Daliai gyventojų – netikėti pranešimai iš „Sodros“ dėl skolų | Kas vyksta Kaune

Daliai gyventojų – netikėti pranešimai iš „Sodros“ dėl skolų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienio rytą kai kuriuos mokesčių mokėtojus pasiekė laiškai iš „Sodros“, kuriuose pranešama apie skolas. Tiesa, nevertėtų pulti jų mokėti – pasirodo, išplatinta informacija apie įsiskolinimus klaidinga.

Kaip savo „Facebook“ puslapyje paskelbė Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija, šiandien, 6 val. ryto, „Sodra“ mokesčių mokėtojams išsiuntė laiškus apie skolas, kurių nėra. Laiškuose nurodomos neegzistuojančios skolos – „Sodros“ atsakingi darbuotojai negali paaiškinti, už ką ir kaip jos buvo skaičiuojamos.

„Laiškus gavo net ir tie mokesčių mokėtojai, kurie turi „Sodros“ mokesčių permokas. Visose sistemose, kuriose skelbiamos mokesčių mokėtojų skolos, pasirodė neegzistuojančios skolos. Štai taip „Sodra“ sąžiningiems mokesčių mokėtojams sugadino skolų istoriją“, – įstaigai strėlių negali Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija.

Asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė naujienų portalui DELFI pridėjo, kad „Sodra“ nebe pirmą kartą paleidžia klaidingų laiškų jūrą apie skolas, kurių nėra.

„Galiu atspėti, kas čia vyksta. Mažųjų bendrijų (MB) narių išmokų klausimas, kuris buvo kovo gale pakibęs kaip „Sodros“ algoritmų klaida, liko neišspręstas iki galo. Turiu įtarimą, kad gyventojai, esantys MB nariais, pateikė asmenines deklaracijas ir „Sodros“ algoritmai padarė, kad visos jų MB tapo skolingos, nors skolų nėra“, – rašė D. Čibirienė.

Pasklidus šiai informacijai, „Sodra“ netruko pripažinti klaidą: „Sodra“ atsiprašo, jog dėl programinės įrangos netinkamo veikimo dalis savarankiškai dirbančių asmenų šiandien gavo klaidingus pranešimus apie turimas socialinio draudimo įmokų skolas.“

Teigiama, kad programinės įrangos klaidos šiuo metu šalinamos, o jas ištaisius ir teisingai apskaičiavus savarankiškai dirbančių asmenų įmokų skolas, bus išsiųsti pranešimai su tinkama informacija.

„Maloniai prašome savarankiškai dirbančių asmenų, gavusių tokius pranešimus ir abejojančių dėl mokėtinų sumų, neskubėti mokėti. Patikiname, kad iki naujų pranešimų išsiuntimo nebus vykdomas savarankiškai dirbančių asmenų įmokų skolų išieškojimas, taip pat nebus skaičiuojami delspinigiai“, – nurodo „Sodra“.

Įstaiga tvirtina prisiimanti atsakomybę už netikslią informaciją ir taiso klaidas, kad jos ateityje nepasikartotų. „Prašome draudėjų kantrybės ir dar kartą atsiprašome“, – rašo „Sodra“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA