Orai tik blogės: lietų keis šlapdriba ir sniegas | Kas vyksta Kaune

Orai tik blogės: lietų keis šlapdriba ir sniegas

delfi.lt 2019/05/03 19:21
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kurį laiką lepinusi šiluma jau paliko Lietuvą, o penktadienį daugelį nustebino ne tik gerokai atvėsusi temperatūra, bet ir stiprus vėjas.

Laidoje „DELFI diena“ sinoptikė Izolda Marcinonienė papasakojo, kokie orai mūsų laukia artimiausiu metu. Ji patvirtino, kad artimiausiomis naktimis kai kur Lietuvoje gal iškristi šlapdriba ir sniegas.

„Taip, trumpam įsiveržė Arktinis šaltis, bet mes visuomet labiau pastebime tuos blogus orus, o praėjusi savaitė tikrai lepino, net rekordus turėjome, buvo vasariškai karšta, o dabar drėbtelėjo – temperatūra nukrito apie 10 laipsnių. Penktadienį dar šalčiau nei buvo ketvirtadienį.

Požymių, kad aukštuose atmosferos sluosniuose vyksta persitvarkymas, tikrai yra. Jeigu su oro balionu pakiltume iki penkių kilometrų aukščio, tai rastume -20-25 laipsnius šalčio. Tai jau žiemos temperatūra, todėl vyksta ryškus pasikeitimas“, – DELFI sakė sinoptikė.

Ji taip pat pabrėžė, kad pastarasis mėnesis buvo kone ekstremaliai sausas.

„Labai svarbu paminėti, kad ilgą laiką nesulaukėme jokio lietaus, balandis buvo ypač sausas, net sakyčiau, kad buvo ekstremaliai sausas, bet labai šiltas. Tokia panaši temperatūrų eiga buvo 2011 metais. Pažiūrėsime, kaip bus toliau, nes gegužę numatome kaip norminę. (…) Penktadienį orus lemia žemo slėgio sūkurys, jo šaltoji pusė, vakarinė ciklono dalis. Jo užnugariu veržiasi šaltas oras, yra ne tik šalta, bet ir žvarbu, temperatūra nelepina – 8 laipsniai“, – sakė sinoptikė.

Sinoptikės teigimu, šeštadienio naktis bus nepastoviai debesuota. Vietomis, didesnė tikimybė vakariniuose ir šiauriniuose rajonuose, vėl numatomi trumpalaikiai krituliai – lietus, kai kur ir šlapdriba. Vėjas besikeičiančios krypties, nestiprus. Oro temperatūra naktį kris iki 1–5 laipsnių šilumos, o kai kur gali nusiristi ir žemiau nulio. Dirvos paviršiuje 0–5 laipsnių šalnos tikėtinos daugelyje šalies rajonų.

Sekmadienį virš mūsų regiono susiformuos nedidelė aukštesnio slėgio sritis. Debesys sklaidysis, kritulių tikimybė gerokai sumenks.

Naktį, pragiedrėjus ir nurimus vėjui, šilumos beliks vos laipsnis kitas, o dirvos paviršių vėl daug kur balins šalnos iki 0–5 laipsnių šalčio. Mažiausia šalnų tikimybė šįkart bus Pietryčių Lietuvoje, kur dangų storiau užklos per Baltarusiją banguojančio atmosferos fronto debesys.

Sekmadienio dieną pragiedrulių turėtų būti daugiau, o lietaus, bent jau rimto, nesulauksime. Išimtis gali būti nebent rytinis šalies pakraštys, jei minėtas atmosferos frontas pasislinktų arčiau. Pūs šiaurinių krypčių vidutinio stiprumo vėjas. Šilumos jau žada būti truputį daugiau – apie 10–15 laipsnių.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA