implantus paaiškėjo, kad visose trijose šias paslaugas teikiančiose Kauno medicinos įstaigose yra galimybė pasirinkti Prancūzijoje uždraustų su reta vėžio forma – anaplastine didelių ląstelių limfoma (BIA-ALCL) – siejamų implantų tipą, kurio gamintojas – „Polytech“. Būtent šis gamintojas yra ANSM oficialiai paskelbtame gamintojų sąraše, kuriems jau pateikti draudimai gaminti ir pardavinėti tokio tipo implantus Prancūzijoje, o apie draudimą svarsto Olandija ir Kanada.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad nors visos trys Kauno grožio klinikos ir turi pasiūloje šio gamintojo implantus, tačiau jų pasirinkimo apimtys yra skirtingos ir galimai priklauso nuo konsultuojančio gydytojo nuostatų. Sprendimą, kurio tipo ir gamintojo implantus pasirinks, moterys dažniausiai priima konsultacijos pas plastikos chirurgą metu, kuomet aptariama operacijos eiga, tikslai, pasirenkamas implantų tipas, forma.

Kaune populiariausi trijų gamintojų implantai

Kaip teigė apie krūtų didinimo operaciją Sauliaus Vikšraičio plastinės chirurgijos centre svarstanti Skaidrė (aut. pastaba – vardas pakeistas, tapatybė redakcijai žinoma. Informacija paremta pokalbio telefonu įrašu), susisiekus su registratūra moteriai buvo pasakyta, kad klinikoje yra naudojami dviejų tipų implantai „Polytech“ ir „Motiva“, bet paklausus, kaip skiriasi jų kainos, registratorė akivaizdžiai davė suprasti, kad dažniau yra pasirenkami „Polytech“ gamintojo implantai, o jų kainos, pasak moters, taip pat gana skirtingos ir jie parenkami per individualią konsultaciją. Paminėtieji „Motiva“ nėra Prancūzijoje uždraustų gamintojų sąraše.

Į Prancūzijoje uždraustų gamintojų sąrašą nepatenkantys pagal kitą technologija gaminami „Motiva“ implantai pacientėms siūlomi ir klinikoje „Grožio chirurgija“. Tačiau pasiūloje yra ir „Polytech“, kurie pasižymi tekstūruotu paviršiumi, galimai sukeliančiu retą vėžio formą. Į klausimą, kurio gamintojo implantai yra dažniau naudojami jų klinikos atliekamose operacijose „Grožio chirurgijos“ atstovė Renata Petraitytė teigė, kad „šia informacija klinika nesidalina“.

Dėl „Kardiolitos“ klinikoje Kaune atliekamų operacijų informaciją suteikusi klinikos darbuotoja teigė, kad čia atliekamose krūtų plastikos operacijose naudojami trijų gamintojų implantai, jau minėtieji „Motiva“, „Polytech“ ir „Mentor“. Portalo žiniomis, „Mentor“ yra panašia technologija gaminami implantai, kaip „Polytech“, bet į uždraustųjų gamintojų sąrašą Prancūzijoje nepateko, nes šioje šalyje nėra nei gaminami, nei platinami.

Operacijos kaina – iki 4 tūkst. eurų

Krūtų koregavimo operacijų Kaune kainos svyruoja apie 3 tūkst. eurų, implantų kaina sudaro apie trečdalį šios sumos. Esminio skirtumo tarp vieno ar kito gamintojo implantų kainos nėra. Sauliaus Vikšraičio plastinės chirurgijos centre daugumą operacijų atlieka klinikos savininkas plastikos chirurgas Saulius Vikšraitis. „Kardiolitos“ klinikoje Kaune operuojantis plastikos chirurgas – Mindaugas Kazanavičius. Čia operacijos gali būti ir šiek tiek brangesnės – iki 4 tūkst. eurų.

„Grožio chirurgijos“ rinkodaros ir pardavimų vadovės R. Petraitytės atsiųstuose atsakymuose nurodoma, kad krūtų operacijas atlieka visi 6 klinikos plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai: Kęstutis Maslauskas, Vygintas Kaikaris, Donatas Samsanavičius, Domantas Rainys, Darius Bagdanavičius ir Inga Guogienė.

„Operacijų kainos svyruoja priklausomai nuo kiekvienos individualios situacijos, kuri yra įvertinama konsultacijos su gydytoju metu“, – teigia R. Petraitytė. „Grožio chirurgijos“ klinikos atstovės teigimu, per konsultaciją galima atlikti būsimos krūtinės 3D simuliaciją, o tai padeda moteriai geriau suvokti būsimą krūtų dydį ir formą.

Šioje klinikoje krūtų didinimas implantais kainuoja nuo 2900 iki 3800 eurų, o pakėlimas ir didinimas – nuo 3800 iki 4200 eurų. Tik krūtų pakėlimas kainuos nuo 2300 eurų, krūtų didinimas riebalais – nuo 2500 eurų, mažinimas – nuo 2500 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA